Test5

#1 – Hoeveel vakjes kan jij afvinken op de Checklist voor een gelukkige kat?

We willen allemaal gelukkige katten, maar er is zoveel informatie van alle soorten, waar begin je in hemelsnaam. Dat was ook mijn uitdaging met deze challenge: waar begin ik, mijn hoofd zit vol 🙂

Je kan ook niet alles tegelijk bespreken, dat is allemaal kei ok! Ik zie tijdens consultaties de overweldiging bij liefhebbers vaak, soms is het gewoon te veel.

Daarom houden we van lijstjes 🙂

We promoten extra aandacht omtrent 18 basisnoden waar je je kat in wil tegemoet komen. Als je kat in haar omgeving bepaalde zaken mist of ziet als onvoorspelbaar of onveilig, vergroot de kans op onrustig, angstig gedrag en mogelijk andere onwenselijke gedragingen. 

We zetten we ze allemaal voor je op een rijtje: 
O Mijn kat heeft eet- en drinkbakjes die ver uit elkaar staan
O Mijn kat heeft minimum twee eetlocaties
O Mijn kat heeft minimum twee drinklocaties
O Mijn kat heeft minimum twee kattenbakken
O Mijn kat heeft een kattenbak die geoptimaliseerd is in grootte, vorm, zand, locatie, schoonheid enz.
O Mijn kat heeft altijd de keuze om weg te wandelen
O Mijn kat kan schuilen indien ze dat nodig vindt
O Mijn kat heeft 24/7 toegang tot elke ruimte in huis
O Mijn kat wordt niet opgepakt
O Mijn kat wordt enkel geaaid wanneer ze er zelf om komt vragen
O Mijn kat wordt niet belaagd door buitenkatten (fysiek & visueel)
O Mijn kat kan in de hoogte op verborgen plaatsen en ook op doorgangsplaatsen, deze plaatsen zijn altijd beschikbaar
O Mijn kat mag in de hoogte wanneer zij dat wil
O Mijn kat wordt niet invasief gestraft (waar ze geen controle over heeft en een schrikreactie op vertoont)
O Mijn kat krijgt begrip voor haar gedrag
O Mijn kat bezoekt minstens eenmaal per jaar de dierenarts
O Mijn kat wordt extra in het oog gehouden voor pijn en verandering in haar gedrag
O Mijn kat mag eerst ruiken aan mijn hand vooraleer ik haar aai

Bekijk deze checklist en sta stil bij wat je niet kan aanvinken. Waarom niet? Wat houd je tegen? Wat kan je doen om het toch mogelijk te maken? Misschien toch nog eens brainstormen, met je gezinsleden? Misschien kan je je kat al een beetje tegemoetkomen of er gewoon al extra rekening mee houden? Verder in de challenge gaan we zo goed als bij elke puntje stilstaan en uitleg geven waarom en hoe je hiermee nog verder mee aan de slag kan gaan.

Je kan een nieuwe poster van deze checklist uit het I love Happy Cats Werkboek downloaden via de link hieronder en verspreiden door te delen of af te drukken in A5, A4 of A3.

https://www.felinova.be/wp-content/uploads/2019/07/HappyCats_Poster2_Checklistvooreengelukkigekat.pdf


#2 – Waarom is letten op subtiele stress bij katten belangrijker

Waarom is het beter om op subtiele stress te letten dan duidelijke stress bij de kat? Om volgende redenen:

1. Duidelijk stress signalen zijn niet moeilijk te herkennen, dat ziet iedereen onmiddellijk. Zelfs als je er niet op zou willen letten, zou dat niet gaan, want een gestresseerde kat kan nogal een duidelijk drama queen gehalte tonen. Grommen, blazen, haren recht, oren plat, daar moet je niet voor gestudeerd hebben om te begrijpen dat je de kat nu moet gerust laten of moet helpen omdat ze misschien pijn heeft.

2. Subtiele stress is wat moeilijker te observeren vanuit je intuïtie, hiervoor heb je wat extra info nodig uit de wetenschap 🙂 Je wil hier echt aandachtig mee bezig zijn. Je let op de stand van de snorharen, je kijkt of de staart omhoog gekruld staat of laag hangt, je let op de tong en het ritme van de vachtverzorging, je let op bepaalde bewegingen in de vacht en de stand van haar ogen. Iemand die hier niet van op de hoogte is, ziet hier vaak helemaal niets van. En nee, de oren, daar kan je niets vanaf leiden, want die nemen geluid op, 

3. Als je enkel op de duidelijke stress signalen van de kat let, dan mis je een groot deel van de dagelijkse communicatie van de kat. Het is namelijk zo dat het op die momenten is dat we een duidelijk verschil kunnen maken voor onze kat door op de juiste manier te reageren.

Wat doen we wanneer onze kat subtiele stress vertoont?

1. Observeren vanop afstand wat er aan de gang is. Wat is er net gebeurd? Wat is er aan het gebeuren of wat gaat er gebeuren? Zo begrijpen we beter waarom ze zich zo gedraagt.

2. Bekijk subtiele stress altijd eerst als signaal dat je kat zich niet goed voelt of pijn heeft. Let hierbij op plotse veranderingen, snel naar de dierenarts ermee! Ook als je twijfelt, ook als de dierenarts zegt om nog een dag af te wachten, gewoon gaan en zeker zijn! Katten zijn ZO meesters in het wegsteken van pijn. De minste verandering in gedrag kan wijzen op een groot probleem. Niet te hard stressen, gewoon actie ondernemen. Geloof me, ik heb tientallen voorbeelden van klanten die op mijn aandringen toch sneller naar de dierenarts gingen waar een serieus probleem werd vastgesteld. 

2. Ben je zeker dat het geen medisch probleem is? Laat je katje dan compleet met rust (niet praten, niet kijken, niet aankomen, niet naartoe wandelen, niets!), ze voelt zich even niet goed. Ze heeft misschien iets gehoord dat ze niet vertrouwt, ze is niet geschrokken van iets of ze heeft net iets nieuws geroken of een ontmoeting gehad met de andere kat in huis. Dit zijn allemaal momenten die zij even moet ‘verwerken’. Als jij haar nu gaat ‘lastigvallen’ met je aandacht, dan kan het zijn dat je deze stressmoment erger maakt. Voel je nu niet slecht hierover, maar let erop en laat haar gewoon even verwerken. Wanneer haar subtiele stresssignalen weg zijn, kan je weer contact maken met haar.

3. Zie je dat ze té lang in deze ‘stress’ moment blijft hangen? Leid haar dan af ZONDER dat ze door heeft dat jij het bent. Door bijv. een muisje naar de andere kant van de kamer te gooien (uiteraard niet op de kat :)), of door met de hengel te spelen, zonder dat je naar haar kijkt of tegen praat.

4. Werk altijd aan preventie of wees er je toch bewust van. Wat kan je, nu het stress moment is gepasseerd, veranderen in huis om te voorkomen dat dit nogmaals gebeurt?

Download hieronder het hoofdstuk ‘Kattengedrag aflezen’ uit het I love Happy Cats Handleiding. Je vindt deze ook terug in de Catfluencer bibliotheek op de website.

https://www.felinova.be/wp-content/uploads/2019/02/AnneleenBru_ILoveHappyCats_Kattengedrag.pdf


#3 – 3 gouden tips om de relatie met je kat te versterken

Wat staat er vandaag op het Happy Cats menu? De drie gouden regels om ervoor te zorgen dat elke kat helemaal zot van je wordt! 

1. Negeer alle vormen van natuurlijk gedrag

Wanneer je kat bezig is met haar dagelijkse routine en activiteiten, merken we in de praktijk dat het een uitermate goed is voor de kat om haar hier volledig en compleet met rust te laten. De kat is immers van nature een solitaire jager (geen solitair dier, een solitaire jager) en is volledig van zichzelf afhankelijk om aan eten te geraken en zichzelf in veiligheid te brengen/houden.

Negeer dus volgende zaken:
– slapen (oh, dat is zoveel moeilijker dan je denkt, laat dat bolletje wol gewoon slapen, niet aankomen!)
– vachtverzorging
– toiletbezoek
– eten
– drinken
– exploreren en onderzoeken
– jagen, spelen, trappelen
– communicatie met geuren: kopjes, krabben en sproeien
– zintuiglijke waarnemingen: ruiken, kijken-kijken, 
– zelfs ongewenst gedrag moet je compleet negeren, anders maak je het erger. Wat je dan moet doen, bespreken we later in deze Challenge nog
– vul zelf verder aan

Uiteraard allemaal binnen het kader dat er geen situatie plaatsvindt waar jij moet ingrijpen zoals spanning met een andere kat of een mogelijk gevaar.

2. Als je niet in de ogen van je kat kan kijken, doe je alsof ze niet bestaat

Als je kat jou niet kan zien, denkt ze dat jij haar ook niet kan zien. Zo simpel is het. Kan je je dan voorstellen hoe hard verschieten het moet zijn, als de kat gezellig ligt te slapen of met haar rug naar jou ligt gedraaid, denkende dat jij haar niet kan zien en ineens ‘KOEKOEK! + AAI + OPPAKKEN + KNUFFEL’.

Dat is toch verschieten geblazen voor je kat? Die denkt onbewust: “Oei, volgende keer moet ik ergens anders of ergens verder of meer verstopt gaan liggen, want dit is een onvoorspelbare plaats.” En als er nu één ding is dat katten echt wel belangrijk vinden, dan is het wel voorspelbaarheid en veiligheid.

Als je niet in de ogen van je kat kan kijken, denkt je kat dat jij haar niet kan zien, en laat je haar compleet met rust. Ligt ze met haar rug naar jou (niet het begroetend kronkelen waarbij ze haar kont laat zien, dat niet), ligt ze ergens onder of op of in, ligt ze in een andere kamer enz, met rust laten, doet wonderen, ik beloof het je! Jij en de omgeving worden hierbij veiligere en voorspelbaarder, geweldig!

3. Laat altijd eerst je hand ruiken, altijd.

Katten weten graag wat er komt. Ze observeren daarbij voornamelijk met hun geurzintuig want met hun ogen zien ze niet veel op minder dan 1m. Ga dus nooit zomaar je kat aaien langs boven. Laat altijd eerst je hand ruiken en geef haar tijd om rustig alles te kunnen ‘beruiken’. Hierdoor leert ze dat jij voorspelbaar bent, en alhoewel ze de eerste keer misschien zal wegdraaien, zal ze volgende keer (of soms zelfs binnen de minuut) je wel kopjes geven en zeggen dat contact helemaal ok is voor haar. 

Je wacht dus op haar toestemming door haar reactie af te lezen: een kopje tegen je hand. Al de rest (wegkijken, wegwandelen, gewoon niets doen) betekent dat ze er toch niet zoveel zin in heeft. Als je haar dan aait, dan ben je minpunten aan het scoren. Aan jou de keuze 🙂

Voor je publiek en de Challenge kan je volgende poster downloaden ‘Gouden regels om de relatie met je kat te versterken’. Delen maar!

Je vindt alle documenten ook terug in de Catfluencer bibliotheek op de website. 

https://www.felinova.be/wp-content/uploads/2019/07/HappyCats_Poster1_Goudenregelsomjerelatieteversterken.pdf

https://www.felinova.be/wp-content/uploads/2019/07/HappyCats_Poster1_Goudenregelsomjerelatieteversterken.jpg

Download voor je eigen persoonlijk gebruik hieronder het hoofdstuk ‘Contact maken met je kat’ uit het I love Happy Cats Handleiding. 

https://www.felinova.be/wp-content/uploads/2019/07/AnneleenBru_ILoveHappyCats_Contactmakenmetjekat.pdf


#4 – Wat is een gezond voedingspatroon voor mijn kat?

Kan jouw kat op een gezonde, veilige en natuurlijke manier eten? Deze checklist geldt voor gezonde volwassen katten en het is ontzettend belangrijk dat alle punten tegelijk uitgevoerd worden. 

Er zijn altijd brokjes aanwezig
Een kat eet gemiddeld 10 à 15 keer per dag een klein hapje. Het is dus niet gezond om je kat maar 2 keer per dag eten te geven, ook al moet ze op dieet, is ze te dik of staat ze op een speciaal dieet. Je kan alle punten van deze lijst naast elkaar uitvoeren en dan breng je alles weer balans.

Meerdere eetlocaties in huis
Omdat een kat in de natuur nooit op dezelfde plaats zal eten. Dit werkt tegen verveling, is gezonder én veel natuurlijker. De regel is je aantal katten + 1. Zet ze zowel op de grond, als in de hoogte en dicht bij rust en slaapplaatsen, die zijn van nature veilig en zelf uitgekozen door de kat.
Mijn kat moet werken voor haar eten
Mijn kat moet werken voor haar eten want dat doet ze in de natuur ook. Elk eetstation is een vorm van voedselverrijking zoals een antischrokkom, voerbal, eierdoosje, enz. Dit is natuurlijk, fun, lokt natuurlijk gedrag uit en werkt tegen verveling. Als er spanning tussen de katten heerst, moet je wel oppassen en pas verrijking zetten wanneer de spanning onder controle is. 

Eten en drinken staan ver uit elkaar
Eten staat nooit naast de drinkbak want dat is onnatuurlijk en demotiveert om te drinken. Voorzie minimum twee verschillende doorgangen naar eetlocaties en drinklocaties en zorg voor minimum 1,5m tussen de locaties.

Je kat moet sporten
Laat je kat sporten door elke dag haar te laten spelen doorheen de omgeving met een hengel. Een paar minuten is meer dan voldoende. Ze verbrandt ze calorieën, voelt ze zich gelukkig en blijft ze soepel en fit.
Pas de voeding van de kat aan
Geef je kat de juiste voeding door deze aan te passen aan de kat. Vermijd voeding met kleurtjes. Bespreek met je dierenarts welke voeding voor je kat het beste is inzake voedingswaarde om gezond en fit te blijven.

Bovenstaand filmpje vind je ook hierop Facebook op de Felinova pagina dus kan je gemakkelijk delen met je netwerk als je dat wenst.

Download hieronder de superleuke poster ‘Gezond Voedingspatroon voor je Kat’, waar we in de 2e handleiding die eraan komt in december nog uitgebreid over zullen hebben. Je vindt deze ook terug in de Catfluencer Bibliotheek op de website.

https://www.felinova.be/wp-content/uploads/2019/07/HappyCats_Poster3_Gezondvoedingspatroon-voor-katten-1.pdf

https://www.felinova.be/wp-content/uploads/2019/07/HappyCats_Poster3_Gezondvoedingspatroon-voor-katten.jpg


#5 – Een kat verhuizen, hoe doe je dat?

Joepie, verhuizen is superspannend, een nieuwe mooie omgeving, nieuwe decoratie, een nieuwe leven zeg maar!

Er is iemand in huis die daar niet zo over denkt.

Yes, je kat 🙂

Wil dat zeggen dat je niet mag verhuizen, natuurlijk niet! 

Bij deze geven we een overzicht van zaken waar je op kan letten om deze overgang voor je katje zo optimaal mogelijk te laten verlopen!

Weet vanwaar het komt 
Je kat is enorm gehecht aan haar omgeving, zo simpel is het. Elk hoekje is gezegend met een unieke combinatie van feromonen. Je kat gaat elke dag op meerdere vaste routes alles afchecken en kent elke vierkante centimeter voor mogelijke bedreigingen en ze weet perfect waar ze de goodies kan vinden. 

Als ze plots naar een andere ruimte wordt gebracht, vraagt dat een overgangsperiode. Ze moet opnieuw uitzoeken of het er wel veilig is, waar alle schuilplaatsen zijn, waar ze aan eten en drinken geraakt, overal duidelijke post-its van geuren gaan plakken en ze moet vooral een zorgvuldig bestek opmaken van mogelijke bedreigingen in de buurt. 

Nieuwe start met oude geuren
Hoe verleidelijk het ook is om met een nieuw decor aan de slag te gaan in je nieuwe huis, een nieuwe sofa, nieuwe kasten, nieuwe krabpalen enz. Probeer in de mate van het mogelijke oude geuren mee te nemen van je vorige thuis. Je kan bijvoorbeeld al weken op voorhand extra handdoeken, speeltjes en fleece dekentjes gaan halen in de winkel en deze verspreiden doorheen je huis, vooral op haar favoriete plaatsjes. 

Deze kan je dan mee verhuizen en eventueel nieuw meubilair mee bedekken. 

Doe dit ook in huis, zelfs als je niet gaat verhuizen. Stel dat je eens iets moet wassen, dan is dat allemaal niet erg. De overgang gebeurt dan bijna onopgemerkt voor je kat want zij gaat voornamelijk op haar geurzintuig af om zaken te herkennen.

De transportmand
Zet je transportmand al weken op voorhand klaar op een veilige plaats. Lok haar elke dag in de mand met een lekker snoepje of brokje, doe al eens het deurtje toe, loop even rond en zet de mand weer neer, deurtje open en dan geef je je kat een beloning. Wissel af tussen de tijd dat je rondloopt (binnen/buiten, boven/beneden, met/zonder trappen, met/zonder autorit, in de auto met/zonder motor, enz). Zo is de rit naar je nieuwe thuis maar weer eens een leuke training. Zoals jullie weten, zijn wij megagrote fan van de Sandy transportmand van Zooplus.nl. Die hebben de perfecte vorm zowel als slaapmand, als transportmand. 

De verhuismannen
Ja, die zijn scary, dus zet je kat in een veilige, afgesloten ruimte waar ze alles heeft wat ze nodig heeft en ze niets moet meemaken van de verhuis zelf. De stress van deze kleinere ruimte weegt niet op tegen de stress van voor de voeten van de verhuizers te lopen. Je hoeft je dan ook geen seconde zorgen te maken om hen. 

De voorbereiding van het nieuwe huis
Probeer je nieuwe huis zo goed mogelijk al in te richten en alles voor de kat klaar te zetten alvorens haar  binnen te brengen. Over de kartonnen dozen moet je je geen zorgen maken, dat zal ze geweldig vinden om op en in te kruipen 🙂 Plak zeker ook ramen tot op de grond af, zodat ze niet plots oog in oog staat met een buitenkat.

De ontmoeting met de nieuwe ruimte
Hier zijn meerdere mogelijkheden. Als je een zelfzekere kat hebt, kan je haar in de living zetten en ineens het hele huis geven om te ontdekken. Heb je een katje dat het wat moeilijker heeft, dan zet je haar in één kamer met alles wat ze nodig heeft, en geef je haar daar alle tijd tot ze zich beter voelt.

In beide gevallen ga je als volgt te werk: je zet de transportmand neer, zet alles open zodat de kat er op haar eigen tempo kan uitkomen. Nu negeer je haar compleet. Zij moet nu echt alleen gelaten worden om alles af te snuffelen, te onderzoeken, te bekijken en vooral in te schatten of er bedreigingen zijn. Ze zal ook onderzoeken waar alle bronnen staan dus het is belangrijk dat dit ook al allemaal klaar staat. 

Als je katje tot nu toe nog maar één ruimte had, wacht je eventueel een dagje af tot ze zich weer ok voelt, en dan zet je de deur naar de rest van het huis open.

Hoe weet je wanneer ze klaar is? Dat weet je wanneer ze zelf weer contact met je komt zoeken. Hou je wel aan onze regels zoals natuurlijk gedrag en subtiele stress negeren.

Om te eindigen?
Geniet van je nieuwe stek!


#6 – Wanneer moet je met je kat naar de dierenarts?

Heel simpel. Vanaf dat je kat een scheet te veel laat.

Zo leg ik het uit aan mensen in mijn publiek tijdens een lezing. En dan lachen mensen. Want humor helpt mensen om iets te onthouden. En waarom wil ik zo graag dat mensen dit onthouden?

Je mag het weten, ik ben héél emotioneel geworden tijdens het schrijven van deze mail. Dus vergeef me als het opvalt. Het gaat namelijk over een serieuze kwestie: pijn bij katten niet (tijdig) onderscheppen.

