Vets & Cats

Exclusief voor dierenartspraktijken die

willen uitblinken met een katvriendelijke

topservice, voor kat én eigenaar

4-daagse op woe 1, don 2, vrij 3 en zon 5 mei 2019
Hotel Van der Valk Beveren
Ja, schrijf me in!

Welkom! Geweldig dat je wil bijleren 🙂

Het Vets & Cats programma is nieuw en speelt in op de hoge nood van dierenartsen, dierenartspraktijken en assistenten om hun praktijk en hun service katvriendelijker te maken, professioneel en wetenschappelijk onderbouwd te kunnen antwoorden op de vragen van klanten over het (ongewenste) gedrag van hun kat én gedragsadvies te kunnen versterken met de juiste medische ondersteuning.

Het Vets & Cats lesprogramma is voor jou geschikt als:

 • Je dierenarts of dierenartsassistente bent en jouw praktijk katvriendelijk(er) wil organiseren, uitbaten en presenteren.
 • Je over een goede kennis van de Engelse taal beschikt.
 • Je voelt dat de katteneigenaars in je praktijk meer en meer belang gaan hechten aan niet enkel medisch advies, maar ook gedragsadvies en hoe de kat best op te voeden en gelukkig(er) te maken.
 • Jij het aandeel van kattencliënteel in je praktijk wil uitbreiden door een professionele service aan dit specifieke publiek.
 • Vragen over kattengedrag beter en professioneel wil beantwoorden en je klant wil overtuigen om het advies ook effectief toe te passen.
 • Een specifiek ‘Cat Friendly Clinic Plan’ wil uitwerken voor je praktijk.
 • Je aanvoelt aan dat er meer en meer professionele gedragstherapeuten je advies vragen over de ondersteuning van katten tijdens een therapie en dat het hoog tijd is om hier alles over te weten te komen.
 • Wil beschikken over concreet advies inzake medicatie voor gedragsmodificatie bij katten. Wat je best wel of niet gebruikt in specifieke situaties.
 • Je je verder wil verdiepen in het aanpakken van ongewenst gedrag van katten in je praktijk en wil weten hoe je een gesprek structureert, welke vragen je moet stellen en welke adviezen je kan aanreiken aan je klanten.
 • Je wil beschikken over een praktische ‘toolbox’ van vragenlijsten, handouts en plannen.
 • Je verlangt naar praktische tips om je advies te ‘verkopen’, je wil weten hoe je omgaat met weerstand en wil de ‘compliance’ bij je klanten verhogen.

Welke onderwerpen komen aan bod? (Volgorde onder voorbehoud!)

Dag 1 – Kattengedrag in de praktijk

Letterlijk en figuurlijk gaat deze dag over inzicht in het gedrag van de kat in de praktijk. Katvriendelijke service gaat niet enkel om de omgeving of behandeling, maar ook om het voorzien van de juiste informatie d.m.v. advies, posters, handouts, flyers enz. Wat zijn de meest voorkomende vragen over gedrag en gedragsproblemen (sproeien, plassen, agressie, angst, ongehoorzaamheid, enz) bij de kat, hoe komen ze tot stand en waarom vertonen katten dit gedrag. Hoe stel jij vervolgens de juiste vragen aan je klanten om het probleem beter te begrijpen en kan je vervolgens met deze info een eerste EHBO kan bieden waar je klant mee aan de slag kan gaan om het gedrag van zijn kat permanent en op een positieve manier te veranderen. Op basis van deze info kan je de klant ook optimaal ondersteunen wanneer deze eveneens in behandeling is bij een gedragstherapeut.- door Anneleen Bru

Dag 2 – Medische oorzaken van gedragsproblemen

Vaak worden ongewenste gedragingen of gedragsproblemen bij katten vertoond doordat een medisch probleem zich voordoet. Katten zijn meesters in het niet laten zien van pijn en die gedragssymptomen duiden wel degelijk op een mogelijk medische issue. Op deze dag verdiept Dr. Jamie Rushton zich samen met jou in de verzameling van mogelijke medische problemen die ongewenst gedrag bij de kat met zich meebrengt, hoe je het kan herkennen en welke behandeling je in eerste instantie uitvoert om een medische oorzaak uit te sluiten. Daarnaast kijken we ook naar welke medische problemen kunnen veroorzaakt worden door gedragsproblemen waarbij chronische stress een grote boosdoener is op het dagelijks afweersysteem van onze kat. Na deze dag, kan je professioneel en vastberaden aan de slag met je klanten wanneer zij binnenkomen (al dan niet op doorverwijzing van de gedragstherapeut) met een gedragsprobleem en jij de medische oorzaken aan het licht wil brengen. – door Jamie Rushton

