Wie is Anneleen Bru?

Anneleen Bru (°1985) adopteerde haar eerste katje Madeleine toen ze 17 was, een Heilige Birmaan. Wist ze toen veel dat dit het begin van een daverend avontuur was. Toen het tijd werd om een thesisonderwerp te kiezen voor haar universitaire opleiding Communicatiewetenschappen aan de Universiteit van Antwerpen, koos ze lekker voor het onderwerp ‘Communicatie bij katten’ en werd zich op die manier bewust van hoe er jaarlijks héél wat katten in asielen terecht kwamen door verscholen gedragsproblemen.

Zo kwam Anneleen in Southampton (UK) terecht, studeerde ze hier drie jaar verder als Master in Companion Animal Behaviour Counselling en werd zo de eerste universitaire niet-veterinaire kattengedragstherapeut van Vlaanderen.

Met de start van Felinova in 2008 kwam alles in een stroomversnelling, de consultaties werden al snel gevolgd door lezingen en opleidingen over kattengedrag voor zowel liefhebbers als professionals. Terugkerende feedback blijft weergalmen: ‘Ze kan het zo boeiend en passioneel uitleggen, met veel humor.’ De mensen zitten op het puntje van hun stoel als Anneleen begint te vertellen en al snel had ze door dat dit dé manier was om meer katteneigenaars te bereiken over het welzijn van hun kat en op die manier ze te overtuigen om hun kat anders te gaan behandelen.

Naast de huiskatten, belandde Anneleen ook in Kenya om mee te helpen met onderzoek naar sociaal gedrag bij giraffen. Door een lezing te geven over het trainen van giraffen op een internationaal giraffencongres in San Francisco, kwam ze terecht in de wereld van de dierentuinen. Hier werkt ze intensief samen met dierverzorgers en hun prachtige dieren, waarbij leeuwen, mandrils, bongo’s, tapirs, nijlpaarden, giraffen, boomstekelvarkens, jaguars, amoerluipaarden, rode vari’s en slingerapen reeds de revue passeerden. Dit avontuur bracht haar twee seizoenen lang op het programma ‘De Zoo achter de Schermen’ op één.

Anneleen is regelmatig te gast als kattenexpert op tal van tv- en radioprogramma’s en schrijft ze haar kattencolumn voor onder andere Story.

Anneleen haar andere grote passie naast gedragsmodificatie bij dieren is mensen samenbrengen en coachen om deze nieuwe branche verder uit te bouwen. Haar befaamde kattencongres “Poes Café” dat elk jaar doorgaat in november, kent inmiddels zijn vijfde editie in 2017 met het dubbel aantal deelnemers dan eerdere jaren. Van ver komen katteneigenaars en -professionals om nationale en internationale sprekers te aanhoren over kattengedrag en welzijn.

In 2015 startte ze met het Felinova Cat Coach© diploma. Een intensieve beroepsopleiding voor professionals die met katten werken en alle facetten van de kat onder de knie willen krijgen om hun klanten beter te woord te staan. Inmiddels gaat het derde jaar van start en zullen er 25 coaches afgestudeerd zijn tegen eind 2017. ‘Want samen staan we sterk’ is Anneleen haar diepste overtuiging.

En nu gaat de ultieme droom in vervulling: het eerste boek. Met dit boek hoopt Anneleen nog meer mensen te bereiken om hun inzichten in het gedrag van katten te vergroten en op die manier katten een beter leven te geven.

 • Geboren op 12 september 1985
 • Wonende te Kruibeke, Oost-Vlaanderen
 • Gedragstherapeut voor dieren, gespecialiseerd in huiskatten en dierentuinen
 • Zaakvoerder van Felinova sinds 2008
 • Licentiaat in Communicatiewetenschappen, Universiteit Antwerpen, BE
 • MSc (Master in Science) in Companion Animal Behaviour Counselling, University of Southampton, UK
 • Stichtend lid & voorzitter (sinds 2016) van de Vereniging voor Diergedragstherapeuten (BE, www.diergedragstherapeuten.org)
 • Full certified member van de International Association of Animal Behavior Consultants sinds 2013 (USA, www.iaabc.org)
 • Gastlector Diergedrag op HOGent (Melle), Vives Hogeschool (Roeselare) & Odisee Hogeschool (Sint-Niklaas)
 • Oprichter van de Felinova Cat Coach® beroepsopleiding voor kattenprofessionals (www.felinova.be/catcoach – www.catcoach.be)
 • Liefhebber-fokker van Heilige Birmanen sinds 2005

Fotogallerij

Felinova in de media

Anneleen Bru bij De Goeie Morgen met Stefan Ackermans (Radio Nostalgie) - 17 november 2017

Het beste moet nog komen met Steven Van Herreweghe & Sien Eggers (vanaf 4min15sec)- oktober 2015

Anneleen Bru bij De Madammen (Radio 2) - februari 2016 Deel 1

Anneleen Bru bij De Madammen (Radio 2) - februari 2016 Deel 2

‘Weet ik veel’ met Kobe Ilsen – Zomer 2015

>> Beluister hier

NewsMonkey – 16 maart 2017 (799 shares)

Deze 8 ‘rare’ kattentrekjes zijn perfect normaal: een kattenexpert legt het aan ons uit
>>Lees het artikel hier

Zoo achter de Schermen 2013

Zoo achter de Schermen – Nijlpaarden 2015 – Aflevering 2
Zoo achter de Schermen – Nijlpaarden 2015 – Aflevering 1
Zoo achter de Schermen – Nijlpaarden 2015 – Aflevering 3
Anneleen schrijft regelmatig voor het magazine Story in de dierenrubriek en beantwoordt kattenvragen van bekende Vlamingen