Ik blik namelijk terug op 10 jaar mensen begeleiden met verhalen van katten die een ‘gedragsprobleem’ hebben, die ik onmiddellijk het advies geef om medisch alles te laten controleren. Dit zijn dus niet mijn klanten, niet de mensen waar ik consultaties heb gedaan. Mensen die ik dagelijks aan de lijn krijg of die me mailen.

Het is namelijk een vereiste om een kat binnenste buiten te keren voor medische problemen alvorens wij als gedragsprofessional langskomen.

Ik overdrijf niet als ik zeg dat minimum de helft of meer zelfs terug komt met tragische verhalen: fatale nierkanker, blaasontstekingen, acuut nierfalen, leukemie, blaasgruis, dementie, voedselallergie, noem maar op.

En plots kwam er héél wat emotie in me op en besefte ik pas hoe sterk ik me als professional moet houden en gehouden heb in het verleden.

Katten zijn zo ontzettend goed, noem het MEESTERLIJK in het verschuilen van pijn.

Waarom? Omdat katten van nature solitaire jagers zijn. Ze zijn volledig van zichzelf afhankelijk om zich veilig te stellen. Als je in het wild gaat manken of gaat tonen dat je verzwakt bent, dan word je geviseerd en kan dat jouw einde betekenen.

Je kat is geprogrammeerd om geen pijn te laten zien.

Het enigste dat we hebben: ons buikgevoel en de observatie van een mini mini mini verandering in hun gedrag.

Vaak is het heel subtiel:
“Ja, ze gedraagt zich een beetje stiller dan normaal”
“Ze heeft op bed geplast, dat doet ze normaal nooit”
“Hij beet gisteren plots agressief in mijn benen, ik verschoot nogal want zo ken ik hem niet.”

Of soms zelfs zo duidelijk maar toch zonder alarmbel:
“Mijn kat pist al 7 maanden buiten de bak, ik word er helemaal zot van, het moet stoppen of ze moet weg!!”
“Mijn kat miauwt al weken met een vlijmscherp gemiauw, ook wanneer we in een andere ruimte zijn”

Je kat kan hoge levels pijn verdragen zonder een kick te geven, dus de moment dat een gedragsverandering zichtbaar wordt, is het vaak al een stap te ver en gaan ze door vreselijke pijn. En wij nemen een Dafalgan bij een beetje hoofdpijn, je kat heeft geen medicijnenkast, wij zijn haar enige verzorger.

Wat we weten, is dat vele ongewenste gedragingen bij katten worden veroorzaakt door pijn en ongemak.

Ik heb het daar moeilijk mee. En ik wil dat de nalatigheid verandert.
Wat dan exact?

– Eigenaars die maanden wachten om nog maar stil te staan bij afwijkend gedrag.
– Eigenaars die eerst een vraag op onze communitystellen, “Hey, wat zou er schelen met mijn kat?” en dan een filmpje delen van een kat die aan het afzien is.
– Eigenaars die met de beste bedoelingen doorgestuurd worden naar ons doorgestuurd door de dierenarts die ze soms zelfs alleen maar aan de lijn hebben gehad, “Ah, dat klinkt als een gedragsprobleem, bel maar naar Anneleen”.
– Eigenaars die niet begrijpen dat wanneer hun kat zich al een half jaar agressief of onzindelijk gedraagt, wel degelijk zware pijn kan hebben. 
– Dierenartsen die aanraden om ‘nog een dagje af te wachten’, terwijl de kat de volgende dag dan direct aan het infuus moet wegens één of ander acuut orgaanfalen.
– Afwijkend gedrag dat als grappig wordt aanzien

Ik doe bij deze een belangrijke en emotionele oproep: laat ons hier samen een einde aan maken. Aub…

Aan eigenaars: Let constant op de minste verandering in het gedrag van je kat. Wees observerend (zie oefeningen in het werkboek), wees je bewust van afwijkingen en aarzel niet om ermee naar je dierenarts te gaan. Volg je buikgevoel en overdrijf gerust, je kan nooit té zeker zijn. Wil je dierenarts geen extra testen doen? Ga dan voor een tweede opinie, daar doe je niemand kwaad mee. Je bent je kat dit verschuldigd. Jij moet vechten!

Aan dierenartsen: Jullie maken het grote verschil! Vraag pro-actief aan katteneigenaars of ze (kleine) veranderingen opmerken in het gedrag van de kat, heb geen schrik om mensen ‘op kosten te jagen’, ga tot het bot om uit te zoeken dat elke kat die bij jou binnenkomt geen verscholen pijn of ziekte heeft. 
Komt een eigenaar bij jou die praat (of klaagt) over veranderd gedrag, dat is jouw cue, je gaat tot het einde van de aarde om uit te zoeken wat er kan schelen i.p.v ‘wacht nog een dagje af’, of ‘ga naar een therapeut’. Geef katten voldoende post-operatieve pijnstilling, ook al vertonen ze geen signalen van duidelijke pijn.

Aan kattenprofessionals: bij de minste opmerking over afwijkend gedrag, raad je de klant aan om naar de dierenarts te gaan omdat dit kan wijzen op een medisch probleem. Jij kan hiermee een danig verschil maken om die kat te helpen. Overtuig de klant met de info uit deze mail: katten laten geen pijn zijn, enkel afwijkend gedrag.

Aan catfluencers: Informeer je netwerk dat als ze veranderingen opmerken in karakter, gedrag, reacties en onderlinge relaties tussen katten, ze onmiddellijk naar de dierenarts moeten gaan en vragen om meer dan een klinisch onderzoek, verder bloed- en urine onderzoek is noodzakelijk en desnoods extra scans als je niet zeker bent. 

Ben je niet zeker en wordt niets gevonden? Bespreek dan met je dierenarts om een preventieve pijnstiller te geven. Het is geen permanente oplossing maar dan weet je wel dat je verder moet zoeken naar de medische oorzaak. Ik heb zo al tientallen situaties gehad waarbij het ‘ongewenste gedrag’ onmiddellijk stopte.

Wij zijn het katten verschuldigd om hen te beschermen tegen pijn en ziekte. Dat begint bij de allerkleinste verandering in hun gedrag. 

Bij deze twee Catfluencer foto’s om te delen op Instagram, Twitter of Facebook.

Via onderstaande knop ga je naar de Catfluencer bibliotheek en vind je artikels over pijn bij katten. Lees ze gerust voor persoonlijk gebruik om meer inzicht te krijgen. Je kan ze online lezen in de bibliotheek en je kan bladeren door onderaan op de pijltjes te drukken. 

Catfluencer Challenge

We moeten dit serieus beginnen nemen. Spread the word.

PS: Voor mensen die emoties van schrik, angst, ontgoocheling of frustratie voelen bij het lezen van dit bericht weet dat deze mail met ongelooflijk veel liefde geschreven is. Adem door je emotie en bespreek het met een naaste en zoek vanwaar de emotie komt. Wat je ook hebt meegemaakt, als eigenaar of professional, het is ok om te voelen wat je voelt. Belangrijk is dat je er iets mee doet naar de toekomst toe, je kan nu een verschil maken.


#7 – 12 tips voor een geweldig dierenartsbezoek

In de vorige challenge kreeg je van mijn een emotionele oproep om op tijd met je kat naar de dierenarts te gaan. 

Nu, naar de dierenarts gaan… Dat is ook een uitdaging 🙂

Bij deze een paar tips vanuit mijn ervaring als gedragstherapeut. Hoe kunnen we een bezoek aan de dierenarts zo optimaal mogelijk laten verlopen?

1. Jong geleerd is oud gedaan 

Kittens onder de 7 weken leren wat de wereld is, met alles erin en erop. Ga dus met jonge kittens al naar de dierenarts alvorens de verplichte vaccinaties te gaan halen. Elke dierenarts zal deze ukjes met veel plezier vrijblijvend even ontvangen voor een aangename eerste ontmoeting. Liefst zelfs elke week vanaf week 4, als dit gaat. Als de mama relax is, kan ze zeker mee. Zo leren ze wat dit is en zullen ze op week 8 minder verbaasd staan. Deze katten zullen de rest van hun leven minder stress ervaren tijdens zoals het bezoek als het transport zelf.

2.  Gebruik de juiste transportmand

Kies een goede transportmand met volgende eigenschappen:
– te openen langs boven
– geen gladde grond
– afgedekt

Zoals eerder vermeld zijn wij fan van de Sandy mand van Zooplus, voor middelgrote katten. 

Foto van Cat Coach Karen Verdegem

3. 1/52 is veel minder erg dan 1/1

Yes, je begrijpt het goed. Je steekt je kat elke week even in de transportmand. Of liever: je overtuigt haar met iets lekkers om er plaats in te nemen. Deurtje toe, even naar buiten of naar boven wandelen, terug naar binnen en BAM, lekker netvoer! Wissel elke keer af in lengte en duur.

Vraag zelfs aan je dierenarts of het ok is dat je eens in de wachtzaal komt zitten (als deze katvriendelijk is ingericht natuurlijk, een hijgende hond hoort niet bij een leuke training) om te trainen. Een katvriendelijke dierenarts zal je met open armen ontvangen.

Op deze manier leert je kat dat 51/52 keer het superfun is en die éne keer (of die keer die je niet zag aankomen) is het iets minder leuk, maar hey, dat neemt je kat er met veel plezier bij.

4. Transportmand = fun & veilig

Het is geen goed idee om je transportmand 1 keer per jaar boven te halen. Je kat weet dan ook wat er haar te wachten staat. Laat de transportmand liefst, lekker ingericht met een handdoek, dekentje of Ikea toftbo badmatje, een heel jaar door staan. Ergens in de hoogte op een kast in de garage of ergens in de living dicht bij jullie. Maak het mandje aantrekkelijk door er snoepjes in te leggen. 

5.  Transportmand = sacred haven

Hier wil ik een misverstand uit de wereld helpen. Je leest het overal: behandel de kat in haar transportmandje. Nee, geen goed idee. Dat is net haar veilige haven, en dan gaan jullie dat even onvoorspelbaar en onveilig maken? Noooooo!

Geef de kat de tijd om uit haar mandje te komen (snoepjes, valeriaan, je kent het wel), desnoods haal je haar er zelf met lieve handen uit en je transfereert haar naar een andere bak. Als je dierenarts deze niet heeft, neem hem dan zelf mee. Een bak in de vorm van een open lage kattenbak met een zacht, ‘naar haar ruikend’ matje of dekentje in, en daar behandel je de kat in.

De transportmand blijft netjes naast de bak staan, en is en blijft de veilige haven van je kat waar ze direct terug in mag na de behandeling. Die bak met randen is een veilige plaats voor haar en daar kan de behandeling in gebeuren. Die bak gaat immers niet mee naar huis, en is niet haar favo slaapplaatsje de rest van het jaar.

De randen zorgen voor veiligheid, je kat heeft graag haar kont ergens tegen, dat voelt veilig aan. En haar dekentje ruikt naar haar, dus dat geeft extra vertrouwen.

Bij deze een paar geweldige foto’s van in de praktijk van Felinova Cat Coach Karen van Happy Healthy Felifriends, Karen ging aan de slag met dit advies dat we tijdens onze Kattenmatrix PROopleiding bespraken en ervaart elke dag de geweldige voordelen van deze methode. Zij gebruikt de zaaibakjes van Aveve (40x45cm), een succes van een volle € 4,95.

Volg Karen op Facebookvoor superleuke tips en tricks voor gelukkige katten alsook het reilen en zeilen in haar praktijk!

6.  Breng dekentje of mandje mee van thuis

Dat kan je in de bak leggen, of vlak voor de transportmand zodat je kat eruit kan komen op dat dekentje. Dit is dus niet gelijk aan het dekentje dat in de mand ligt, dat je er anders eerst moet onderuit trekken vooraleer je het kan gebruiken. Je ziet zelf dat zoiets niet ideaal is.

7.  Blijf zelf kalm

Je kat voelt ‘s morgens al aan dat er iets gaat gebeuren, blijf dus kalm, alles komt goed. Ben je zelf een zenuwpees, ga dan drie stappen naar achter en laat de dierenarts zijn of haar werk doen.

8.  Je kat niet troosten

Ga niet uitgebreid je kat proberen troosten wanneer ze miauwt in de wagen, laat haar gewoon met rust. Het beestje moet naar de dierenarts, laat het gewoon zo zijn. We willen altijd alles veranderen wat nog maar iets met stress te maken heeft, zodat we ons er niet meer slecht over moeten voelen. Wees een rots in de branding en aanvaard het gedrag van je kat gewoon en optimaliseer wat je kan maar probeer het gedrag zelf niet te veranderen. 

9.  KISS

Keep it Short and Sweet. Wacht desnoods nog even in de auto tot het aan jou is (verwittig de dierenarts uiteraard dat je er bent), wat beter is dan in een volle wachtzaal met honden te zitten wachten. Laat de dierenarts zijn werk doen, zonder er al te veel in te moeien, en maak dat je asap weer thuis bent. 

10.  Timing is alles

Herken je het? Je moet om 14u15 bij de dierenarts zijn en je had nog een deadline en je bent de tijd uit het oog verloren en nu moet je overhaast je kat van onder het bed trekken omdat je zeker niet te laat wil zijn.

Ten eerste: te laat is beter dan overspannen en een kat die tegen het plafond zit. En als je voelt dat het niet gaat lukken, bel je dierenarts om je afspraak te verzetten. Het is wat het is. Je kat haar welzijn staat op de eerste plaats, voel je niet slecht of schuldig om je afspraak te verzetten naar een moment dat je kat rustig is. Het allerergste dat er kan gebeuren is dat je je afgezegde consult bij de dierenarts moet betalen. So be it…

11. Hoogtes
Zet je kat altijd in de hoogte als je bij de dierenarts aankomt. Nooit op de grond. Op een stoel is het minste dat je kan doen.

12.  Katvriendelijke dierenarts?

Meer en meer dierenartsen hebben oog voor kattenwelzijn in hun praktijk. Ze hebben een aparte ingang en/of wachtkamer voor honden en katten, ze hebben de praktijkruimte aangepast aan de noden van de kat met speciale ‘kattenmand’-parkeerplaatsen in de hoogte, hebben speciale ‘katten spreekuren’, en zijn op de hoogte van subtiele stress signalen en hanteertechnieken bij katten. Volg je buikgevoel en ga naar een dierenarts waar je je goed bij voelt omdat die je kat goed aanvoelt en je kat hierbij op haar gemak is.

De poster ‘Optimaal dierenartsbezoek voor je kat’ kan je downloaden, delen en in je zaak of wachtkamer ophangen.

Ik geef jullie ook nog graag een handig hoofdstuk uit het ‘I love Happy Cats – Werkboek voor een gelukkige kat’ mee, waarbij jij of je klanten hun dierenartsbezoek en de besproken info kunnen bijhouden. 

Je vindt deze documenten ook terug in de Catfluencer bibliotheek op de website.

Succes!

https://www.felinova.be/wp-content/uploads/2019/07/HappyCats_Poster4_Optimaaldierenartsbezoek.pdf

https://www.felinova.be/wp-content/uploads/2019/07/HappyCats_Poster4_Optimaaldierenartsbezoek.jpg

https://www.felinova.be/wp-content/uploads/2019/07/HappyCats_Werkboek_Dierenartsbezoek.pdf

PS: Ben jij een kattenprofessional en wil je groeien in je kennis over kattengedrag? Wil je meer zekerheid over je kennis, je kunnen en je advies naar klanten toe? Wil je je omzet en service boosten? Kijk dan zeker even naar onze professionele opleiding, de Kattenmatrix PRO opleiding. Dat is een intensieve 6-daagse waarbij je, samen met Anneleen, in het gedrag van de kat duikt en leert om ongewenst gedrag bij klantjes te verhelpen. Een win-win voor iedereen 🙂


#8 – Waarom is het afplakken van je ramen de beste niet-uitgevonden uitvinding voor je kat ooit?
 
Je kat voelt zich mogelijk bedreigd door enerzijds het zien van buitenkatten en anderzijds omdat die komen binnenstaren. En de eigenaar heeft daar niets van gemerkt. Die zegt zelfs tegen mij: “Oh, maar dat is Jerom van de buren, die komt elke dag goeiendag zeggen. En dan zitten ze wat naar elkaar te kijken.”

Je kan nu dus raden waarom mijn haren dan recht komen te staan. Eigenlijk hebben ze me de reden gegeven van het gedragsprobleem.

Staren is uiterst agressief bij katten, het is écht klinkende ambras maken!

Katten zijn uitgerust met een repertoire aan verdedigingstechnieken om mogelijke bedreigingen op afstand reeds af te schrikken. Het is belangrijk voor hen om alle kansen op een gevecht zo klein mogelijk te houden. Als een kat gewond geraakt, verkleint haar kans op overleven. Dit belemmert haar vermogen om te jagen en kan haar ziek maken. Eén van de eerst gekozen methoden is staren. 
 
Vele eigenaars zijn dan erg bezorgd als ze dit horen.

“Oei, maar hoe zie ik het verschil?” “Als mijn kat rondkijkt, voelt ze zich bedreigt?”

Uiteraard niet, haar zicht is nog steeds een zintuig dat ze gebruikt om de omgeving rond haar te observeren en er is een verschil tussen kijken en staren.

Zoals Haroon uit Temptation Island het met heerlijke woorden zei:

“Je hebt kijken en je hebt kijken-kijken.”
 
Dat geldt ook voor katten. Ze kunnen rondkijken, exploreren, naar elkaar kijken, op een normale manier waarbij de pupillen, de ogen zelf en de snuit ontspannen zijn. Als ze héél relax zijn, laten ze zelfs hun oogjes zachtjes toevallen. Dat is ook een héél leuke voor ons om op te pikken: terugpinken naar je kat. Dan zeg je dat alles goed is, dat jullie elkaar geen kwaad willen doen maar net liefhebben. Dit is het tegenovergestelde van staren.
 
Staren is ‘kijken-kijken’, met wijdgesperde ogen. Van de pupillen kan je niet veel afleiden. Als haar gehele oog zwart ziet, dan vergaat ze van de schrik, maar dat is meestal niet het geval hier. Je kat staat klaar om zich te verdedigen. Hoe small of rond de pupillen staan, hangt vooral af van de lichtinval, dus haar ogen zelf, de randen rond het oog, en hoe gespannen die staan, dat is belangrijker. 
 
Een kat die staart probeert tegenliggers weg te jagen. Je kan het vergelijken met klinkende ambras maken, zoals men in Antwerpen zegt. Een laaiende ruzie, een vijandige ontmoeting. Maar wij merken dat niet omdat dit meestal geluidloos gebeurt. 
 
De gouden tip
 
Als je ramen hebt tot op de grond, plak je deze af met licht-doorlatende melkfolie. Je vindt deze in elke bricoleerwinkel en kost een 6-tal euro. Deze folie aanbrengen op het raam vanaf de grond met de breedte van de rol die je gekocht hebt, maakt een wereld van verschil voor je katten.


#9 – Heeft mijn kat een vriendje nodig?

Een tijdje geleden kreeg ik een superleuk bericht op Facebook van Tine:

“Na het lezen van je laatste mail (Challenge #6, nvdr) dacht ik dat je misschien wel een verhaal wou lezen dat eindigt met een glimlach. 

Een aantal jaar geleden hebben wij Beer geadopteerd uit het asiel. Nu mijn verhaal begint in de eerste weken dat we hem hadden geadopteerd. Klokslag 20u ging hij in de gang zitten en met de luidste en hardste miauwen gaan klagen.

Mijn hele leven heb ik al katten dus mijn antennes gingen onmiddelijk op en hop naar de dierenarts.
Hij heeft letterlijk elke test gehad dat mogelijk is, elke foto, elk onderzoek, er is zelf een gespecialiseerde orthopediste gekomen voor hem. Niets vonden ze, niets. (Wel leuke bijwerking: beer vindt het tot op vandaag de max om naar de dierenarts te gaan, kruipt letterlijk in de armen van wie dan ook daar om lekker te ronken en te kneden)

Enfin, gedragstherapeut erbij gehaald.