Dag 3 – Gedragsmedicatie voor katten

Er is héél wat medicatie, feromonentherapieën en voedingssupplementen beschikbaar ter ondersteuning van gedragsmodificatie bij katten. Op deze dag brengt Dr. Jamie Rushton medicatie intensief in alle vormen aan het licht, wat bestaat er, hoe werkt het, hoe gebruik je het, voor welke situaties zet je het in, en wanneer zeker niet. – door Jamie Rushton

Dag 4 – Katvriendelijk inrichten van je praktijk

Wat betekent dit nu effectief? Katvriendelijke praktijken blinken uit in een katvriendelijke inrichting, maar ook een katvriendelijke service, aanpak, benadering en behandeling. Deze dag is toegewijd aan praktische hands-on adviezen, de verschillende manieren waarop je aan de slag kan gaan om je praktijk te ‘catifyen’, duidelijke tips die onmiddellijk inzetbaar zijn, beeldmateriaal, inspiratie en het uitwerken van een concreet plan waar je in je praktijk mee aan de slag kan gaan. We bekijken eveneens de requirements van het ISFM Cat Friendly Clinic programme (UK). – door Anneleen Bru

De volgorde van de dagen kan mogelijk nog gewijzigd worden, zijn dus onder voorbehoud.

Wie geeft deze Vets & Cats opleiding?

Anneleen Bru is gedragstherapeut voor katten sinds 2008 en studeerde af als MSc in Companion Animal Behaviour Counselling aan de Universiteit van Southampton. Ze is auteur van ‘I love Happy Cats’ en organiseerde 6 jaar op rij het Poes Café, een kattencongres voor liefhebbers en professionals. Anneleen haar dagelijkse missie is de relatie tussen eigenaar en kat optimaliseren, door middel van het delen van ervaring en wetenschappelijk onderbouwde inzichten.

Voor de Vets & Cats opleiding voor dierenartsen, zal Dr. Jamie Rushton Anneleen vervoegen. Jamie studeerde af als dierenarts van de Royal Veterinary Collega (UK) in 2001. Jamie zijn absolute passie ligt in diergedrag en feline medicine. Hij studeerde af in meerdere postgraduaatopleidingen in feline medicine en animal behaviour. Jamie studeerde af aan de Universiteit van Southampton in Animal Behaviour Counselling en rondde een Master in Clinical Animal Behaviour af aan de Universiteit van Lincoln, onder begeleiding van de geweldige Prof. Daniel Mills. Jamie is een geweldig gepassioneerd dierenarts met een ongelooflijke know-how over gedrag van katten, een absolute meerwaarde om te mogen verwelkomen in onze academie.

 

“Elke praktijk die katten behandelt, zou deze opleiding moeten volgen. Onze katten zijn het dubbel en dik waard om enkel de beste zorg én know-how te krijgen.”

 

Anneleen Bru (MSc in Companion Animal Behaviour Counselling), gepassioneerd om katten op alle mogelijke gebieden gelukkiger te maken

Praktische informatie over de Vets & Cats opleiding

Want goede afspraken maken goede vrienden 🙂

Over de opleiding

 • Exclusief voor dierenartsen, assistenten, diergedragstherapeuten en eventueel gedragstherapeuten die nauw samenwerken met dierenartsen. Particulieren en andere professionals kunnen deze opleiding helaas niet meevolgen, wij rekenen op begrip hiervoor.
 • 4 dagen op woensdag 1 mei, dinsdag 2 mei, woensdag 3 mei en zondag 5 mei 2019
 • Voertaal: Nederlands & Engels
 • Telkens van 10u-18u. Let op, dit kan uitlopen. Wij raden aan om ‘s avonds geen activiteiten meer te plannen aangezien dit een superintensief programma is!

Inbegrepen

 • Koffie, thee, water
 • Vegetarisch lunchbuffet
 • Certificaat van deelname
 • Cursusmateriaal, slides & handouts
 • Q&A doorheen de opleiding
 • Een jaar toegang tot het beeldmateriaal waar je alles opnieuw kan bekijken
 • Een jaar toegang tot de wetenschappelijke info die bij de opleiding hoort.
 • Toegang tot het materiaal krijg je via de community op www.happycats.be.

Locatie & Overnachten

 • De opleiding gaat door in het prachtige Van der Valk Hotel Beveren.
 • Gebruik de kortingscode ‘Felinova’ om je kamer bij Hotel Van der Valk tegen een voordelige prijs te boeken aan € 99 per kamer (op basis van 1 persoon). Bij een 2e persoon komt er € 15 voor het ontbijt bij. Boek bij het hotel per telefoon (03 775 86 23) of per email (info@hotelbeveren.be), dat is de enigste manier om je code in te wisselen.
 • Er is voldoende parking beschikbaar aan het hotel

Voor KMO-portefeuille = € 1.160 excl. BTW (of € 290 per dag excl. BTW)

Na KMO-portefeuille = € 760 excl. BTW (of € 190 euro per dag excl. BTW)

*Let op: deze opleiding wordt éénmalig gegeven! De plaatsen zijn beperkt dus gelieve niet te lang wachten als je er zeker bij wil zijn.

