Skip to content

Sproeit jouw kat in huis?

Waarom sproeit een kat in huis? Wat kan je eraan doen? Er zijn heel wat verschillende oorzaken, redenen, mogelijke oplossingen en manieren om hier mee om te gaan. 

Zowel poezen als katers kunnen sproeien. Zowel gecastreerde katten als open katten kunnen sproeien.

Sproeien is een perfect normaal gedrag, als het op de juiste locatie en met de juiste frequentie plaatsvindt. Zo is het normaal dat een kat sproeit in bijvoorbeeld de tuin, de tuinen rondom de eigen tuin, aan ingangen en uitgangen van het huis. Het is echter niet de bedoeling dat ze dat in huis gaat doen, of 20 keer per dag!

In eerste instantie is sproeien een seksueel signaal om een potentiële partner te vinden. In ons huishouden kunnen we eerder doorschuiven naar de volgende redenen waarom katten sproeien, namelijk als communicatiesignaal naar andere katten en naar zichzelf toe, en ook als vorm van stressontlading. Daardoor kunnen katten dus sproeien op plaatsen waar ze stress hebben, alsook op plaatsen waar ze tot rust komen.

Hoe dan ook is de sleutel tot sproeien begrijpen en oplossen, tot inzicht komen dat we ons niet op het sproeiprobleem of de sproeiplaatsen moeten focussen maar op algemene stressreductie in huis. We zien dat katten die ziek zijn, zich bedreigd voelen, onvoldoende controle over de omgeving hebben en onvoldoende keuzes hebben om belangrijke zaken zoals eten, kattenbakgebruik, drinken en spelen alleen te doen.

Sproeien is helaas ook geen issue dat je zomaar kan 'afzetten', het is een normale en gezonde manier van communiceren en dat begrijpen is ook heel belangrijk.

Probeer in eerste instantie je verder te verdiepen in het gedrag van sproeien, door bijvoorbeeld het volgen van onze gratis infosessie, online training over onzindelijkheid en sproeien en het lezen van het hoofdstuk over sproeien in het Happy Cats Revolutieboek. Dat zal je al een hele weg verder helpen.

Ga ook in eerste instantie met je kat naar de dierenarts en laat bloed en urine testen. Sproeien kan het gevolg zijn van tal van ziektes, pijn, irritatie en allergieën. Een preventieve pijnstiller kan ook helpen om te zien of dit een gedragsverandering veroorzaakt. Laat je in elk geval niet naar huis sturen zonder dat bloed en urine is afgenomen en gecheckt is in het labo. Dit hoeft daarom geen probleem met de blaas te zijn, maar kan eender welke vorm van pijn of ziekte zijn, waardoor katten gaan sproeien.

Je kan ook een erkende gedragstherapeut raadplegen die je kan helpen en begeleiden met een sproeiprobleem, zeker als dit plaatsvindt samen met andere problemen zoals onzindelijkheid en agressie.

Veel succes! Anneleen

Stap 1 - Bekijk hier de gratis hulpsessie

In deze gratis hulpsessie geef ik alle redenen en oorzaken voor onzindelijkheid, sproeien en ongewenst eliminatie.

Stap 2 - Verdiep je verder in sproeigedrag in onze online training 'Onzindelijkheid & Sproeien'

Deze opleiding gaat dieper in op de oplossingen voor onzindelijkheid & sproeien. Zo kan je thuis direct starten met de aangereikte oplossingen. De opleiding kan je bekijken via de Felinova app (mobiel of via je computer) en bestaat uit een sessie over ongewenst plassen (120 min) en over sproeien (90 min).

Stap 3 - Lees het hoofdstuk over sproeien in het Happy Cats Revolutieboek

Dit boek bestaat uit drie hoofdstukken. Het Kattenwiel gaat over alle redenen en oorzaken van ongewenst gedrag. De Kattenmatrix gaat over een generiek therapieplan dat je kan toepassen (zeker dus bij onzindelijkheid). Het derde hoofdstuk gaat dieper in op gedragsproblemen, waaronder sproeien. Pas het therapieplan tot op de letter toe en je zal zien dat onzindelijkheid snel onder controle kan geraken.

Stap 4 - Stel je vraag in onze Happy Cats Community

Deze warme community kan je helpen met je eerste vragen over dit probleem. Hier kunnen we je ook vertellen met wat je al kan starten of wanneer verder hulp moet zoeken.

Ga naar de Community

Stap 5 - Zoek professionele hulp voor jullie situatie

Laat je begeleiden voor een permanent en positief resultaat

Niet alle gedragsproblemen zijn op te lossen zonder de professionele begeleiding van een kattenprofessional. Werd een medisch probleem uitgesloten en heb je de basis in orde gemaakt voor je kat, maar het probleem blijft zich voordoen? Maak dan een afspraak met een collega gedragsprofessional.

De Vereniging van Diergedragsprofessionals verenigt gedragstherapeuten, gedragsdierenartsen en gedragscoaches waar je terecht kan voor gedragsadvies en gedragsconsultaties. 

Neem een kijkje op de site voor meer info en voor collega's in de buurt die je kunnen helpen met het gedragsprobleem van jouw kat.

NAAR DE VDG SITE
Drawer Title

Jam jam, koekjes! Wij gebruiken cookies op onze website om de gebruikerservaring optimaal te houden.

Similar Products