Na 4 weken zei er opeens iemand ‘heb je eigenlijk al eens geïnformeerd bij het asiel?’

Ha… Goed idee.

Wat bleek. Meneer had daar een ‘lief’ in de aangrenzende kooi en ze zaten dan lekker te miauwen naar elkaar. Maar hier was hij alleen, dus we vermoeden dat hij de weergalming als gezelschap beschouwde.
Dus hop in de auto met de carrier, vriendin gaan halen. En sindsdien is er om 20u savonds geen live orkest meer.”

Wat een heerlijk verhaal! Je kan het nooit weten, maar ik geef in deze mail graag meer informatie over het sociaal zijn van je kat 🙂 

Foto Beer & Lucky: Tine Devinck

Introductie

Je kat is van nature niet solitair en ook niet sociaal. Hoe komt dat? Onze huistijgers zijn misschien met solitaire geëvolueerd maar dat was vooral omdat ze niet veel keuze hadden. Muizen zijn niet groot genoeg om te delen en als er geen groepen muizen rondlopen, wordt het al helemaal moeilijk om te delen. Als de omgeving echter geoptimaliseerd is, kunnen ze tolerant zijn t.o.v elkaar of in vele gevallen zelfs sterke sociale banden opbouwen. Dit laatste is zelfs hetgene waar we van vertrekken, daarom dat we altijd adviseren om kittens per twee te adopteren.

Huiskatten zijn dus solitair bij noodzaak en sociaal bij gelegenheid. 

Wat beïnvloedt het ‘sociaal’ zijn van mijn kat?

1. Karakter
Katten kunnen aangeboren heel sociaal zijn of helemaal niet sociaal zijn, en alle gradaties die daartussen liggen. Net zoals bij mensen. 

2. Socialisatie
Wanneer kittens in hun eerste 16 weken met meerdere katten in contact zijn gekomen, ook de niet zo vriendelijke katten, dan leren ze hun sociale skills bijschaven. Ze leren welke signalen een bepaalde uitkomst hebben en leren om te gaan met andere katten.

3. Aanwezigheid van bronnen = solitaire jager kunnen zijn met vriendjes
We weten echter uit onderzoek (en ervaring) dat katten onder bepaalde voorwaarden wel sterke banden met andere katten kunnen opbouwen. Deze voorwaarden zijn: voldoende eetlocaties en voldoende schuilplaatsen. Het is dus uiterst belangrijk om katten hierin te ondersteunen, zodat ze tolerant KUNNEN zijn t.o.v elkaar. Ondanks dat katten goed overeen kunnen komen, willen ze nog altijd alleen eten, alleen drinken, alleen op de kattenbak, alleen slapen enz. Alles voor zich én alleen. Dan pas kunnen ze andere katten leuk vinden 🙂

4. Aanwezigheid van schuilplaatsen
Dit sluit aan bij het vorige puntje. Indien je katten voldoende mogelijkheden hebben om ‘om te gaan’ met spanningsmomenten, dan kan je kat toleranter zijn t.o.v andere katten. Ze weet namelijk dat zelfs als er iets gebeurd, ze daar, daar, ginder en daarop weg kan. Hierdoor wordt de omgeving voorspelbaar en veilig. Zaken die je kan voorzien om de omgeving veiliger te maken zijn lage, horizontale krablocaties, hoogtes (vanaf 30 cm) en schuildozen met ofwel 2 ingangen (in een hoek niet tunnelsgewijs), ofwel open langs boven.

5. Karakter en sociale aard van de andere katten 
Als je een kat samenzet met een andere supersociale kat, zal haar gedrag uiteraard anders zijn, dan moest je haar samenzetten met een despotkat. Dat is een kat die van nature onder geen omstandigheden met andere katten om kan gaan.

6. De introductie
Katten die elkaar voor de eerste keer zien, zijn van nature automatisch vijanden. Waarom? “Het is ieder voor zich, en die andere kan mij verwonden.” Daarom mag je 2 katten nooit zomaar bij elkaar zetten. Dat is zowat het ergste dat je kan doen. En ja, misschien heb jij ooit geluk gehad en kwam het wel goed, maar ik begeleid al 10 jaar mensen die het ook zo gedaan hebben en hun katten elkaar afmaken, en alle mogelijke gradaties die ertussen kunnen zitten. En geloof me, zelfs al maken ze elkaar niet af, de kans is belachelijk klein dat ze in dezelfde groep terecht komen. En dat wil je wel proberen. Je katten hebben nood om geleidelijk aan en aan de hand van positieve associaties elkaar te leren kennen.

Het hoofdstuk ‘Introductie tussen katten’ in de I love Happy Cats Handleiding neemt je door het hele proces. 

7. Individuele ‘klik’ met andere katten
Bowen & Heath maken in hun boek ‘Behaviour Problems in Small Animals’ (2005) een mooi overzicht van 5 soorten relaties dat katten onderling kunnen hebben.

A. Paartje: 2 katten die in dezelfde sociale groep zitten
B. Kliek: Meer dan 2 katten die in dezelfde sociale groep zitten
C. Social Facilitator: ocial facilitator: kat die vriendschappelijk gedrag vertoont naar alle katten, ook katten die onderling niet in dezelfde sociale groep zitten.
D. Satelliet: Satelliet: Kat die geen vijandig maar ook geen sociaal gedrag vertoont naar andere katten, is liever op zichzelf.
E. Despotkat: wil onder geen omstandigheden met andere katten samenleven, zal zijn territorium actief verdedigen. Is meestal héél zelfzeker en is een zalige kat om met mensen (of in sommige gevallen honden) samen te leven.

Het is niet echter niet omdat je kat in dezelfde sociale groep zat met een andere kat, dat die dat met alle katten zal hebben. Wil je graag weten of jouw katten in dezelfde sociale groep zitten? Ik heb hier twee oefeningen voor ontwikkeld voor klanten over de jaren heen, zodat je aan de hand van een ‘sociale score’ en een ‘vijandige score’ meer inzicht kan krijgen in de relatie tussen je katten.

Download hieronder het hoofdstuk ‘Sociale relaties uitrekenen’ met de bijhorende instructies uit het ‘I love Happy Cats – Werkboek voor een gelukkige kat’.Je vindt deze ook terug in de Catfluencer bibliotheek op de website

https://www.felinova.be/wp-content/uploads/2019/07/HappyCats_Werkboek_Socialerelatiesuitrekenen.pdf


#10 – Marketing advice!

Het kan zijn dat je de Catlfuencer mails een beetje intens vindt, dat is helemaal ok!

Dus–> relax! Jij moet niets doen dat niet goed voelt of niet past in je flow. Lees de mailtjes grondig, of diagonaal, of laat ze gewoon zitten tot de moment dat je collega’s uit verlof terug zijn, dat kan en mag allemaal. 

Houd alle mails gewoon goed bij en gebruik ze als content of inspiratie voor het komende jaar als je dat wil!

Dus: relax 🙂

Nog enkele marketing tips

1. Ga niet altijd alles copy-pasten. Ik geef je hele teksten mee, maar haal er gewoon één tip uit om die dag te delen. Dan kan je met die mail nog eens 10 social media posts creëren. Geweldig toch 🙂 Wist je dat marketing bureau’s rond de €600 vragen om een nieuwsbrief op te maken, en nu krijg je dat gewoon zo gratis in je mailbox. ‘DANK U’ hoor ik je dan zeggen, juist?

2. Consistent zijn is key! Door elke dag één kleine tip te delen, wordt je account voor social media kanalen zoals Facebook en Instagram interessant omdat hun algoritmes opmerken dat jij nieuwe unieke content aan het leveren bent. Gevolg? Ze gaan je posts hoger ranken, en je posts worden telkens meer zichtbaar. 

3. Reacties zijn goud waard! Google, FB en IG letten ook op jouw respons op de comments van je post. Als jij dus telkens een like of een comment teruggeeft, worden je posts waardevoller en zullen je toekomstige posts aan meer mensen getoond worden. Organisch groeien heet dit.

4. Misschien heb je eens een niet zo enthousiaste reacties gekregen en twijfel je nu aan je missie? Geloof me, ik heb dat elke dag! Maar niet opgeven!

Kijk vooral naar het volgende: zorg ervoor dat alles wat je post ook iets is waar je achterstaat. Ten tweede antwoord je iedereen die een comment geeft met respect en een liefde (Bijv.: “Ik begrijp je helemaal en het is zeker ok dat we hierin van mening verschillen + lieve emoji” of “Superwaardevol dat je je ervaring hier deelt, bedankt daarvoor”).

Mensen reageren vanuit hun eigen gevoelswereld en als jij iets verkondigt dat zij niet wisten, dan voelt dat pijnlijk aan (schaamte, ontgoocheld in zichzelf, jaloers op jou dat jij het wel al wist), en daar moeten we ons bewust van zijn en met héél veel liefde naar kijken. En nooit vergeten: het heeft dus echt niets met jou en jouw boodschap te maken, ok?

5. Ga aub ook niet op social media posten dat je niet kan volgen met de challenge, wat een buzz kill 😉 Geef gewoon de tips mee zoals het jou en jouw dagelijkse routine (en humeur en goesting enz) past. Keep it fun, keep it HAPPY!

Deal?

Je bent fantastisch en ik wens je een topdag 😉


#11 – Waarom vindt mijn kat de hitte net heerlijk?

Vandaag hebben we het even over de hitte, ook al is het mogelijk dat je deze mail in putje winter krijgt. De mail werd origineel geschreven op een hete dag 🙂

Iedereen maakt zich zorgen over hun katten en de hitte. Ikzelf ben daar niet zo mee bezig en post wel eens iets over ‘wat te doen voor je kat tijdens deze hitte’, omdat ik er héél wat privé berichten over krijg en deze mensen gerust wil stellen.

Ik las namelijk jaren geleden een wetenschappelijk artikel (vraag me niet welk :)) dat katten eigenlijk geen verandering in gedrag kennen als reactie op extreme temperaturen, zowel niet op -10 als +40. Dat bleef altijd in mijn achterhoofd hangen. 

Gisteren vroeg Story me om een column te schrijven over ‘Wat kan ik doen voor mijn kat tijdens deze hitte’ en ik dacht: ‘Oei…’. Dus ik bel naar mijn geweldige collega, vriendin en gedragsbioloog Els Peeters en ik vraag: “Els, help me eens want wat ik me herinner, is dat katten toch eigenlijk geen last hebben van hitte.” En wat volgde was een superinteressant gesprek dat ik graag met jullie deel 🙂 

Hebben katten dan last van de hitte?

Verrassend genoeg hebben onze katten geen last van de hitte. Katten kunnen héél goed tegen extreme temperaturen, daar ze van nature savannedieren zijn. Hun ‘thermoneutrale’ temperatuur, de temperatuur waarop ze zich comfortabel voelen, ligt tussen de 30 en de 38 graden Celsius, weet Els me te zeggen. Dit wil zeggen dat katten zich het lekkerste in hun vel voelen wanneer het warmer is dan anders.

Daarom dat je kat dus lekker gaat zonnebaden, ze vindt dit heerlijk 🙂

Hun lichaam is hier ook op aangepast. De vacht van de kat isoleert het lichaam op zo’n manier dat haar lichaamstemperatuur wordt bewaard. Daarom is het belangrijk om je kat niet te ‘ontwollen’, niet alleen omdat dit héél onnatuurlijk en onnodig is, maar ook omdat die ondervacht enorm van pas komt tijdens warme temperaturen. 

Helaas zijn er nog veel kattentrimmers en eigenaars die de onderwol van de kat uit de vacht halen omdat ze denken dat dat eruit moet. Dat is niet de bedoeling! Die ondervacht komt er gelukkig gemakkelijk uit, want als je kat blijft vastzitten in een struikje, wil je niet dat ze zich pijn doet. Dat betekent echter niet dat die vacht eruit moet, of dat dit betekent dat je minder rui gaat hebben als alles eruit gaat. Integendeel, ontwollen betekent meer haren in huis omdat de cycli van de vacht verstoord zijn. Als we onze katten willen helpen in de hitte, blijven we van de vacht best af.

En wat als ze nu écht last hebben?

Als het kat het toch te warm heeft, dan hijgt ze. Breng haar dan onmiddellijk onder in een koelere ruimte en voorzie haar van veel water en wat natvoer. Hou hierbij extra rekening met ontwolde katten en naaktkatten die van nature geen bescherming hebben tegen warmte.

Wat wel doen? Zorgen dat ze vocht binnenkrijgen. 

Je kan je kat ondersteunen om meer vocht binnen te krijgen tijdens deze temperaturen:
• Extra natvoer geven, daar zit meer vocht in dan droogvoer.
• Water en eten ver uit elkaar zetten, anders demotiveer je de kat zelfs om te drinken. Dit is iets dat je niet enkel bij warm weer doet, maar is een standaard advies.
• Extra waterkommen zetten (vooral ook buiten) met diameter +20cm.
• Ijsblokjes in de kommen doen naast het voorzien van gewoon water.
• Geef flessen- en gefilterd water, dat vinden ze lekkerder.
Je kan ook andere maatregelen nemen zoals:
• Je kat haar vacht met een vochtig microvezeldoekje afwrijven. Het water verdampt en koelt het lichaam af. Ze zal haar vacht aflikken waardoor ze alweer meer vocht binnenkrijgt.
• De katten in het midden van de dag binnenhouden zodat ze niet blootgesteld worden aan de warmste temperaturen.
• Naaktkatten helemaal niet buitenlaten, tenzij van kop tot teen ingesmeerd en eventueel iets aan om hun lijfje te bedekken tegen het verbranden.
• ‘Lage’ afkoelingsplekken voorzien buiten, die rond de 50 cm van de grond hangen, dat werkt voor de kat het beste.
Wat met oudere katten?

Katten die wat ouder zijn, hebben sowieso meer zorg nodig maar niet meer dan anders omdat het warm weer is. Hou de kat haar gedrag extra in het oog voor plotse subtiele veranderingen, ga desnoods naar de dierenarts als je niet zeker bent.

Wij als professional raden aan om per 6 maanden een seniorcheck te doen omdat katten geen tot nauwelijks pijn laten zien en uit onderzoek blijkt dat 7 à 8 katten op de 10 ouder dan 10 jaar last kunnen hebben van kwaaltjes. Zorg ervoor dat ze genoeg vocht binnen heeft en dat ze vrije toegang heeft tot al haar veilige plekjes en belangrijke bronnen.

Bij deze nog een leuke foto om te posten op social media 😉

Met dank aan de geweldige Els Peeters voor de bijdrage 🙂 


#12 – Van overleven in de woestijn tot in onze huiskamer – door Cat Coach Julie

Ik hamer altijd graag op het feit dat al onze katten hetzelfde zijn geprogrammeerd, of ze nu wit lang haar hebben met groene ogen of een ‘Sheba’ vachtje, of een HTK katje zijn (Huis, Tuin & Keuken katje). Ze hebben allemaal dezelfde instincten en verwachtingen van hun omgeving. Het is niet omdat ze in een fancy nestje geboren zijn, dat ze niet buiten willen jagen, of omdat ze op straat geboren zijn, dat ze niet liever binnen slapen.

Elke kat verdient het om individueel bekeken te worden inzake socialisatie (de omgeving dat die kat verwacht en gewoon is), karakter (hoog/laag jachtinstinct, zelfzeker/verlegen, enz) en persoonlijke motivatie en verwachtingen. Maar we mogen niet vergeten dat ze hetzelfde geprogrammeerd zijn.

Julie Houtmeyers is dierenarts en studeerde af als Felinova Cat Coach einde 2018 en startte haar eigen zaak ‘Cat Coach Julie’ op.

Zij vertelt jullie vandaag meer over de afkomst van de kat en hoe zij veel minder verschillend is van haar voorouders dan wij denken!

Veel leesplezier 😉 
Liefs, Anneleen

Van overleven in de woestijn … 

Felis silvestris lybica, dat is de mooie Latijnse benaming voor de voorouder van onze huiskat. Of gemakkelijker: de Noord-Afrikaanse wilde kat. Deze kat leefde en leeft nog steeds in het noorden van Afrika en in het Midden-Oosten. Vaak in woestijngebieden en andere ruige streken waar onvoldoende voedsel is om in groep van te leven.

Het is dus een solitair en hoog territoriaal dier, dat zich uiteraard wel sociaal opstelt en soortgenoten opzoekt tijdens de paartijd. Vooral bij schemering en ’s nachts wordt er gejaagd, op kleine prooidieren zoals knaagdieren, vogels, reptielen en insecten.

Om maar een idee te geven: een kat van 4 kg heeft 8-10 muizen per dag nodig om te overleven, dus je kan je voorstellen dat er heel wat tijd naar jagen gaat. En als je er helemaal alleen voor staat, kan je maar beter voorzichtig zijn en conflicten vermijden.

De felis sylvestris lybica communiceert voornamelijk via geuren (miauwen bijvoorbeeld heeft in een weidse verlaten woestijn weinig nut) en zo zet ze via kopjes geven, krabben en sproeien geurvlaggetjes in haar territorium. Signalen naar andere katten om elkaar uit de weg te kunnen gaan, maar ook reminders voor zichzelf : “Hier was ik al eens eerder, hier was het goed/hier moet ik opletten,…”.

Komt ze toch in de buurt van mogelijk gevaar, zal ze kiezen voor ‘run and hide’ in plaats van een gevecht aan te gaan met het risico gewond te raken. 

… tot samenleven in onze huiskamer.

De domesticatie van de wilde kat is waarschijnlijk zo’n 10.000 jaar geleden begonnen toen de mens in het Midden-Oosten aan landbouw ging doen.

De graanoogst werd gestockeerd en dàt lokte knaagdieren … heel vervelend voor de mensen, maar voor de wilde kat een makkelijke manier om veel prooien te vinden.

Zo is de kat zich vrijwillig in de buurt van de nederzettingen beginnen settelen. De mens zag ook het voordeel in van deze levende ‘muizenvallen’ en moedigde ze waarschijnlijk nog aan en gaf ze voedsel. Uiteindelijk is de vrijwillig gedomesticeerde wilde kat via Romeinse schepen meegekomen naar Europa, heeft zich daar ingekruist met de Europese wilde kat, et voilà: daar was onze huiskat zoals we ze nu kennen, zonder enige genetische selectie.

Pas in de 19eeeuw is men gaan selecteren op voornamelijk uiterlijke kenmerken en zo zijn de verschillende raskatten ontstaan.

Maar verder stamt onze huiskat, de felis silvestris catus, dus rechtstreeks af van die wilde Noord-Afrikaanse kat. Ze heeft daardoor nog steeds dezelfde instincten: vermijden van conflicten, communicatie via geuren, … en jawel, ook het jachtinstinct.

En wij moeten ervoor zorgen dat ze haar instincten, waarvoor zij geprogrammeerd is, kan volgen. Door ons huis te verrijken zodat ze zoveel mogelijk haar natuurlijk gedrag kan vertonen. Onze kat heeft al heel wat meegemaakt, van verafgoding bij de Egyptenaren tot verbranding door de middeleeuwse Christenen.

En dat ze zich al fantastisch heeft aangepast aan onze manier van leven, daar kunnen we alleen maar onmetelijk veel respect voor hebben … en nu is het aan ons om iets terug te doen!

Julie Houtmeyers


http://www.facebook.com/catcoachjulie


#13 – Waarom bestaan er geen dominante katten?

Wanneer ik op consultatie ga bij eigenaars, laat ik hen eerst een vragenlijst invullen. Zo krijg ik belangrijke inzichten in het gedragsprobleem, de omgeving en de situatie. En regelmatig schrijven en spreken eigenaars over hun ‘dominante’ kat. De kat die de baas wil zijn en die de weg verspert voor de andere katten, die klappen uitdeelt en degene die al het natvoer gaat opeten.