Facturatie

 • Lesgeld (€ 250 excl. BTW per dag) is betaalbaar met KMO-portefeuille (40% subsidie Vlaamse Overheid)
 • Catering & studiemateriaal (€ 40 excl. BTW per dag) is niet betaalbaar met KMO-portefeuille.
 • Je ontvangt de factuur en praktische gegevens nadat je je hebt ingeschreven (+/- 2 weken). Zorg ervoor dat je de vervaldag van je factuur zeker respecteert, zodat wij ons kunnen focussen op het organiseren van de opleiding, i.p.v. debiteurenbeheer :).
 • Het BTW bedrag en restbedrag (cursusmateriaal en catering) wordt rechtstreeks naar ons doorgestort (tegen vervaldag), het overige bedrag kan je aanvragen bij KMOP (tegen vervaldag van de factuur). Dit staat ook allemaal op de factuur vermeld.
 • Heb je hier nu of tijdens het proces vragen over? Bel ons dan even op +32 486 17 80 98.

Annuleren? 🙁

 • Gelieve enkel in te schrijven als je helemaal zeker bent dat je erbij kan zijn.
 • Annuleren kan kosteloos wanneer je nog geen factuur gekregen hebt of tot 21 dagen voor aanvang van de opleiding.
 • 15% annulatiekosten : bij annulatie tot 21 dagen tot 10 dagen voor de eerste dag van de opleiding.
 • 30% annulatiekosten: indien KMO-portefeuille reeds volledig in orde werd gebracht (weet dat dit een enorme administratie rompslomp is) tot 10 dagen voor de start van de opleiding.
 • 50% annulatiekosten: bij annulatie van 10 dagen tot 3 dagen voor de start van de opleiding (ook als je KMOP nog niet is opgestart).
 • 100% annulatiekosten: bij annulatie van de opleiding vanaf 3 dagen voor de start van de opleiding (ook als je KMOP nog niet is opgestart).
 • Als je gebruik maakt van KMO-portefeuille is het NIET mogelijk om een andere persoon te laten komen in jouw plaats, dit is naamsgebonden. Als de KMO portefeuille nog moet opgestart worden, kunnen we de naam op de factuur nog wel veranderen en kan die desbetreffende persoon het dossier op zijn/haar BTW nummer openen. Indien je niet met KMOP betaalt, is het mogelijk om iemand anders in jouw plaats te laten komen. Gelieve dit per email (academie@felinova.be) én telefonisch (+32 486 17 80 98) te melden

FAQ : Wat is het verschil tussen de Vets & Cats en de Kattenmatrix PRO en welke moet ik als dierenarts nu best volgen?

Het zijn twee verschillende opleidingen, gericht op hetzelfde doelpubliek van dierenartsen, maar vanuit een andere nood/wens. Het antwoord op de vraag ligt vooral bij jezelf. Wat wil jij bereiken met het volgen van de opleiding?

De Kattenmatrix PRO is een opleiding voor o.a. dierenartsen die alles willen weten over kattengedrag, er zelf mee aan de slag willen gaan en op die manier een heel nieuw facet in hun praktijk inzetten.

De Vets & Cats combineert het gedragsaspect met het medische aspect. Het geeft een introductie tot kattengedrag, maar niet zozeer om er grondig zelf mee aan de slag te gaan, eerder om de eerste vragen van klanten defensief te beantwoorden, het geeft praktische info mee over de werking van je praktijk inzake het katvriendelijker servicen van je klanten, én het gaat diepgaand in op gedragsmedicatie en gedragsondersteuning en hoe dit kan ingezet worden voor gedragsverandering om vlotter samen te werken met gedragstherapeuten en cat coaches in je buurt.

>> Wil je dus helemaal ondergedompeld worden in gedrag en zelf actief aan de slag gaan met de Kattenmatrix met je klanten? Dan volg je best de Kattenmatrix PRO
>> Wil je een multidisciplinaire opleiding om je praktijk en dienstverlening katvriendelijker te maken, dan volg je de Vets & Cats;
>> Wil je er helemaal voor gaan? Dan volg je ze allebei, ontvang je 10% korting op beide programma’s en zal je bij de Vets & Cats een korte en toffe opfrissing krijgen over het gedrag van de kat.
>> Hebben jullie een praktijk? Dan zou het ideaal zijn dat de dierenartsassistent de Kattenmatrix PRO volgt en de dierenarts de Vets & Cats. Dat zorgt voor een geoliede machine in de praktijk. Eveneens krijg je dan 10% korting op de factuur.

Heb je vragen of wil je graag afspreken om alles te overlopen?

Bel ons dan geheel vrijblijvend op +32 (0)486 17 80 98 of mail naar academie@felinova.be!