En dit fenomeen van de ‘dominante’ kat hoor ik ook van mensen aan de telefoon, Facebook berichten en mails die ik krijg, mensen die ik te woord sta op events enz. Overal zijn er ‘dominante’ katten. Katten die de wereld willen overnemen en over iedereen de baas willen zijn.

Wel, met deze mail wil ik graag dit misverstand voor eens en altijd uit de weg helpen:

Dominantie bij katten bestaat niet. Punt.

Katten zijn van nature solitaire jagers en zijn niet in groep geëvolueerd, zo simpel is het. Een muis is niet groot genoeg om met meerdere katten op te jagen, ze delen geen prooien en ze vormen geen groepen om sterker te staan tegenover externe bedreigingen of die de kat beschermen tegen gevaar. 

Katten leefden solitair, deden alles alleen en waren enkel in de buurt van andere katten tijdens de paartijd, tijdens het zogen en tijdens territoriale conflicten.

Ze kunnen uiteraard sociale relaties opbouwen met andere katten, zeer sterke relaties zelfs, hier is ondertussen ook héél wat onderzoek naar gedaan. Zo onderzochten teams het wel en wee van kolonies in Rome om hun sociale structuren te onthullen, maar daar ontdekten ze dat deze kolonies bestonden uit vrouwelijke groepen die familie waren van elkaar en bij elkaar bleven voor de gemeenschappelijke zorg van de kittens. Ze konden ook pas gezond samenleven wanneer er voldoende eetlocaties en schuilplaatsen aanwezig waren.

Dat is héél anders dan hoe wij katten bij elkaar houden, niet?

We hebben tot op vandaag geen wetenschappelijk bewijs dat katten een vaste sociale structuur hanteren, een ‘hiërarchie’ waarbij één kat de baas is over de andere.

Sociale relaties zijn dus zeker mogelijk zoals we in Catfluencer Challenge #9 reeds bespraken en zoals elke eigenaar van meer dan één kat wel weet, maar deze relaties zijn ontzettend flexibel en zijn onderhevig aan de invloed van factoren zoals verwantheid, karakter, socialisatie, introductieproces, overvloed/schaarste van bronnen in de omgeving en de aanwezigheid van andere vreemde katten.

Een kat kan als solitaire jager zeer territoriaal zijn (ook al merk jij er niets van) als er schaarste in de omgeving is, wat wil zeggen te weinig bronnen, te weinig locaties, te weinig doorgangen en toegangswegen, te weinig in het algemeen. De kat is genoodzaakt om stukjes van haar territorium te verdedigen om te kunnen overleven. Dit uit zich in doorgangen blokkeren, staren, klop geven, blazen, angstig gedrag, gedragsproblemen en moet onder alle omstandigheden vermeden worden.

Als het geen dominantie is, wat is het dan wel?

Je ziet een zelfzekere kat die ofwel leuke karaktertrekken laat zien zoals zelfzekerheid en nieuwsgierigheid, of je ziet een kat die het moeilijk heeft met haar omgeving en schaarste i.p.v overvloed ervaart.

Je kan eventueel nog zeggen dat je dominant gedrag observeert, wat in die context dan overeenkomt met territoriaal gedrag, maar een ‘dominante’ kat bestaat niet. 

Ik hou daarnaast niet van het woord ‘dominantie’ omdat ik doorheen mijn carrière als gedragstherapeut ook de menselijke psychologische reactie op die term constateer: “Mijn kat is dominant en in mijn huis ben ik de baas, mijn kat moet doen wat ik wil, en ze mag niet dominant zijn tegenover ons of de andere katten, ze moet braaf zijn!” Wat dus compleet absurd is, maar als eigenaars overtuigd zijn dat hun kat dominant zijn, verhoogt dat de kans op invasieve fysieke straffen en dat is nu net het allerlaatste dat ooit (lees = nooit) mag plaatsvinden bij gedragsmodificatie bij katten!

Deel gerust volgende leuke post met je netwerk en een woordje uitleg 🙂

Ik geef jullie vandaag graag een hoofdstukje mee uit het I love Happy Cats Audioboek dat gaat over gedrag, dominantie en zelfzekerheid. Je kan het beluisteren bij ‘Online Trainingen’ op de Felinova website en is beschikbaar tot einde augustus!

Audioboek ‘I love Happy Cats – Handleiding voor een gelukkige kat’


#14 – Hoe leer je je kat om naar binnen te komen met de recall training?

Een tijdje geleden deelde ik een leuke video op Facebookvan mijn katten die vrolijk kwamen binnenlopen op mijn fluitgeluid. In deze challenge wil ik jullie graag een audiotraining meegeven hoe je dit kan aanleren! 

Deze training is een mooie vorm van operante conditionering waarbij je kat een zeer grondige associatie krijgt tussen het fluitgeluid en haar gedrag, namelijk naar je toe komen. 

De link hieronder staat ook publiek open zodat je die kan delen met je netwerk. Je vindt deze ook terug in de Catfluencer bibliotheek op de website.

Catfluencer Challenge

Heel veel succes ermee!


#15 – Waarom speelt mijn kat niet graag met speeltjes die op de grond liggen?

Tijdens een consultatie bespreek ik met de eigenaar standaard hoe ze hun kat meer aan het spelen kunnen krijgen. Spelen in al zijn vormen is belangrijk om stress te ontladen, de kat af te leiden van mogelijke stresssituaties, om hen fit te houden en vooral omdat het uitlokken van natuurlijk gedrag de kat gelukkig maakt. Ze doet datgene waar ze voor gemaakt is om te doen.

Eigenaars antwoorden dan wel eens gemakkelijk dat hun kat niet graag speelt.

Uhum…

Je kat is een geboren jager, die wil graag spelen. En spelen is iets dat katten in verschillende vormen kennen. We onderscheiden om te starten 3 verschillende soorten spelen waarbij katten binnen deze drie vormen nog eens tal van individuele voorkeuren kennen:

1. Sociaal spel

Katten spelen onderling. Ze oefenen tal van gedragingen die ze later goed onder de knie moeten hebben om te overleven zoals vechten en jagen. Als ze klein zijn, dan is spelen een superbelangrijk onderdeel van het dagelijkse gedragsrepertoire van kittens maar ook naarmate ze ouder worden en in dezelfde sociale groep bevinden, is het spelen met andere katten een geweldige vorm van vriendschappelijk gedrag, sport en oefening voor katten. Sociale groepen kunnen pas gezond groeien wanneer wij hen ondersteunen met overvloed aan bronnen, niet alleen in hoeveelheid maar vooral ook in locaties.

2. Locomotorisch spel

Je kent het wel: ‘mijn kat loopt als gek door het huis’, dat zijn die momentjes. Katten spelen met hun omgeving. Ze klimmen, springen, krabben, lopen en huppelen als een zot rond. Katten houden enorm van vrije hoogtes, krabben aan alle hoekjes en kantjes, en exploreren achter en in kasten. Daarom adviseer ik om katten zoveel mogelijk gewoon te laten doen. Het duurt meestal niet lang, maar laat ze gewoon even gaan kijken in die kast, in die doos of achter de tv, ze zijn er zo weer vanachter!

3. Jachtspel

We gaan het later in de challenge nog hebben over jachtspel, maar bij deze het antwoord op de titel van deze mail 🙂 Katten spelen uiteraard ontzettend graag met prooikes. Ze zijn geprogrammeerd als koppige, opportunistische en uiterst sluwe, doch niet altijd zo succesvolle jagers. Elk bewegend of frutselend dingetje moet eraan geloven. Toch zijn hier nog héél wat misverstanden over. 

Eigenaars zeggen namelijk (zeer) vaak: “Kijk eens hoeveel speelgoed Marie ter beschikking heeft, en toch speelt ze er nooit mee!” en dan kijk ik rond en zie ik 15.896.411 speeltjes op de grond liggen (of toch ongeveer :)). En dan leg ik uit aan de eigenaar dat compleet normaal is.

Het is namelijk zo dat katten prooigewenning kennen. Dit is ook uitgebreid wetenschappelijk onderzocht. Katten zijn niet erg geneigd om te jagen achter iets dat ten eerste stilligt, ten tweede niet ruikt naar een prooi en ten derde al eens doodgemaakt is, die is mogelijk in staat van ontbinding. Het is daarom erg belangrijk om regelmatig en eigenlijk zelfs dagelijks af te wisselen en ervoor te zorgen dat de kat die prooi zelf niet in gang moet trappen. Beweging en geuren zijn het belangrijkste om een kat in gang te krijgen. Kleuren doen er echt niet toe, dus kies gerust iets dat je mooi vindt en dat bij je interieur past.

Afwisseling is superbelangrijk

Daarom raad ik eigenaars aan om twee zaken aan te leggen:

1. Speelagenda aanleggen

Door een planning op te maken in welke ruimte je welk speelgoed kan voorzien op elke dag van de week, krijg je een overzicht van wat je nu eigenlijk in huis hebt, kan je bekijken of het uitdagend genoeg is inzake geuren, structuur en geluid. Je kan dan per ruimte een speelkoffertje aanleggen indien gewenst.

2. Speelkoffer

Je kan een speelkoffer aanleggen per dag, per geur, per ruimte of zelfs per kat. Het moet gewoon een goed afgesloten doos zijn, van Tupperware, of de Action, of iets dat je nog hebt liggen. Hier steek je een nylon sok in met kattenkruid en/of valeriaan, die zorgt ervoor dat deze geuren constant in de speeltjes trekt. Zo blijven de speeltjes goed geuren. Waarom een sok? Je mag het ook zo proberen maar dan gaat héél je huis volliggen. 

Zo zijn we wel bij Felinova, lekker praktisch ingesteld 😉 

Ik ben ook weer in een vrijgevige bui vandaag!

Download de oefening ‘Speelagenda’ uit het I love Happy Cats Werkboekom zo een speelagenda aan te leggen en je vindt er ook nog leuke tips in om je kat aan het spelen te krijgen! Je vindt deze ook terug in de Catfluencer bibliotheek op de website.

https://www.felinova.be/wp-content/uploads/2019/07/HappyCats_Werkboek_Speelagenda.pdf

Je vindt deze ook terug in de Catfluencer bibliotheek op de website.
Veel plezier ermee!


#16 – Wat is de moedertaal van mijn kat?

Wist je dat ik naast een MSc in diergedrag ook een diploma Communicatiewetenschappen behaalde aan de UA? Zo ben ik ook in de wereld van de katten terecht gekomen, met een thesis over communicatie bij katten.

Bij deze ben je op de hoogte 🙂

Communicatie fascineert me ongelooflijk! Al van jongsaf aan vind ik het een uitdaging om contact te maken met mensen en dieren, hun taal en gedrag te begrijpen en hun gevoelswereld te exploreren.

Communicatie bij katten?
Daar waar mensen vooral op een vocale manier met elkaar communiceren, gaat het bij katten vooral om geuren. Katten zijn oorspronkelijk solitaire jagers, dus als je als jager alleen op jacht bent, zal miauwen geen effect hebben. Geuren nalaten zowel voor zichzelf als voor soortgenoten daarentegen werkt natuurlijk wel, omdat ze hierdoor kunnen communiceren in tijd en ruimte. Hun communicatiesysteem is zo geëvolueerd doorheen duizenden jaren en dat heeft zijn gevolgen als we deze jager in onze huisomgeving plaatsen. Hoe gebruiken katten deze instinctieve communicatie bij ons in huis en hoe kunnen we dit beter begrijpen?

Introductie
Katten hebben over heel hun lichaam geurkliertjes die feromonen afgeven. Deze bevinden zich aan de mondhoeken, achter de orgen, op de pootkussentjes en onder de staart. De geurkenmerken die ze afgeven, fungeren als rode of groene vlaggen. De groene vlaggen laat de kat achter op plaatsen en objecten waar ze zich goed voelt, de kat laat een geurkenmerk achter zodat ze volgende keer weet dat ze hier op haar gemak mag zijn en dat dit object goedgekeurd werd. ‘Gevarendriehoeken’ worden opgemaakt op plaatsen waar de kat gestresseerd, geirriteerd of angstig is. Hiermee waarschuwen ze voornamelijk zichzelf, zodat ze volgende keer als ze die plaats passeert, op haar hoede is.
Flehmen

Net als paarden en grote katachtigen kunnen ook onze huiskatten flehmen. Ze hebben een extra orgaan hiervoor, het Orgaan van Jacobson in hun gehemelte, het zogezegde vomeronasaal orgaan waarmee katten kunnen ‘geurproeven’ door geuren op te nemen in hun speeksel. Ze vertonen hierbij een grappig zicht, door hun lip op te trekken en hun mond half open te laten hangen. Ze nemen hier voornamelijk geuren mee op van sociale aard en nieuwe geuren.
Sproeien
Sproeien is een zeer duidelijke vorm van communicatie met geuren. Dit zijn de zogezegde ‘rode vlaggen’ die katten uitzetten om aan te geven dat ze op die bepaalde plaats stress ervaren. Ze gaan dus overal in hun leefgebied sproeien, en niet ‘markeren’ aan de buitenkant, zoals we bij andere diersoorten wel zien. Katten die in huis sproeien, doen dit dus niet uit jaloezie, wraak of woede, maar puur om aan te geven hoe ze zich voelen aan zichzelf. Het heeft dan ook geen zin om de kat te straffen want dit vergroot enkel de initiële reden, namelijk dat de kat zich niet goed voelt.
Kopjes geven
Katten geven kopjes en zetten daarbij groene vlaggen uit waarmee ze zeggen ‘Hier voel ik me goed, hier ben ik op mijn gemak en kan ik volgende keer ik hier langskom, ook op mijn gemak zijn!’ Katten kunnen kopjes geven door met de mondhoeken ergens over te wrijven, langs hun oren wrijven en kunnen ook met het kruin van hun hoofd zo ergens tegen stoten. Zo geven ze geuren af. Het bekende Feliway en Felifriend zijn chemische substituten van deze feromonen. Feliway maakt de katten dus wijs dat ze op die plaats al eens eerder een groene vlag hebben uitgezet. Dit werkt enkel wanneer er nog geen initiële negatieve ervaring is geweest.
Krabben
Krabben is naast het verzorgen van de nagels, ook een ‘groen’ geurkenmerk dat katten uitzetten. Ze hebben geurkliertjes in hun pootkussentjes waarmee ze een signaal tegen de muur afzetten. Wanneer de kat een object gebruikt om de nageltjes te krabben, is het verplaatsen van dit object vaak geen probleem en kan dit gedrag ‘gekanaliseerd’ worden door meerdere krabmogelijkheden te voorzien. Aan de andere kant is het moeilijk om een geurkenmerk te verplaatsen want dat gaat nu eenmaal om die specifieke locatie in combinatie met dat object.
Wat we dus kunnen doen, in het geval van nagels krabben is het voorzien van meerdere mogelijkheden (riet, sisal koord, tapijt, kokosmat enz.) doorheen het huis, dus meerdere krabstations. Dit hoeven bijgevolg geen grote en dure krabpalen te zijn! In geval van geurkenmerk kunnen we onze huisomgeving beschermen en aanpassen door bijvoorbeeld krabpaaltjes of krabmatjes op die gegeerde plaatsen hangen en waardevolle spullen opbergen.
Krabplaatsen moeten stevig zijn en moeten hoog genoeg komen of hangen zodat de katten zich volledig kunnen uitstrekken.
Algemene voorzorgen in huis
Aangezien katten zodanig met geuren praten is het belangrijk voor hen dat hun vertrouwde slaap- en schuilplaatsen hun eigen geur en de geur van hun sociale groep blijft behouden. We gaan dus nooit zomaar mandjes en handdoekjes wassen ‘omdat het tijd is’, dit kan héél wat stress veroorzaken in een kattengezin. Dit mag enkel wanneer er een hygiënische nood is (bijv. risico op vlooieneitjes en besmettelijke ziektes) of de plaats echt vuil is. Anders volstaat het om de haren weg te halen en het vertrouwde doekje te laten liggen. Moet dit toch echt de was in, leg dan eerst een andere handdoek gedurende 2 dagen zodat die de geur draagt en dan kan je zonder problemen het andere vuile doekje wassen.
Daarnaast gaan we gelukkig gedrag zoals kopjes geven bekrachtigen en ongelukkig gedrag zoals sproeien negeren. De kat is op die moment aan het vertellen hoe ze zich voelt dus door onze aandacht op de juiste manier te schenken, hebben we hierop een invloed.

Dat was het voor vandaag 😉


#17 – Essentiële tips voor de seniorkat

Rekening houden met de behoeften en noden van oudere katjes is oh zo belangrijk. Waarom? Omdat oudere katten, net zoals alle andere katten goed zijn in het verbergen van pijn.

Als je dan weet dat katten vanaf 7 jaar een verhoogd risico op lichamelijke kwaaltjes hebben, en wij zien enkel wat licht afwijkend gedrag zoals een kat die wat trager is, er eens wat langer over doet om ergens af of op te springen, dan moet er al snel een belletje gaan rinkelen! Een nauw contact met je dierenarts is hier ontzettend belangrijk!

Cat Coach Sylvie van MEOWdeluxespecialiseert zich als coach in het gedrag van seniorkatten en neemt jullie graag mee in de wereld van ‘oudjes’! Wanneer jij extra op je hoede bent en de omgeving aanpast, kan je katje nog gelukkiger worden op haar oude dag!

 Liefs, Anneleen

Tips voor de oudere kat 

Katten worden tegenwoordig alsmaar ouder en dit dankzij goede medische verzorging, voeding en leefomstandigheden. Maar, hoe oud is jouw kat nu eigenlijk? Hoe voelt ze zich? Heeft ze last van ouderdomskwaaltjes? Zou ze pijn hebben? Allemaal vragen die we ons soms stellen als we naar onze seniorkatten kijken! 

Wanneer spreken we over een oudere kat?

Vanaf de leeftijd van 7 jaar beginnen katten al wat ouder te worden en de eerste ouderdomskwaaltjes kunnen zich beginnen manifesteren. Vanaf de leeftijd van 11 jaar spreken we van een seniorkat en vanaf 15 jaar is de kat geriatrisch. Om een idee te hebben over hoe oud ze dan eigenlijk zijn, hier een vertaling van kattenjaren naar mensenjaren: 

* Middelbare kat 7j-10j = Mens tussen 45j en 59j
* Senior kat 11j-14j = Mens tussen 60j en 74j
* Geriatrische kat 15j+ = Mens vanaf 75j+
 
Welke fysiologische veranderingen vinden er plaats?

Vanaf 7 jaar kan een daling van de algemene gezondheidstoestand beginnen en kunnen verschillende problemen ontstaan. Enkele voorbeelden hiervan: meer drinken en/of plassen, meer of minder eten, moeilijkere spijsvertering, moeite met traplopen en springen, stijve spieren, snel moe, minder actief, verhoogde bloeddruk, verhoogde hartslag, ingegroeide  nagels, vachtverandering, verminderd gehoor-zicht-smaak-geur,…
 
Welke gedragsveranderingen kunnen er zijn?

De meest voorkomende gedragsveranderingen bij oude katten zijn secundair aan degeneratieve ziekte en andere geriatrische veranderingen. Zoals bijvoorbeeld: een kat die geïrriteerd en terughoudend is door chronische pijn.

Een van de meest opvallende gedragsveranderingen van geriatrische katten is dat ze niet goed meer kunnen omgaan met verandering in de dagelijkse routine of omgeving.

Het stapsgewijs aanpassen van veranderingen en oude katten voldoende tijd gunnen om zich aan te passen, is vaak effectief in het minimaliseren van stress en het voorkomen van gedragsproblemen.
 
Pijn herkennen bij de oudere kat!

Pijn kan op elke leeftijd voorkomen, maar chronische pijn komt vaker voor bij oudere katten. 

Maar… katten reageren heel subtiel op pijn en dat maakt het moeilijk om te detecteren.

De kattenpatiënt zal zich eerder terugtrekken of contact vermijden en sommige pijntjes kunnen alleen opgemerkt worden tijdens een dierenartsbezoek.

Een aantal voorbeelden van pijnindicatoren:
* Gedragsveranderingen
* Gehurkte en half verscholen houding
* Reactie op aanraking, druk of palpatie
* Overmatige aandacht voor pijnlijke plek zoals extreem likken en bijten
* Veel meer slapen omdat beweging pijnlijk is
* Pijnlijke gezichtsuitdrukkingen zoals halfgesloten ogen, versmalde oogspleet, platgerichte oren, snorharen plat tegen gezicht
 
Is de leefomgeving aangepast aan jouw oudere kat? 

Voor een optimaal comfort van de seniorkat, zorg ervoor dat alle basisbronnen altijd beschikbaar, gemakkelijk toegankelijk en heel dichtbij zijn: eten, drinken, propere kattenbakken, krabplaatsen, veilige slaap- & schuilplaatsen. Het comfortniveau van een kat in zijn omgeving is automatisch gekoppeld aan zijn fysieke gezondheid, emotioneel welzijn en gedrag. 
 
Hoeveel keer ga ik best naar de dierenarts met mijn oudere kat?

Katten zijn meesters in het verbergen van pijn en ziekte. Als eigenaar kunnen we het niet altijd zien wanneer onze kat ziek is, maar de dierenarts wel!

De seniorcheck wordt aangeraden voor oudere katten en bestaat uit een lichamelijk onderzoek, gewichtscontrole, gebitscontrole, bloedonderzoek, urineonderzoek en bloeddrukmeting. Ouderdomsziekten worden in een vroeg stadium ontdekt en kunnen gemakkelijker gecontroleerd of zelfs afgeremd worden.

De seniorcheck wordt als volgt aangeraden: Jaarlijks voor katten van middelbare leeftijd en elke 6 maand voor senior- en geriatrische katten.Preventief handelen is hier zeer belangrijk!

Gouden tips voor de oudjes!

* Verhoog eet- en drinkbakjes zodat ze zich niet moeten bukken, want dat is pijnlijk voor de oude stramme spieren en gewrichten. Gebruik hierbij bijv. hoge glazen vazen en vul ze tot helemaal bovenaan.
* Gebruik opstapjes voor de oudjes met gewrichtsproblemen, zo kunnen ze nog altijd hun favoriete plaatsjes bereiken. Ze verkopen die voor kindjes, en zijn ook ideaal voor de oudere kat!
* Help ze met de vachtverzorging en check wekelijks op ingegroeide nagels, want geriatrische katten kunnen zichzelf niet meer zo goed verzorgen.
* Geef aangepaste voeding, want door een minder goed werkende spijsvertering is er meer behoefte aan licht verteerbare energierijke voeding. Bespreek het met jouw dierenarts.
* Laat ‘s nachts een lichtje aan, een dementerende seniorkat zal de basisbronnen gemakkelijker terugvinden.
* Raadpleeg de dierenarts van zodra je een gedragsverandering ziet, jouw seniorkat heeft misschien pijn of voelt zich niet goed…

Sylvie Aelvoet


#18 – Wat is het verschil tussen ongewenst gedrag en een gedragsprobleem?

Goeiemorgen! Vandaag heb ik het met jou graag over hoe de perceptie van de eigenaar een grote invloed heeft op hoe het gedrag van de kat wordt ervaren als ongewenst, gewenst of als een gedragsprobleem. Ik hecht hier in het I love Happy Cats Revolutieboekveel belang aan!

Perceptie van de eigenaar & realiteit van de kat

Wanneer we bekijken of iets nu een probleemgedrag of een gedragsprobleem is, kijken we naar twee facetten van het gedrag:

Enerzijds kijken we naar hoe de eigenaar t.o.v een bepaald gedrag staat, wordt dit ervaren als gewenst of ongewenst? Dit oordeel is subjectief, afhankelijk van een momentopname en komt niet altijd overeen met het feit of dit voor de kat ook een probleem is. 

Anderzijds kijken we naar het feit of dit gedrag normaal of abnormaal is voor de kat en daarbij een probleem vormt voor het welzijn van die kat.

We stellen dit even visueel voor, zodat je ziet wat ik bedoel:

Elke individuele situatie zit dus ergens anders op deze grafiek. Het kan bijvoorbeeld zijn dat een bepaald normaal of abnormaal gedrag voor de kat als ‘ok’ wordt aanzien door de eigenaar maar de situatie verandert (nieuwe relatie, verhuis, baby, nieuwe kat, enz). Plots schuift dan het gedrag van de kat van gewenst naar ongewenst met alle gevolgen voor de relatie met de kat van dien.

Belangrijkste missie van I love Happy Cats én de Catfluencers 🙂

Wij focussen ons ten eerste op het verschuiven van de interpretatie van de eigenaar van ongewenst naar gewenst gedrag door eigenaar inzicht te geven in het gedrag, waarom een kat dat doet, wat invloeden en oorzaken zijn. Dit inzicht is voor veel mensen al voldoende om een nieuw licht te schijnen op het gedrag van hun kat en dit versterkt de relatie tussen kat en eigenaar. De Handleiding was hier al een eerste poging toe.

Daarnaast focussen wij ons ook op verschuiven van abnormaal naar normaal gedrag door actief eigenaars te gaan stimuleren om het gedrag van hun kat te veranderen en een invloed te gaan uitoefenen. Elk abnormaal gedrag begint in principe in zijn normale vorm, zoals bijv. miauwen, sproeien, plassen, vachtverzorging, maar neemt op zekere moment een abnormale vorm aan in frequentie, subject, intensiteit of locatie aan. We kunnen hier invloed op uitoefenen, zowel vanuit wetenschappelijke info, alsook ervaring. 

Dat is mijn doel voor het nieuwe boek: jullie alle tools, handvaten, inzichten en duidelijke structuren meegeven die je kan gebruiken om niet alleen bij je eigen katten toe te passen maar ook anderen hiermee te helpen.

Herbekijk de Facebook live sessie

Gisteren deden we een superleuke Facebook live sessie hierover, je kan die hieropnieuw bekijken. 


#19 – Waar zijn katten helemaal verzot op in huis? 

RANDEN!

Yes, randen. Nu ben je raar aan het kijken hé 🙂 Het is misschien een rare keuze maar ik stelde mezelf de vraag: wat is nu je kat haar grootste liefde in huis? Waar houdt ze van, boven al de rest?

Echt wel randen. Wat je ook in huis aanwezig hebt, vanaf dat je een doos, een mandje of een wasmand hebt staan, wie kruipt erin? Jouw kat? Herken je het?

Waarom randen?

Katten zijn mesopredators, dat betekent dat zij niet alleen jagen maar dat er ook op hen gejaagd wordt. Dat samen met een solitaire jager zonder groep te zijn (zie challenge #9) betekent dat zij zichzelf constant in veiligheid moeten kunnen brengen en op uitkijk willen staan. Eender welke betrouwbare plaats in huis waar ze in kunnen springen en die een rand voorziet waar ze hun poep kunnen tegenhouden, is superveiling. Het betekent namelijk dat er niemand je langs de zijkant kant aanvallen. Tegen dat er iets gevaarlijk in je mand is geklommen, ben jij er al lang uit.

Katten houden van randen om te schuilen, om op uitkijk te staan, om naar toilet te gaan, om te slapen, om bij de dierenarts onderzocht te worden (tip 5 van Challenge #7). 

Ik heb hier voor jullie een leuk filmpje opgenomen dat duidelijk uitlegt waarom dit zo belangrijk is. 

PS: het mandje op de foto is mijn favoriete mandje, dat heet PUDDAvan Ikea, allen daarheen!


#20 – Zitten mijn katjes in dezelfde sociale groep?

Zitten jouw katten in dezelfde groep? In Challenge #9 hadden we het over de verschillende relaties die katten met andere katten kunnen hebben en een paartje en een kliekje, dat zijn katten in dezelfde sociale groep.

Wat is een sociale groep?

Katten in dezelfde sociale groep delen een unieke groepsgeur. Deze groepsgeur hebben ze nodig om elkaar te herkennen. Een kat ziet immers op korte afstand van een meter en minder niet scherp, dus ze gebruiken hier vooral hun geurzintuig. Deze groepsgeur vormt zich doordat katten tegen elkaar aanwrijven en een combo creëren van hun eigen feromonen met de feromonen van de andere kat(ten).

Feromonen, of beter gezegd een combinatie van feromonen, ook semio-chemicals genoemd, zijn geurcellen die dieren binnen één diersoort gebruikt om met de anderen en zichzelf te communiceren doorheen tijd en ruimte. Door tegen elkaar aan te wrijven en te rusten en slapen, ook tactiele communicatie genoemd, zetten ze geuren op elkaar over en resulteert dit in die unieke groepsgeur. In de wetenschap zijn ze er nog niet uit of deze unieke groepsgeur het gevolg is van tactiele communicatie of dat tactiele communicatie plaatsvindt omwille van het vormen van zo’n groepsgeur. De kip of het ei 🙂

Hoe herken ik een sociale groep?

Katten die in dezelfde sociale groep zitten die spenderen veel tijd door in elkaars buurt, likken elkaar, spelen samen, slapen op minder dan 25 cm van elkaar met de gezichtjes naar elkaar toegedraaid en blazen of grommen amper naar elkaar. 

Hoe verkrijg ik een sociale groep?

De voornaamste manier om je katten te ondersteunen die ofwel al in een sociale groep zitten, of waarvan je wil dat ze in één groep terechtkomen is werken op overvloed, voorspelbaarheid en keuzes in huis. Je wil je katten ook niet zomaar bij elkaar zetten, want dit creëert direct een negatieve associatie. Katten vinden vaak erna wel een manier om ‘samen te leven’, maar het wordt zo goed als nooit een sociale groep, dat krijg je enkel als je een langzame introductie doet zoals besproken in het eerste handboek.

Waarom is het belangrijk om sociale groepen te identificeren?

Dit is belangrijk om verschillende redenen. Inzicht in de relaties van je katten helpt je om hen te ondersteunen en hun gedrag beter te begrijpen. Indien je bijv. 5 katten in huis hebt in 1 of 2 sociale groepen, dan gaat de inrichting van je huis er anders uitzien dan dat je binnen die 5 katten ook 5 sociale groepen hebt. Katten binnen in een groep zijn verdraagzamer naar elkaar toe, maken meer gebruik van dezelfde gebieden of anders gezegd, proberen elkaar minder te mijden en vinden het minder erg wanneer een andere kat in de buurt gebruikt maakt van een essentiële bron.

Wanneer je door de oefening te maken, beseft dat je katten eigenlijk niet in dezelfde groep zitten, kan je hen extra gaan ondersteunen in huis of je er hier in elk geval al gewoon bewust van zijn en maatregelen nemen in tal van situaties. Pas op, je mag niet profiteren van je sociale groepen en denken dat je er vanaf komt met minder bronnen te plaatsen ‘want ze zullen wel delen’. Sociale groepen moeten ook alle opties hebben om elkaar uit de weg te gaan, om ervoor te zorgen dat ze net bij elkaar blijven! Ik heb genoeg paartjes katten ‘uiteen’ weten vallen, omdat de omgeving schaars was.

Kunnen sociale groepen veranderen?

Absoluut. Katten kunnen in dezelfde groep komen, wanneer de omgeving dit ineens toelaat dus je hebt er alle baat bij om je omgeving optimaal in te richten. Sociale groepen kunnen ook uit elkaar vallen doorheen de tijd als de omgeving het niet toelaat of plots als er bijv. een incident plaatsvindt zoals misplaatste agressie waarbij één van de katten schrik, angst of frustratie voelt bij het zien van een buitenkat, en dit uitwerkt op het dichtstbijzijnde object: de andere kat. Daarom is en blijft het zo belangrijk om ramen tot op de grond af te plakken.

Ik heb een leuke poster gemaakt om te delen zodat mensen zelf hun sociale scores kunnen gaan uitrekenen. Je hebt deze volledige oefening al gekregen in Challenge #9 maar ik zal hem voor de zekerheid hier nog eens bijvoegen. Je vindt alles ook terug in de Catfluencer bibliotheek op de website.

https://www.felinova.be/wp-content/uploads/2019/08/HappyCats_Poster6_Sociale-groepen.pdf

https://www.felinova.be/wp-content/uploads/2019/08/HappyCats_Poster6_Sociale-groepen.jpg

https://www.felinova.be/wp-content/uploads/2019/07/HappyCats_Werkboek_Socialerelatiesuitrekenen.pdf

PS: ik weet dat het een beetje herhaling is uit Challenge #9 maar had nu al héél de mail getypt, toen ik door had dat ik het al besproken had #herhalingwerkt #moetkunnen


#21 – EHBO voor angstige katten

Vandaag bekijken we de emotie ‘angst’ bij katten en hoe we dit vaak over het hoofd geziene ongewenste gedrag kunnen verbeteren door kleine tips.

Angstig gedrag veroorzaakt vele andere ongewenste gedragingen zoals onzindelijkheid, frustratie, agressie naar eigenaars en andere katten toe, overdadig likken en in het algemeen een moeilijke relatie tussen eigenaar en kat. Preventie ervan is dus uiterst belangrijk en management en modificatie kunnen een uitweg bieden.
Algemeen over angst bij katten
We maken eerst het onderscheid tussen ‘angst’ en ‘schrik hebben’. Zo kan een kat schrik hebben van ‘een groot gevaar’ op de moment dat dit gevaar zich vertoont voor bijv. het raam van de woonkamer. Deze emotie vindt plaats op de moment dat de stressfactor zelf ook aanwezig is.
Angst daarentegen is de emotie waarbij de kat anticipeert dat er een ‘groot gevaar’ mogelijk voor het raam zou kunnen verschijnen. Bijgevolg kan de kat 24/7 angstig gedrag vertonen, omdat hij verwacht dat er mogelijk een gevaar kan verschijnen.
Het is belangrijk om bij het analyseren en zoeken naar een oplossing, een onderscheid te maken tussen schrik & angst.
Herkennen van angstig gedrag bij katten
Angst bij katten is een vorm van stress en kan problematisch worden wanneer het chronisch voorkomt. Het kan medische problemen met zich meebrengen en neemt de kat de mogelijkheid weg om normaal gedrag te vertonen.
Als eerste stap moet angst op de juiste manier herkend worden. We kennen allemaal de grommende en blazende kat, de haren die rechtop staan en de pupillen die rond en donker staan. Maar katten zullen altijd eerst proberen schuilen en vluchten als ze bang zijn, dus dit moet zeker als signaal gezien worden. Katten kunnen soms schuilen op manieren die wij niet begrijpen. Zo zijn er katten die héél de dag doen alsof ze slapen, om te ontsnappen uit stresserende situaties. Een kat kan ook in het midden van een woonkamer gehurkt zitten met zijn rug naar de eigenaar en op deze manier aan het schuilen zijn. Maar dit herkent de eigenaar zelden als schuilgedrag en zal hier daardoor niet op de correcte manier op reageren.
Verder zijn subtiele stress signalen: 
– likken met de tong
– kort opheffen van een voorpootje
– snorharen naar achter
– schokken van de vacht op de achterkant van de rug
– ‘puffen’
– oogcontact vermijden
– staart laag tegen de grond houden tijdens het wandelen.
We beginnen met het identificeren van mogelijke omgevingsfactoren die stress teweegbrengen. We delen dit op in: intense zintuigelijke stimuli, nieuwigheden, stimuli waar instinctief angstig op gereageerd wordt, aangeleerd sociaal gedrag, onvoorspelbare zaken en aangeleerde associaties.
Preventie van angst bij katten
Er is nog geen angstig gedrag, hoe vermijden we dat naar de toekomst toe?
1. Kittens goed socialiseren op nieuwigheiden, geluiden en contacten.
2. Selectie van een sociaal en zelfzeker kitten
3. Omgeving van de kat volledig aanpassen aan de noden van een sociaal dier maar solitaire jager met zekere voorkeuren omtrent schuilplaatsen, beschikbaarheid van bronnen en mogelijkheid tot jagen en verrijking.
4. Informeren van eigenaars over de juiste omgang met hun kat
5. Juiste introductie met nieuwe soortgenoot
6. Verrijking 

Management van angst
Sommige situaties zijn onvermijdelijk, hoe gaan we ermee om, om dit noodzakelijk gedrag tot het minimum te herleiden.
1. Stressfactor identifiëren en indien mogelijk verwijderen of verminderen. Zo zal zowel ‘schrik’ als ‘angst’ verminderd worden.
2. Angst herkennen en de kat volledig met rust laten.
3. Schuilplaatsen voorzien over héél het huis, vooral op doorgangen en op hoogte. We moeten katten de kans geven om die angst te verwerken en om te gaan met hun omgeving.
4. Bronnen verspreiden in een huishouden met meerdere katten.
5. De kat met rust laten en niet onnodig pels kammen, oogjes proper maken, aaien en knuffelen als ze slapen of niet op hun gemak zijn.
6. Conflicten tussen katten vermijden en uit elkaar halen, katten kennen immers geen verzoeningsgedrag! Laat ze het dus nooit ‘uitvechten’.
7. Gebruik handdoeken met haar eigen geuren om de kat op haar gemak te stellen, bijvoorbeeld bij verplaatsing.
8. Werk op voorspelbaarheid in de omgeving. Een stressfactor is niet zo erg als je weet wanneer en waar je het zal tegenkomen.

Modificatie van angstig gedrag bij katten

Wanneer stress en angst chronisch plaatsvindt en daardoor het algemeen welzijn van de kat in gevaar brengt, is een verandering noodzakelijk.
1. Negeer de kat wanneer ze ongelukkig is en haal de kat pas aan wanneer ze op haar gemak is. Dit is gemakkelijker gezegd dan gedaan maar het resultaat kan op enkele weken tijd verbluffend zijn. Pas deze techniek minstens 50% van de tijd toe
2. Identificeren van de stressfactor: na het vaststellen waar de kat angstig van is, kunnen we dit gedrag veranderen. Verwijderen is noodzakelijk, anders is management meer van toepassing.
3. Desensitisatie: door het weghalen van de stressfactor (bijvoorbeeld een andere kat, overdreven menselijk contact, dierenartscontacten) gedurende een periode van 3-6 weken (afhankelijk van de ernst van de angst), leert de kat dat de eerder gemaakte associatie niet meer van toepassing is. De kat zal normaal gezien meer op haar gemak zijn. Enkel een kat die op haar gemak is, is ontvankelijk om iets nieuws te leren.
4. Counterconditioning: nadat de kat op haar gemak is, leren we haar iets nieuws aan door de stressfactor te gaan associeren met iets fijn en leuk. Namelijk dat hetgene waar ze voordien schrik van had, nu niet maar onvoorzien zal opdagen en bovendien juist iets leuks voorspelt! Zo kunnen we een nieuwe associatie creëren met een bepaalde persoon, kat, item enz.
Ik ben er zelf superexcited over maar heb echt een KEIleuke poster gemaakt om op te hangen in je praktijk, zaak of living 🙂 over subtiele stress aflezen bij de kat. Hopelijk vinden jullie hem ook leuk en belandt hij snel aan de muur!

Je vindt hem ook terug in de Catfluencer bibliotheek op de website.

https://www.felinova.be/wp-content/uploads/2019/08/HappyCats_Poster5_subtielestresssignalen.pdf

https://www.felinova.be/wp-content/uploads/2019/08/HappyCats_Poster5_subtielestresssignalen.jpg


#22 – Is jouw kat een vakantieganger?

We zitten volop in de vakantieperiode dus de ideale moment om het relevante onderwerp aan te snijden: wat doe je met je kat tijdens je vakantie. Er zijn vele mogelijkheden en je keuze hangt van verschillende zaken. We zetten ze hier even op een rijtje.
 
Wat doe je met je katten tijdens je vakantie?
 
Eerst en vooral, voor we verder gaan. Vanuit gedragsmatig point-of-view is het ALTIJD best om je katten thuis te laten. Of het nu over een vakantieperiode gaat, of je gaat ‘op bezoek’, of je zit op kot en je wil in het weekend de kat mee naar huis pakken. Dit zien we écht niet graag. Je kat is ontzettend gehecht aan haar omgeving, dus katten meepakken buitenshuis is alleen een noodzaak. 
 
Ik heb als gedragstherapeut ontzettend mensen begeleid, gesproken en advies gegeven hierover. Ik heb oneindelijk veel voorbeelden van katten die meegesleurd worden naar appartementen aan zee, op kot, bij de ouders achtergelaten worden tijdens de vakantie en dan klinkende ambras maken met de katten daar, mee op de vlieger genomen worden voor de 6-maandelijkse trip naar het buitenverblijf in Spanje en ik kan zo nog wel even verder gaan.
 
En dan zucht ik. Katten zijn geen vakantiegangers, laat ze gewoon in hun vertrouwde omgeving in de mate van het mogelijke. Katten zijn elke seconde van de dag bezig met hun omgeving te observeren, te scannen, in te schatten, te beveiligen, geuren op af te zetten, enz. Hen ‘verhuizen’ zonder goede reden is niet zo’n goed idee.
 
De kat veplaatsen?
 
Misschien ben jij iemand die zich mijn introductie herkent en denk je bij jezelf: ‘Bij ons gaat dat prima’. Ok, dat kan. Maar weet dat als je kat kon kiezen, ze liefst gewoon thuis zou blijven. Het risico op stress is gewoon té groot. 
 
We gaan met onze katten niet ‘op bezoek’ bij iemand anders, al helemaal niet als ze zelf katten hebben. Ik heb zovele mensen begeleid die vechtende katten hadden sinds de dochter met haar kat op bezoek is geweest of die een sproeiende kat in huis hebben sinds dat die een week ging logeren bij de tante die zelf twee niet-zo-sociale kattinnen heeft rondlopen. Waarom het risico nemen?
 
Langs de andere kant zijn er dan weer katten die niet alleen kunnen gelaten worden. Zo raden we af om jonge sociale katten die alleen gehouden worden (waar we geen fan van zijn), nooit twee weken alleen te laten. Dit is voor hen echt een traumatische ervaring. Breng ze dan eerder naar vrienden zonder katten of honden of naar een goed kattenhotel.
 
Katten die extra zorg nodig hebben, geef je best over in de handen van een goede kattenoppas of breng je onder in een goed kattenhotel zodat je je geen zorgen hoeft te maken.
 
Of de kat buiten kan, heeft ook een invloed. Deze katten moeten zeker in hun gebied blijven, want het is mogelijk als ze terug keren dat hun gehele territorium buiten herverdeeld is tussen de andere katten. Als je katten permanent buitenkunnen en dit is wat ze gewoon zijn, is het geen goed idee om hen in een hotel onder te brengen waar ze uiteraard niet buiten kunnen.
 
Hoe maak je dan je keuze?
 
Er zijn vele opties en iedereen heeft goede redenen om er eentje uit te kiezen, maar denk gewoon goed na. 
1. Er zijn een paar absolute no go’s
1. Sociale katten alleen achterlaten voor een langere periode
2. Katten onderbrengen bij vrienden of familie met andere katten en daarmee in contact komen. Hou ze ALTIJD gescheiden.
3. Een kattenhotel kiezen waarbij de katten elkaar kunnen zien (door tralies/glas)
4. Het vliegtuig tenzij je permanent verhuist
2. Daarnaast kijk je naar het karakter van je kat, of deze zelfzeker of verlegen is. Zelfzekere katten kan je iets gemakkelijker verplaatsen dan verlegen katten, probeer die zoveel mogelijk in hun vertrouwde omgeving te houden.
3. Hoe ervaart je kat het transport? Als dit stresserend is voor je kat (ik weet zelfs van katten die medicatie krijgen om ze te verhuizen tijdens vakantie…), verkies dan om ze thuis te houden.
4. Hoe lang is je vakantie? Ga je 4 weken naar je buitenverblijf, dan zou ik meer geneigd zijn om ze mee te nemen, dan indien het maar voor een verlengd weekend of kleine week is.
5. Is je kat het gewoon om buiten te gaan? Heb je een luikje waar ze 24/7 gebruik van maakt? Dan hou je ze liever thuis.
6. Wat is je eindbestemming? Ga je naar een vertrouwde plek zoals je eigen appartement, dan is het mogelijk dat je katten het daar kennen, alles hebben wat ze nodig hebben en dit ok vinden. Ook al vragen we om hier extra voorzichtig mee te zijn en ook deze ruimte helemaal te optimaliseren volgen de Happy Cats regeltjes 🙂
7. Sowieso moet jij de omgeving en het huis veilig maken voor je katten. Ramen tot op de grond moeten afgeplakt worden, want buitenkatten hebben al snel door dat de eigenaars weg zijn en komen meer langs dan anders.

Wie kan je hiermee helpen?
 
Er zijn verschillende partijen die je kan vragen om je te ondersteunen tijdens je vakantie.

1. Vrienden en familie

Dit is uiteraard het gemakkelijkste en voordeligste. Je kan een wisselbeurt doen als het teveel zou worden voor één iemand.

Hou er wel rekening mee dat deze mensen, ook al bedoelen ze het héél goed, niet de ervaring en expertise hebben van een professional en mogelijk bepaalde zaken uit het oog kunnen verliezen zoals observatie van ziekte en pijn, niet op de juiste manier benaderen en/of spelen, enz. Mogelijk verliezen ze de kattenbak ook eens uit het oog of is het een ‘binnen en buiten’ situatie als ze niet veel tijd hebben.   

TIP – Ik maakte in het I love Happy Cats Werkboek een handig Vakantiedagboek om in te vullen door degene die voor je katten zorgt terwijl jij wegbent. Dit kan je voor elke dag afdrukken en ben je zeker dat alles gebeurt dat moet gebeuren!

https://www.felinova.be/wp-content/uploads/2019/08/HappyCatsWerkboek_Vakantiedagboek.pdf

2. Kattenoppas

Dit is een kattenprofessional die studies gedaan heeft inzake het verzorgen en begeleiden van katten. Zij komen 1 à 2 maal per dag (zoals jij dat wenst) langs gedurende 30 minuten en werken een hele lijst af voor jou zoals eten geven, kattenbakken proper maken, stoelgang opvolgen, knuffelen, spelen met de kat, planten water geven, brievenbus leegmaken, enz.  

TIP – Wil je graag gebruik maken van een kattenoppas? Kijk dan gerust even op de website van onze Cat Coaches, dit zijn gepassioneerde dames die én aan het huis komen én een professionele, multidisciplinaire kennis van katten hebben. Uiteraard kan je ook bij hen terecht voor coaching.

Home

3. Goed kattenhotel

Dit is een hotel uitgebaat door iemand die verdere studies heeft ondernomen en het hotel heeft ingericht volgens de noden van de kat (en geen verlengde is van het hondengedeelte). Héél belangrijk is dat de katten elkaar niet kunnen zien en niet in groep gehouden worden. Daarnaast hebben ze ook aandacht voor de medische, fysieke en emotionele gezondheid van de kat, krijgen ze verrijking van allerlei soorten en hebben de katten de mogelijkheid om volgens hun eigen ritme te ontdooien in hun nieuwe omgeving. Ze zorgen er ook voor dat het materiaal geen geuren heeft van de vorige katten. Als je je katje ophaalt, lijkt die helemaal zichzelf en ook thuis is de kat na een paar dagen weer helemaal zichzelf. Hou je niet in om eerst op bezoek te gaan en zelf te oordelen of dit hotel voor jou in orde is volgens alles wat je intussen weet via de boeken en de challenge, wees kritisch!

TIP – Ik ben zelf grote fan van het prachtige kattenhotel van collega Joline De Jaegher van Chat-o-Gand. Zij stuurt in de komende dagen een supertof overzicht door over 10 tips voor een stressloze vakantie voor je kat. Als je je inschrijft voor haar nieuwsbrief, krijg je deze binnen enkele dagen in je mailbus!

http://eepurl.com/dERaYn

https://www.chatogand.be/chat-o-resort

Felinova Podcast #4 – Joline De Jaegher over het kattenhotel van de toekomst


#23 – Heeft jouw kat je goed getraind?

Vandaag geef ik het woord aan Cat Coach Eva Van Ginneken van Instacat. Zij zal jullie een paar superinteressante inzichten geven in hoe het aanbieden van voeding een invloed heeft op het welzijn van je kat.

De impact van het aanbieden van voeding op het gedrag van je kat

Wist je dat voeding een grote rol speelt in het gedrag van je kat? Het is een basisbehoefte die ze, net als mensen, nodig heeft om te overleven. Voldoende, vrij beschikbare en toegankelijke voeding is erg belangrijk voor de gemoedstoestand van je kat.

Het niet optimaal aanbieden van voeding voor je kat is vaak een bron van stress en zelfs ongewenst gedrag. Het buffet is geopend maar andere katten in huis blokkeren de toegang, schrokgedrag, nachtelijke miauwpartijen voor wat lekkers, bedelen als je na een lange dag zelf even rustig aan tafel zit? Nee, da’s niet ok.
 
“Mijn kat miauwt, dus ze heeft honger”
Op stip nummer 1 der misverstanden bij de kat. Wat je kat eigenlijk doet met het miauwen, is jou trainen om haar iets lekkers te geven. Van het hele arsenaal geluidjes kiest ze datgene waarop jij het felst reageert. Schattig maar slim, want voor je’t weet ben je 24/7 paraat voor de grillen van je kleine maat. Voorspelbaarheid in de vaste dagelijkse eetroutine is een belangrijke pijler om bedelgedrag tegen te gaan. Voerpuzzels bieden afwisseling en houden je katten bezig doorheen de dag. Op deze manier kan je permanent voeding aanbieden, zonder dat ze gaan schrokken of te snel hun voeding binnen krijgen. Geef niet toe aan het bedelen van je kat, het enige wat je dan doet is dit gedrag in stand houden. Je voelt het al komen: dit gedrag niet meer belonen met aandacht en eten is de boodschap. 
 
“Dikke katten zijn lui”
Bewegen met overgewicht is niet fijn. Zelfs pijnlijk. De kat als topteenloper weet daar alles van. Die extra kilo’s krijg je niet meer veilig op de krabpaal of wandplankjes. Van de slaapplek tot het eten en terug wordt de nieuwe routine, niet door “lui” zijn maar door pijn: het begin van een neerwaartse spiraal met meer eten en minder calorieverbruik die vaak eindigt in verlamming en vroegtijdig overlijden. Gezonde voeding en voldoende beweging gaan hand in hand. Laat haar meer bewegen, zowel voor haar eten (locaties, hoogtes) alsook doorheen de dag door alle bronnen ver uit elkaar te zetten en 3 tot 5 keer per dag te spelen met de hengel op een manier dat voor haar comfortabel is. Start daarom tijdig een gezondheidsplan op met je dierenarts en cat coach.
 
“Reclames zijn de norm”
Last but not least: laat je niet vangen door het “ideaalbeeld” van reclamespots. Een nest schattige kittens die samen uit eenzelfde eetkom smullen of aanvullend voer dat afgebeeld wordt als complete maaltijd: blijf je bewust van wat je je kat geeft. Voorzie minstens 1 aparte eetplaats per kat en geef een compleet kattenvoer om voedingstekorten te voorkomen. Bespreek dit met je dierenarts.
Waar onze viervoeter vroeger zelf op jacht ging en haar dieet kon variëren, bepalen wij als eigenaar nu wat onze kat eet. Iedereen heeft in de supermarkt wel eens naar de voedingstabel of calorieën gekeken, maar doe je dat ook voor je kat? Omdat geen 2 brokjes hetzelfde zijn, is het superbelangrijk je te houden aan de vermelde portiegroottes. Deze verspreid je doorheen het huis in meerdere antischrokbakjes. En tafelrestjes? Voltooid verleden tijd (ok, behalve met Kerst dan :)) .
Natuurlijk is af en toe een snoepje helemaal ok. “Met mate” is hier de sleutel. Je kat zal je dankbaar zijn. Je kan hiervoor ook gewoon een andere brok gebruiken, i.p.v echt snoepjes. Geef hen dit niet zomaar maar verstop ze, gooi ze weg zodat ze erachter moeten gaan of verstop ze in een opgetrommeld krantenpapier.

Uit wetenschappelijk onderzoek is zelfs gebleken dat katten die niet overstelpt worden met een teveel aan lekkers, méér affectie tonen naar hun eigenaar. Say what? Knuffeltijd!

Wist je dat plots vermageren of verdikken vaak een medische oorzaak heeft of stressgerelateerd is? Wees er tijdig bij en plan een ritje naar de dierenarts gevolgd door een cat coach in jouw buurt. 
Omdat gelukkige katten ook gezonde katten zijn! Check zeker ook volgende tips van iCatCare!

https://icatcare.org/news/time-rethink-how-you-feed-your-cat

Home


#24 – Is blazen echt zo erg?

Een kat kan al eens blazen. Naar ons, naar een andere kat, naar iets dat vreemd ruikt. En dat is compleet normaal. Blazen is iets waar we toch wel van kunnen schrikken en is zeker iets dat we als eigenaar willen veranderen. Maar in deze mail wil ik het graag toch even hebben over blazen en alle nuances hieromtrent.

Is blazen dan zo erg?

Blazen behoort tot het normale repertoire van het communicatierepertoire van de kat. Blazen is een duidelijke manier om te zeggen tegen haar omgeving: stop daarmee, ga weg, ik voel me niet goed. Normaal gezien blaast een kat enkel ter waarschuwing. Heeft ze echter geleerd dat blazen alleen niet werkt, dan zal ze er al snel een klauw bijvoegen.

Een kat moet zichzelf nu eenmaal beschermen, constant. En omdat zij geëvolueerd zijn als solitaire jager en niet in groep, heeft ze echt niet veel signalen om te zeggen: stop daar eens mee. Althans niet veel signalen die de doorsnee eigenaar doorheeft.

Dus blazen mag je gerust zien als een ‘hey, niet tof, stop er eens mee’ signaal, i.p.v te denken dat je kat uiterst agressief is. 

Reageren op blazen is superbelangrijk

Je kat geeft een waarschuwing. Je wil dus dat ze leert dat dit meer dan voldoende is. Wat doe je dan als ze naar jou blaast? Onmiddellijk stoppen met eender wat je aan het doen bent en ook actief wegwandelen en haar met rust laten. Zo leert zij onmiddellijk dat ze begrepen wordt en dat ze geen andere zaken moet ondernemen. Het feit dat ze wil dat je stopt, dat wil je niet veranderen, tenzij door training. Je kat is een levend zoogdier dat wil overleven en daarom heeft ie zijn eigen voorkeuren en verzoeken, jij moet die respecteren.

Zie je dat er geblazen wordt tussen katten? Dan is dat hetzelfde verhaal. Blazen is perfect ok als de ontvanger van het geblaas dit begrijpt en de kat dan met rust laat. Blijft die echter de kat lastig vallen omdat die wil spelen of rollebollen, dan moet jij ingrijpen en deze kat afleiden of apart zetten zodat de blazende kat weer op haar gemak is.

Dus, blazen is niet erg, het gaat vooral om begrijpen wat dit betekent én er ook naar handelen. 

PS: Jij hebt ongetwijfeld superveel leuke mooie kattenfoto’s op je laptop en/of gsm staan. Gebruik je eigen foto’s om een tekstje bij te voegen van de Catfluencer Challenge.

Weet je niet hoe je dit moet doen? Je kan dat simpelweg in Preview doen. Je opent je mooie foto. Je opent links boven het ‘boekentasje’ en dan verschijnt er een balk om tekst in te voegen, de foto te croppen enz. Voeg je tekst toe zoals jij het wil. Zo, nu ben je weer een stapje verder als Catfluencer, nu kan je je eigen posts maken!


#25 – Hoe leer ik mijn kittens iets af?

Deze vraag hoor ik héél vaak. Als eerste stel ik dan voor om die vraag om te draaien naar: “Hoe leer ik mijn kittens gewenst gedrag aan.” Want ‘afleren’, dat bestaat niet. Wat wel mogelijk is, is het kanaliseren van ongewenst gedrag en tegelijk gewenst gedrag uitlokken, aanbieden en aanleren.

Vaak denken mensen dat als ze een kitten adopteren dat ze het ‘nog kunnen opvoeden’, ‘naar hun hand zetten’. Dit is meestal niet het geval. Je katje, groot of klein, komt met haar eigen karakter, instincten, verwachtingen en voorkeuren. Het is dus belangrijk om het gedrag van je kat al van in het begin in goede banen te leiden en vooral te begrijpen waarom ze doet wat ze doet.

Vandaag bekijken we samen enkele algemene adviezen om je kat zo goed mogelijk op te zetten voor succes en uit te groeien tot een emotioneel sterk dier.

Laat kittens lang genoeg bij de mama

Vaak worden kittens geadopteerd rond de leeftijd van 7 à 8 weken, dit is jammer genoeg veel te vroeg. Kittens die in deze belangrijke socialisatieperiode worden gescheiden van moeder en nestgenootjes, zullen later zowel in hun pubertijd (6-12 maanden) als op volwassen leeftijd (vanaf 1,5 à 2 jaar) meer kans maken om gedragsproblemen te vertonen zoals agressie naar de eigenaar toe, sproeien, plassen en angst en zich minder sociaal opstellen naar andere katten toe.

In de tweede socialisatieperiode (8-16 weken) zorg de aanwezigheid en gedrag van de mama en nestgenootjes ervoor dat het kitten leert hoe het moet spelen, hoe hard ze mogen bijten, wat mag en niet mag, wat de reactie van de omgeving is op hun eigen gedrag. Daarnaast krijgt het zogen een troostende functie waarbij het gevoel van comfort ervoor zorgt dat ze later een emotioneel sterk dier worden. Het speenproces gaat ook zijn natuurlijke gang, waarbij de kittens leren omgaan met frustratie, een héél belangrijke levensles naar later toe waar wij als eigenaar de vruchten van plukken.

Wij raden aan om kittens minstens tot 12 weken bij de mama te houden, zodat ze een goede start maken om uit te groeien tot een sterke en zelfzekere kat. In situaties waar dit niet mogelijk is, zoals bij weeskittens of kittens met een wilde mama, is het belangrijk om de kittens te laten opgroeien bij andere sociale katten zodat die de opvoedfunctie kunnen overnemen. Wij als eigenaar kunnen de opvoeding van de mama en nestgenoten nooit compenseren.

Wist je dat de wet in oktober 2019 in België verandert? Dan is het wettelijk verplicht om kittens tot 12 weken bij de moeder te houden. YES!!!

Adopteer kittens per twee

Katten kunnen sterke sociale relaties hebben en hebben nood aan gezelschap. Zowel uit onderzoek als uit ervaring zien we dat twee katten sterk aan elkaar kunnen hangen en dat in groepen met meerdere katten verschillende ‘koppeltjes’ ontstaan. Ze spelen vooral met elkaar en zorgen voor elkaars afleiding. Kittens leren ook van elkaar wat ze mogen en niet mogen en al spelend leren ze een ‘echte’ kat te zijn, dat is iets dat wij als eigenaar niet kunnen compenseren. Zorg er wel voor dat je hen als solitaire jager respecteert en bronnen verspreid over héél het huis en alleen met de individuele kat speelt, niet altijd samen.

Leer de kat hoe ze moet spelen

Kittens hebben ontzettend veel energie. Al vanaf de leeftijd van 8 weken, leren ze om solitair met muisjes en vogeltjes te spelen, dus moeten ze deze prooien ook beschikbaar hebben om een gezonde jachtgewoonte te creëren.

Speel dus nooit met je handen of vingers, want nu is dat nog schattig, maar als je kater binnenkort 5 kilo weegt, is het dat niet meer! Je kat begrijpt echter niet waarom hij vroeger wel met je hand mocht spelen en nu plots niet meer. Of waarom hij het bij jou mag doen, maar bij die andere oudere dame niet.
Handen zijn bedoeld om te aaien en affectie van te krijgen, niet om in te bijten. Leer hen dit aan van jongsaf aan door lange hengels te voorzien (bijv. de Purrs hengel) met veel ruimte tussen jou en de kat, en het absoluut niet toe te laten om in je handen, enkels of vingers te bijten. Sta dan op en wandel weg.
Voorzie zowel een hengel waar ze achter kan hollen, alsook trappelkussentjes met valeriaan en/of kattenkruid of prooien van dierlijk materiaal, waar ze als zot op kan trappelen.

Leer de kat hoe ze de omgeving best gebruikt

Vaak gaan kittens gedrag vertonen dat je niet wil, zoals op tafels en aanrecht klimmen. Hier is het belangrijk om te begrijpen dat dit nu eenmaal is wat katten doen: hoogtes opzoeken. Katten zijn boomklimmers. Daarnaast vinden ze het ook geweldig als ze aandacht krijgen. Dus als jij tegen hen zegt ‘Ga eraf’, dan worden ze dubbel beloond!

Zorg er dus voor dat je hoogtes creëert voor je katjes, door plankjes te hangen, bovenkanten van kasten vrij te maken, krabpalen te voorzien. Als ze toch ergens opklimt, begrijp dan waarom ze dit doet en vraag jezelf af hoe je het haar nog gemakkelijker en aangenamer kan maken.

Wat kan helpen bij dit aanleerproces, is de hoogtes die ze opzoekt die je liever niet hebt dat ze opzoekt, ontoegankelijk maken om daar op te springen of te lopen door er iets op te leggen. Dit in combinatie met het aanbieden van andere leukere plaatsen in de hoogte, zal haar een gezonde en vrijwillige juiste keuze laten maken. Beloon haar ook met aandacht en snoepjes en speeltjes op die gewenste hoogtes. Zo zal ze al snel leren wat het leukste is voor haar.

Laat haar niet verschieten met lawaai te maken of met de plantenspuit erop te spuiten als ze toch ergens opspringt dat je niet wil, want dat begrijp ze toch niet en kan haar schrik aanjagen. En dat wil je toch helemaal niet, het is ons nieuwe vriendje waarvan we willen dat ze zich veilig en gelukkig voelt. Negeer haar en gooi je hengel uit op de grond zonder tegen haar te spreken, ze zal er snel weer af zijn! Beloon haar vervolgens voor het op de grond aanwezig zijn.

Leer de kat dat je haar graag ziet

Je jonge katjes hebben ook nood aan aandacht en affectie, geef hen dat op hun manier. Je kan dit laten zien door ze te aaien aan hun kopje, door je ogen te laten toevallen want dan vertel je hen dat alles ok is. Praat zacht met hen en leer hen dat hun naam iets betekent, namelijk een aai of een snoepje.

Maak contact met hen door eerst je hand te laten ruiken, zodat ze goed weten wat er komst is, want onze handen kunnen soms nogal raar ruiken voor hen. Zo leren ze dat jij altijd veilig en voorspelbaar bent en dat het leuk is om met jou contact te maken. En vooral, geniet ervan!

PS: Herbekijk deze superleuke Facebook live sessie die ik deed met de eerste Catfluencers. Je kan de eerste live hier bekijken!


#26 – Wat doe je best wanneer je kat vermist is?

Ik krijg geregeld telefoon van een paniekerende eigenaars wiens katje vermist is. Uiteraard help ik dan waar ik kan. Tot vandaag werd elk katje waarvoor men belde, op één uitzondering na binnen de paar uur teruggevonden.

Dat ene katje is na enkele maanden later teruggevonden door het ongelooflijke doorzettingsvermogen van haar eigenaar die is blijven zoeken.

Er zijn bepaalde zaken die je moet weten wanneer je katje vermist is. Het kan zijn dat je een deur liet openstaan, dat ze geschrokken is van iets, of dat ze gewoon niet meer thuiskomt na een escapade.

Vaak is het vals alarm

Katten zijn ‘selectief doof’. Dat wil zeggen dat de kans héél groot is dat ze ergens op het meest onmogelijke plaatsje ligt te slapen en totaal niet luistert naar jouw geroep. Op het einde van de dag wandelt ze dan doodleuk de woonkamer in met een blik die je mogelijk antropomorfistisch zou kunnen interpreteren als ‘Waren jullie naar mij op zoek?’. Wees dus zeker dat je kat zich ook écht buitenshuis bevindt…

Bereid je kat voor op deze situatie

Zorg ervoor dat ze gechipt én geregistreerd is. Ook al is dat wettelijk verplicht in België, is nog niet elke kat gechipt en ook niet elke kat die gechipt is, is eveneens geregistreerd in een algemene publieke databank. Het registreren is verplicht maar er zijn organisaties die hun eigen privé databank aanleggen, en dat helpt natuurlijk niet als je kat wordt gevonden en aan het chipnummer hangt geen naam of adres. Dit chippen en registreren is jouw belangrijkste eigendomsbewijs moest er ooit discussie zijn én om opgebeld te worden wanneer je kat ergens werd gevonden.

Je kat doet hoogstwaarschijnlijk een complete ‘freeze’

Indien je kat niet buitenkomt en per ongeluk buitenglipt, is het belangrijk te weten dat ze niet ‘on the move’ gaat. Ze verstopt zichzelf op het eerste beste plekje, en zal daar stoïcijns blijven zitten. Ze zal onder geen omstandigheden reageren op jouw stem. Zo vind je dus het gemakkelijkst je kat terug: door elke steen en elk blaadje om te draaien rond je huis. Zo worden de meeste katten direct teruggevonden. Indien je ze niet direct terugvindt, laat dan ‘s nachts ook een kier van een raam open zodat ze binnenkunnen indien ze toch zelf hun weg terugvinden. Ga zeker geen eten zetten, want dat trekt andere katten, en je wil dat ze binnenkomt.

Een vermiste buitenkat?

Indien je kat een echte buitenkat is en die komt niet meer naar huis, dat is een ander paar mouwen. De kans is hier het grootste dat ze ergens vastzit zoals een garage, een tuinhuis of een kelder. Katten zijn héél nieuwsgierig en opportunistisch dus zullen overal eens een kijkje gaan nemen. Jij bent nu verantwoordelijk om je kat te gaan redden. Deze katten zullen wel gemakkelijker reageren op de stem van hun eigenaar met miauwen maar niet allemaal. Bij deze een overzichtje:

1. Je gaat dus ALLE buren af en vraagt of je zelf even mag kijken in tuinen, garages, kelders, serres, enz. En dit doe je elke dag.
2. Laat eveneens in deze situatie ‘s nachts een opening in het huis zodat ze weer binnenkan.
3. Bel asap alle dierenartsen en asielen/opvangcentra op in een middelgrote regio om hen op de hoogte te brengen. Mail hen foto’s en een omschrijving en blijf hen opvolgen.
4. Hang posters op in de straten, supermarkten en bij lokale handelaars (zie bijlage).
5. Blijf bij alle buren langsgaan, en trek er vooral tijdens de schemering op uit.

Last but not least

Wat ik iedereen aanraad, die ik aan de lijn krijg is het volgende: “Jij moet nu vechten voor je kat. Dat wil zeggen dat je nu geen tijd hebt om ongelukkig te zijn, of ‘erover te zagen’ dat je kat vermist is. Nu steek je enkel energie in haar terug vinden. Dus niet panikeren, niet verdrietig zijn, gewoon gaan en erop uit trekken en telkens als emoties van schrik, angst of bezorgdheid je overvalt, spreek jezelf dan moed in. Tranen wegsteken en nu keihard gaan, je kat heeft je nodig! Je weet nog niet wat de uitkomst zal zijn, je kat komt heus wel terug! Veel moed en veel succes!” Dit werkt altijd wel om mensen even met hun voetjes op de grond te zetten, nog niet te panikeren maar eerder actie te ondernemen en moed te geven om er helemaal voor te gaan.

Download hieronder het hoofdstuk ‘Je katje vermist’ met bijkomende uitleg en een template om op te hangen uit het I love Happy Cats Werkboek. Je vindt deze ook terug in de Catfluencer bibliotheek op de website.

https://www.felinova.be/wp-content/uploads/2019/08/HappyCatsWerkboek_Vermistekat.pdf


#27 – 8 tips voor blinde katjes

Vandaag geeft Karen Verdegemvan Happy Healthy Felifriends jullie tips over blinde katjes! Veel leesplezier en volg Karen zeker ook op Facebook, zij deelt superleuke tips voor gelukkige katjes!

8 tips voor een veilige en geoptimaliseerde omgeving voor een blinde kat

1. Zorg voor routine in huis en vermijd het verplaatsen van meubels of voorwerpen.

2. Wees voorzichtig met potentiële gevaren zoals haardvuren, trappen, balkons, vensterbanken en openstaande toiletpotten.

3. Blinde katjes hebben evenzeer nood aan rust- en schuilplaatsen, ook in de hoogte. Maak die vlot toegankelijk door opstapjes te maken bijvoorbeeld door het plaatsen van een stoel.

4. Blinde poezen compenseren hun gebrek door beter te ruiken. Geurverrijking is dan ook uiterst belangrijk! Gebruik silvervine poeder, valeriaanwortel, kattenkruid of munt onder de gedroogde vorm om speelgoedjes extra interessant te maken. Speelgoedjes gemaakt uit dierlijke materialen zijn ook voor hen toppers! Het “Purrs “ speelgoedgamma is zeer uitgebreid en zo kan je de voorkeuren van je blind katje ontdekken. Vermijd echter sterke chemische geuren zoals luchtverfrissers.

5. Toegang geven tot buiten werkt ook voor een blind katje zeer verrijkend. Zorg voor een veilige, afgesloten tuin waarbij vijvers en waterputten ontoegankelijk of afgedekt zijn.

6. Ondergronden met verschillende texturen zullen je blinde poes helpen om zich te oriënteren in haar leefomgeving.

7. Vermijd zoveel mogelijk om een blind katje op te nemen om verlies van oriëntatie te voorkomen. 

8. Werk zoveel mogelijk met geluiden en woorden, dit is gemakkelijk voor de kat om jou te situeren.

Wist-je-datjes over blinde katjes

Blinde katjes hebben vaak langere snorharen en horen en ruiken beter. Hun snorharen zijn uiterst belangrijk voor het benaderen van voorwerpen en het behoud van hun evenwicht. Ze zijn gevoeliger voor natuurlijke geluiden zoals felle wind of geluiden bij onweer.

Ze leggen een geurspoor aan met de geurklieren ter hoogte van hun pootjes. Dit is heel belangrijk voor het herkennen van hun woonomgeving.

Blindjes zijn even snel en behendig om te spelen met een hengel, een balletje (al of niet met geluid) of om vliegjes te vangen. 

https://www.facebook.com/catcoachkaren


#28 – Waarom is socialisatie bij kittens zo belangrijk?

Socialisatie bij kittens is één van de belangrijkste periodes in het leven van een kat, waar ze alles leren dat ze later gaan meemaken.

We besteden er in onze nieuwe academie weer een dag aan en ook in het nieuwe Revolutie boek wordt er een hoofdstuk aan gewijd.

Ik verkondig al jaren hoe belangrijk het is om kittens een actieve socialisatie te geven, zodat je katje later kan uitgroeien tot een emotioneel sterk dier. Dierenarts en cat coachJulie Houtmeyersgeeft jullie vandaag meer info over socialisatie, het is één van haar favoriete topics! Veel leesplezier,

Socialisatie van kittens

Kittens, ze zijn zooo schattig ?! Net zoals elk jong leven, toch? Een nieuw diertje in huis halen, dat is  een heuse (en superleuke) stap! En daar mogen we wel eens goed bij stilstaan. 

Kneedbare kittens

De eerste 4 levensmaanden, de socialisatieperiode, leggen de basis voor de toekomst.Socialisatie is het proces waarbij een jong dier soortgenoten en andere diersoorten (waaronder de mens ?) met wie het samenleeft leert (her)kennen en ermee omgaan op een sociaal gepaste manier, met alle prikkels en ervaringen die daar bij horen.

Dit gebeurt allemaal in de zogenaamde gevoelige periode, waarin de hersenen heel “kneedbaar” zijn. Bij kittens kunnen we die onderverdelen in een vroege (2 tot 8 weken leeftijd) en een late periode (9 tot 16 weken leeftijd).

Twee belangrijke fases waarin kittens leren  wat ‘normaal’ is en wat ze dus ook later als ‘normaal’ zullen beschouwen. Dan zoveel mogelijk positieve ervaringen opdoen vergroot hun aanpassingsvermogen en maakt ze stressbestendiger. Het is de sleutel tot een succesvol en gelukkig kattenleven ?!

Aangename kennismaking!

Uiteraard bepalen onder andere genen, aangeboren instincten en karakter voor een groot deel het gedrag van een kat. Maar in de socialisatie, lieve mensen, spelen wij wel een cruciale rol!

Kittens moeten allereerst gesocialiseerd worden aan hun eigen soortgenoten. Meestal zorgen de nestgenoten en de moeder hier voor een heel deel voor. Maar denk eens aan weeskittens… Voor hen (maar eigenlijk voor alle kittens) is contact met andere sociale volwassen katten aangewezen.

Kittens moeten leren wat gepast kattengedrag is. Wat is de grens tussen spel en agressie, hoe zeg ik goeiendag aan een andere kat, hoe maak ik op een gepaste manier duidelijk dat ik iets niet zo fijn vindt, …?

Hiervoor hebben ze een voorbeeld nodig. En hoe hard wij ook ons best zouden doen, een kat en kattentaal nabootsen, dat zullen wij nooit helemaal kunnen ?. Daarom is het zo belangrijk om ze lang genoeg in het nest te laten. Uiteraard tot 12 weken leeftijd, want dat is het beste en wordt ook wettelijk verplicht vanaf oktober in België! Want er valt zoveel te leren!

Ten tweede is het aan ons ze te socialiseren aan mensen. En liefst verschillende ‘soorten’: kinderen, mannen en vrouwen, mensen met een bril, …. Dit door ze dagelijks zachtjes te manipuleren en geleidelijk menselijke handelingen (vb. kammen, transport in de kattenmand, medische verzorging, ….) en onze huiselijke omgeving (vb. geluiden, materialen, andere huisdieren, …) te introduceren.

Socialisatie ligt voor een deel in handen van de fokker, maar ook na de (liefst 12) weken in het nest, moet dit verdergezet worden. Het is niet de bedoeling de kittens te overstelpen met toeters en bellen, wel ze leuke, positieve ervaringen te laten opdoen op hun eigen tempo. 

Leer kitttens dus vanaf de eerste levensweken op een leuke manier hoe de wereld eruit ziet. Zo zullen ze uitgroeien tot katten met veel minder stress en gedragsproblemen , en zal de band met jou als eigenaar alleen maar versterken!

https://www.instagram.com/cat.coach.julie/


#29 – Waarom je het gedrag van je kat NIET wil veranderen (pas op: confronterende content)

Gisteren kreeg ik volgend berichtje van een meneer: 

“Hallo Anneleen, ik ben bezig met je boek over katten en het leest als ’n trein :). Nu dit vraagje: je ziet je kat doodgraag – en zij weet dat – en je bent slecht in het verbieden van dingen: op tafel zitten vooral, op bed liggen enz., ze was een goed jaartje oud toen ze zich zelf bij ons aanbood eind mei, dus nog vrij jong: hoe verbied ik haar dingen op de soft way?”

Toen ik deze jongeheer terug antwoordde dat hij de kat best laat doen omdat het een basisbehoefte is om in de hoogte te gaan, antwoordde hij “Op de keukentafel? No way, sorry, daar ligt mijn grens”.
 
En mijn antwoord?

Ik heb heel wat antwoorden getypt en weer weggedaan. Het is namelijk mijn ‘pijn’ dat ik aan het projecten was op deze niets-vermoedende meneer.
  
Ik krijg al jaren deze berichten en ik heb het er echt mee gehad…
 
Het nieuwe Revolutieboek zal gedragsmodificatie volledig uit de doeken doen, hoe je eender wel gedrag kan beïnvloeden en veranderen. Maar wil dat zeggen dat dat ok is? Dat we zomaar alles moeten veranderen omdat wij het verhaal in ons hoofd gestoken hebben dat we iets niet ok vinden, en dat de kat dan maar moet veranderen? 
 
Waarom willen we deze geweldige diersoort zo aan banden leggen, zo ‘heropvoeden’ tot ze doen wat wij willen. Waarom willen we hun natuurlijke noden ‘breken’ tot ze proper in de rij lopen?

Ik heb de laatste 10 jaar naar deze b*llsh*t geluisterd: “Oh mijn kat springt op het aanrecht, hoe straf ik hem het beste?” of “Ik wil geen kattenhaar in mijn bed, hoe hou ik de kat uit de slaapkamer?”, of nog beter: “Ik wil niet dat mijn kat vanzelf naar buiten loopt als het raam openstaat, hoe hou ik hem dan binnen?”. En ik heb braaf telkens antwoorden en oplossingen aangereikt om het gedrag van de kat te veranderen. 
 
Are you kidding me?

Dit moet echt stoppen. Hier en nu. Als dit jouw vragen zijn, dan had je misschien geen kat moeten adopteren? Dan had je misschien eerst wat info moeten lezen over wat een kat effectief is en nodig heeft. Dan had je misschien gelezen dat katten een bepaald natuurlijk gedrag en instinct hebben, dat ervoor zorgt dat ze gedrag vertonen waarbij ze onze omgeving in het beste van hun mogelijkheden gebruiken om een ietwat deftig leventje te leiden. Of zeg maar ‘lijden’ in vele gevallen.
 
Kan jij het je echt voorstellen? Echt?
 
Ik ga je een verhaaltje vertellen en zie eens hoe je je erna voelt. Het is geen metafoor voor katten in ons huishouden, het is een volledig verzonnen verhaal met geen enkele gelijkenis met kattengedrag, alleen het gevoel dat het opbrengt, is van belang.

 
“Je bent een mens, een gezonde perfecte prachtige mens. En je woont in een huis met jouw eigenaar. Je bent verplicht hier te wonen, de deuren zijn ook gesloten, je kan niet weg. Jouw eigenaar is de enigste die jouw eten kan voorzien, die beslist waar je slaapt, drinkt, naar toilet gaat, waar je je wast, je haar kamt, je tanden poetst, welke kleren je draagt enz. 
 
Er staan nergens échte mensenmeubels, of toch niet op de plaats dat jij zou willen. Er staat een soort van toilet in het midden van de leefruimte, maar die is veel te groot, je moet oppassen dat je er niet invalt en je wil die liever niet gebruiken want dan ziet iedereen je blote kont als je naar toilet gaat. Er is nooit toiletpapier, hoe vaak je al gesmeekt hebt, maar je eigenaar weet blijkbaar niet dat je toiletpapier nodig hebt. 
 
Je krijgt een langwerpig groot glas ter beschikking om vies oranje water uit te drinken, terwijl jij eigenlijk liever fris water drinkt. Het glas is ook te smal voor je mond, het doet soms pijn. Maar je moet drinken, dus je gooit het glas om zodat je zo aan het water kan, beetje onnatuurlijk, maar het lukt wel. Echter, als je dat doet, wordt je eigenaar ontzettend boos. Tjah, dat neem je erbij, anders heb je dorst. Vers water is enkel voor de mensen die het geluk hebben dat ze buiten mogen van hun eigenaar.
 
Je zou zo graag eens je tanden poetsen, maar tandenborstels verkopen ze niet in de mensenwinkel dus probeer je zelf met je nagels je tanden proper te houden. 
 
Je had als kind prachtig lang haar, maar dat is nu kortgeschoren, want je eigenaar vind het niet leuk dat haar verliest en dat kammen is veel te veel werk. 
 
Er is geen bed voor jou, ze willen dat je op de grond slaapt, want ze vinden dat dat zo hoort. De grond is koud en hard, je zou zo graag een bed willen om in te slapen. Maar je hebt geen keuze want je wordt van hun zetel afgeduwd, het enigste in huis dat een beetje trekt op een bed. Je rug doet er pijn van dus je wil graag eens gaan zitten op een stoel. Maar alles wat in huis lijkt op een stoel, daar word je ook afgeduwd, of soms schreeuwt de eigenaar zelfs, dus je kan niet anders dan op de grond gaan zitten als hij aanwezig is. Dat is ook niet altijd zo leuk.
 
’s Nachts komen er andere mensen door de ramen naar binnen kijken en schunnige gebaren maken, daarom ben je ’s nachts liefst bij je eigenaar maar die slaapt achter een gigantische grote deur en het maakt niet uit hoe hard je roept dat je schrik hebt, ze laten je niet binnen. 
 
Dit geeft je een constant knagend angstig gevoel. Je hebt niet veel keuze in het gebruik van deze ruimtes omwille van grote stenen deuren en ook de grillen van je eigenaar zijn onvoorspelbaar. Soms is die lief, en soms trekt die alle kleren van je lijf om je een koude douche te geven. Je probeert dan weg te lopen, maar er is geen ontsnappen aan. Je snapt het niet zo goed. Weet hij dan niet dat je liever water op lichaamstemperatuur hebt? Dan je dan uit eigen wil zou douchen?

Er zijn ook veel goeie momenten hoor, want je ziet je eigenaar graag, en je probeert te doen wat je kan en er het beste van te maken. Je leert op welke momenten hij een bepaalde reactie geeft, dus je gaat deze uit de weg, en wanneer hij aanwezig is, blijf je weg van datgene waar hij zo over roept.
 
Maar hoe veel leuker zou het zijn, moest je eigenaar je gewoon in een bed laten slapen, en op een stoel laten zitten, en laten drinken uit een glas met vers water, en naar buiten laten zodat je even in het zonnetje kan liggen en vooral: een eigenaar die je gewoon laat doen. Gewoon eender wat in je opkomt, gewoon laat doen. 

Dan zou je kunnen openbloeien als mens, dan maak je je geen zorgen meer over je basisbehoeften en je veiligheid en kan je elke dag genieten van je eigenaar, jullie knuffels, en momenten samen. 

Wat zou dat een mooi leven zijn.”
 

Moraal van het verhaal
 
Ik wil dat je gewoon even voelt hoe het is voor een kat om te leven in een omgeving waar die zelf niet kan kiezen wat die wil doen. Om te leven in een omgeving met een eigenaar die jouw basisbehoeften niet kent. Een omgeving die onvoorspelbaar en grillig is. 
 
Ga deze mail niet copy-pasten. Hou hem gewoon in je achterhoofd elke keer er iemand in je omgeving je de vraag stelt hoe ze hun kat iets kunnen ‘afleren’. Vertel hen dan met alle emotie en passie die je op die moment in je lijf kan terugvinden dat katten zijn wie ze zijn, doen wat ze doen en dat ook zij de mogelijkheid moeten krijgen om open te bloeien tot de prachtige persoonlijkheid die ze zijn, en dat wij er zijn om hen daarin te begeleiden, niet te veranderen.
 
Het is zeker niet mijn bedoeling om je slecht te doen voelen, maar dit is mijn realiteit. Dit is wat vele eigenaars denken en zich afvragen: hoe ‘breek’ ik mijn kat zodat ze doet wat ik wil. En ondanks dat ik alle antwoorden daar op heb, weiger ik. Want ik wil niet dat je je kat zo wil veranderen. We willen enkel onnatuurlijk gedrag veranderen dat zich nog steeds manifesteert op een abnormale en problematische manier, zelfs wanneer ALLE basisbehoeften van de kat voldaan zijn.
 
Hoe zou je zelf zijn?
 
Liefs, Anneleen


#30 – Hoe bereid ik mijn kat het beste voor op de komst van een baby?

Waw, wat een ongelooflijke stroom van mails na de Challenge van gisteren. Het is duidelijk binnengekomen, mijn bericht en mijn verhaal. Ben blij dat velen onder jullie de passie nu nog harder voelen om de Happy Cats Revolutie verder uit de dragen.

Vandaag wil ik het even hebben over de rauwe realiteit wat er gebeurt in een huishouden met een baby op komst. Ik vertel je dit vanuit ervaring en bezorgdheid, maar vooral omdat ik hoop en duim op een geweldige ‘samenleving’ tussen kat & kind.

De geweldige foto’s in deze mail heb ik te danken aan Kelsey, zij stuurde me deze prachtige plaatjes van Baloe (de kat) & Emily (de baby) door zodat ik ze kon gebruiken in mijn communicatie over babies & katjes, om te laten zien dat het een ‘perfect match’ kan zijn 🙂 Dank u Kelsey!

De kat wegdoen?

Hier vechten we al jaren tegen. Dokters die je zeggen dat je je kat moet wegdoen. Schoonouders die je zeggen dat je je kat moet wegdoen. Waarschijnlijk met de beste bedoelingen, maar eerlijk, wat een nonsens 🙂

Nee, je hoeft je kat niet weg te doen wanneer je zwanger wordt. Moet je oppassen voor toxoplasmose? Zeker en vast, maar dat is niet moeilijk en de grootste risico’s hebben niets met jouw kat te maken.

Maar als we het er dan toch over hebben: het risico zit hem in het volgende:

– als blijkt dat je niet immuun bent tegen de ziekte
– het risico heerst vooral bij jonge katten omdat een kat maar éénmaal in haar leven besmet wordt met deze parasiet en het is in die eerste weken dat er kans bestaat op besmetting.
– uitwerpselen die pas ouder zijn dan 24-48u zijn gevaarlijk

DUS: als je je kat al langer dan 6 maanden in huis hebt, de kattenbakken elke dag door je lief laat uitscheppen, is er helemaal geen probleem. Was je handen regelmatig per dag en doe niet zot. Laat je testen bij de dokter, wie weet heb je de ziekte ooit al gehad en ben je er immuun tegen. Maar zelfs als dat niet het geval is, zijn er héél wat andere zaken die je moet doen om je te beschermen tegen toxoplasmose (google it) en dat is NIET je kat wegdoen. Ocharme dat beestje!

Helaas horen we het nog regelmatig…

Voorbereidingen in huis

Preparation is key! De sleutel zit hem in het voorbereiden van je kat maanden voor je baby er is. Veel hangt hiervan af wat jij en je lief de samenleving zien met de kat. Is de kat nog steeds welkom in alle ruimten en mag ze een actief deel uitmaken van de opvoeding van de kleine? Of verban je haar liever naar het kleinste zolderkamertje? 

Eerlijk, jij kan daar nu niet op antwoorden. Jij kan helaas nu nog niet zeggen hoe jij gaat zijn en denken als moeder en wat al die hormonen met je gaan doen. Dus hoe beter je voorbereid bent, hoe minder mumzilla je je zal gedragen eens de baby er is! Je zal je handen vol genoeg hebben 🙂

Voorzie maanden op voorhand al Zwitsal geurtjes, afsloten ruimten (met voldoende alternatieven elsewhere), babybedjes enz zodat je kan langzaam aan kan wennen aan de nieuwe spullen. Beloon haar actief met elk actief contact dat ze maakt met de nieuwe spullen, vooral de moment dat je ze neerlegt/zet.

Is mijn kat dan niet jaloers?

Als er zich ongewenste gedragingen voordoen na de komst van een baby, ga je kat dan niet vermenselijken. Ze heeft het gewoon moeilijk met de verandering in haar leefgebied, in de serieus veranderde dagelijkse routine én het feit dat jullie je plots héél raar en abnormaal gedragen. Hoe zou je zelf zijn. Je kat is niet jaloers, gewoon verward door alle veranderingen. Geef haar tijd en alle TLC die je nog over hebt.

Strategie?

Het is belangrijk om maanden en weken voor de komst van de baby ervoor te zorgen dat temidden van alle nieuwe spullen, je kat haar territorium nog altijd perfect 100% betrouwbaar kan betreden en gebruiken.

– Zet dus nieuwe eetplaatsen op veilige verborgen plaatsen (in de hoogte), ver weg van de baby zijn bedje.
– Zet een extra kattenbak op zolder, zodat ze daar kan gaan, indien nodig. 
– Beveel elk babybezoek om minstens 10 minuten te spelen met de kat en haar te belonen met snoep achteraf, in ruil voor het mogen vasthouden van de baby.
– Probeer in de mate van het mogelijke je kat niet weg te jagen en eerder zaken die je niet wil onmogelijk te maken zoals de babykamer afsluiten, zaken opbergen enz.
– Wil je de babykamer afsluiten, doe dit dan permanent en train je kat hiervoor. Hoe? Door ten eerste de bronnen die ze in de ruimte heeft ook op andere plaatsen aan te bieden.Vanaf je ziet dat ze hier gebruik van maakt, neem je dit geleidelijk aan weg uit de babykamer en als alles weg is en je merkt dat ze hier niet zo vaak meer komt, sluit je de deur. Normaal gezien mag dit geen probleem meer zijn.
– De spullen van de baby zijn tevens ook geweldige kattenspullen, bereid je voor op het feit dat minimaal de helft ingepalmd zal worden. Wapen jezelf met fleecedekentjes om erover te leggen en bezorg je kat nóg interessantere slaapplaatsen dan degene die je voor de baby voorzien hebt. Beloon je kat met aandacht en snoepjes als ze gebruik maakt van de zaken die voor haar bestemd zijn en negeer haar compleet bij gebruik van de babyspullen. 
– Straf de kat nooit en keep it fun & happy!

En de baby zelf?

Als de baby mocht kiezen, dan wordt die beste vriendjes met je kat. Opgroeien met een huisdier is één van de meest geweldige privileges dat je je kind kan geven. Ze leren compassie, liefde, troost en dat allemaal van een klein harig wezentje, geweldig toch. Nog een paar tips?

– Laat je lief of ouders een doekje van het kindje mee naar huis brengen en bied het aan, samen met een lekker bordje netvoer. Herhaal dit zoveel als mogelijk is. Is geen evidentie maar probeer het toch maar.
– Beloon elk contact met het kindje door de klikken en de belonen (zie laatste hoofdstuk uit de Handleiding: hersocialisatie van bange katjes, gebruik diezelfde techniek)

Heel veel moed, succes met het slaaptekort en vooral, geniet ervan!

PS: in het nieuwe Revolutie handboek staat een heel stappenplan om je kat voor te bereiden op de komst van een baby’tje. Hier kan je al eens een kijkje nemen in het boek


#31 – Wat is het verschil tussen plassen & sproeien bij katten?

Terwijl ik de laatste hand leg aan de eerste versie van het I love Happy Cats Revolutie boek, heb ik het in deze mail graag over onzindelijkheid. 

Onzindelijkheid bij katten is het meest voorkomende ongewenst gedrag en als gedragstherapeut heb ik honderden cases van dichtbij mogen analyseren. Wat me hier opvalt (en nog steeds) is hoe het probleem reeds begint bij eigenaars die niet weten met welk ongewenst gedrag ze nu écht te maken hebben. 

Een verkennend telefoongesprek kan letterlijk 20 minuten over ‘plassen’ gaan, tot ik dieper inga op het gedrag en blijkt gewoonweg dat de kat sproeit. Vanaf de moment dat er urine mee gemoeid is, lopen de interpretaties gemakkelijk mis.

Het is dus in eerste instantie belangrijk om te weten dát er een verschil bestaat tussen plassen en sproeien. Ontelbare keren heb ik het volgende verhaal gehoord: “En ik heb al veel geprobeerd hoor! Ik heb ook al de kattenbak op de plasplaats (lees: sproeiplaats, nvdr) gezet, maar dan begon ze ineens ook op andere plaatsen nog meer te urineren.”

Wat gebeurt er logischerwijze? De kat sproeit ergens vanuit een stressgevoel, eigenaar verhuizen de kattenbak van een veilige plaats naar de sproeiplaats (want ze vonden daar urine) en bijgevolg gaat de kat naast het sproeien ook buiten de bak plaatsen. Uiteraard, want ze had net aangegeven dat ze zich op die sproeiplaats niet goed voelde…

Daarom leg ik je graag het verschil uit! Eens een eigenaar duidelijk het verschil kent, wordt ook duidelijk waarom een kat dit doet en kunnen de juiste maatregelen genomen worden.

Het verschil tussen plassen en sproeien

Plassen interpreteren we in grote lijnen als een synoniem voor de kattenbak. De kat vind jouw poging niet voldoende, er is iets mis met de kattenbak, de grootte, de schoonheid, de locatie, de aantallen, de veiligheid, enz.

Sproeien is een communicatie- en/of stress-signaal. De kat communiceert naar zichzelf en naar anderen verschillende boodschappen zoals seksuele beschikbaarheid en waarschuwingen. Simpelweg om andere katten te vinden of uit te weg te gaan. Anderzijds betekent sproeien dat de kat zich niet goed voelt. Dat kan pijn zijn, maar vooral ook: onveilig, onvertrouwd, scary!

Ik heb het voor jullie in een tabel gegoten:

Plassen buiten de bak Sproeien
Hoeveelheid Kleine hoeveel druppeltjes met een olie-achtige structuur en een felle geur.
Grote hoeveelheden urine (een plas urine).
Op welke oppervlaktes wordt dit achtergelaten? Horizontale oppervlaktes, zowel op de grond als in de hoogte. Verticale oppervlaktes, zowel op de grond als in de hoogte.
Bed van de eigenaar, mat, achter de TV, in hoeken, achter een kast, onder het bed, hondenbedje, in de lavabo, in bad. Zowel net naast de bak als ver buiten de bak Tegen nieuwe spullen, een muur, gordijn, deuren, raam, aan het kattenluik, aan de voordeur, tegen fietsen, vuilbakken, buiten tegen struiken.
Voorkeurslocaties
Openheid van de locatie Verborgen plaatsen. Duidelijke doorgangen.
Aantal locaties Enkele plaatsen in huis. Veel verschillende plaatsen in huis.
Betekenis • Pijn, ziekte • Pijn, ziekte
• Kattenbak niet ok • Seksueel signaal
• Locatie kattenbak niet ok • Communicatiesignaal
• Aangeleerde associatie door pijn • Stress-signaal
• Frustratie
En om het helemaal moeilijk te maken, heb je ook katten die al sproeiend plassen en katten die missen tijdens het sproeien waardoor het gesproeid op de grond terecht komt :).

In beide gevallen zijn er oplossingen, maar die kunnen zeer verschillend zijn, dus het is belangrijk om eerst de situatie goed te bekijken vooraleer naar conclusies te grijpen. Observeer, bekijk, hou bij in een dagboek.

Maar wat je ook observeert, het allereerste dat je regelt voor je kat is een ritje naar de dierenarts. De meeste onzindelijkheidsproblemen, zowel plassen als sproeien wordt veroorzaakt door een medisch probleem. Laat dus bloed, urine en eventueel verdere testen afnemen bij je kat, je wil 100% zeker zijn. Je kan laat immers geen pijn zien, weet je nog! Enkel een afwijkend gedrag zoals plassen of sproeien.

Iedereen die ooit een blaasontsteking gehad heeft, kan zich letterlijk inbeelden hoe ontzettend belangrijk dit is!


#32 – Waarom je nooit 2 katten zomaar bij elkaar zet!

De 32e challenge intussen, wat een reis hebben we samen al afgelegd! Hopelijk zit jij nog steeds schrap op je stoel, want ik ben nog niet uitverteld! Soms verplicht ik mezelf om te stoppen met schrijven, omdat de mail anders té lang wordt :).

Vandaag wil ik het met jullie hebben over katten aan elkaar introduceren, na een vermoeiend Facebook gesprek. Een collega ondernemer had me getagd in een Facebook post van een jongedame die was thuisgekomen met een kitten en haar oudere kat van 7 jaar gedroeg zich zeer agressief. Ze had het kitten in een bench gezet maar de oudere kat bleef zich agressief gedragen naar het kitten in de bench.

Dit zijn enkele antwoorden die ze kreeg: 
“Time”
“Samen komen ze er wel uit”
“Dit is normaal. Een gevechtje vr leiderschap is noodzakelijk. Ze moeten bij elkaar kunnen zijn zodat de oudste dominantie kan tonen”
“In een bench 1 week om elkaar gewend te raken”

Worst… idea… EVER…

Ik dacht echt dat ik zot werd. Hoe kan het dat anno 2019 deze antwoorden nog bestaan? Er is nog veel werk aan de winkel, en ik heb jullie nodig!! Helaas komen deze taferelen nog vaak voor. Al minder dan vroeger omdat we al tien jaar ijveren om de juiste kennis bij eigenaars te krijgen, maar dit is gewoonweg ongehoord. Daarom besteed ik er graag deze mail aan.

Katten zijn van nature vijanden

En zo gedragen ze zich ook. Als katten elkaar voor de eerste keer ontmoeten, dan zijn ze een potentiële bedreiging voor elkaars welzijn. Met tanden om door vlees te bijten en klauwen om prooien te doden, kunnen ze ook elkaar stevig verwonden. En als dat gebeurt, is ziekte en pijn niet ver te zoeken en is het zelfs mogelijk dat ze eraan wegkwijnen.

Katten kennen daarnaast geen dominantie, zoals besproken in Challenge #13. En katten kennen helaas ook geen verzoeningsgedrag, ze kunnen geen sorry zeggen. Dit betekent dat elk conflict steeds erger en erger wordt, tot één van de kat zich terugtrekt uit schrik en angst, en de eigenaar denkt ‘dat ze hun plaats nu kennen’. Maar niets is minder waar.

Wij werken aan een gezond mentaal welzijn van de kat en dat betekent dat wij als eigenaar de taak hebben om onze katten te beschermen tegen ongezonde sociale contacten. Onze katten kunnen het niet alleen, wij moeten hen helpen. En dat betekent dat wij het hen NIET laten uitvechten, dat is pure dierenmishandeling!

De bench is ook geen goed idee, want dan neem je alle controle weg voor de kat in de bench. Dit is geen gezonde situatie, een introductie dient vrijwillig te gebeuren waarbij beide katten elke moment weg kunnen, controle hebben over hun situatie en onder hun drempel van opwinding zitten. Dan pas zijn ze in de mentale mogelijkheid om een positieve associatie te maken met de andere kat. Als een kat in overlevingsmodus zit, dan kan die niets leren, laat staan dat de andere kat ok is.

Katten moeten dus, nog voor ze elkaar voor de eerste keer opmerken, begeleid worden d.m.v klassieke en operante conditionering, wat moeilijke woorden zijn voor het creëren van een positieve associatie met de andere kat. Wennen werkt hier niet, want een eerste blootstelling gaat direct over in een negatieve associatie.

Hoe doen we het niet?

Ik geef jullie een overzicht van hoe eigenaars denken dat het moet, maar wat eigelijk uiterst traumatisch is voor zowel de nieuwe als de reeds aanwezige kat:

– Nieuwe katten die niet de tijd krijgen om de nieuwe ruimte alleen te verkennen.
– Katten die zomaar bij elkaar worden gezet.
– Katten die elkaar niet kennen en onmiddellijk bronnen moeten delen.
– Katten die in een bench worden gezet zodat de andere katten aan hen kunnen wennen (= trauma)
– Katten die samen in een bench worden gezet, zodat ze het kunnen uitvechten (= dierenmishandeling)
– Katten die gewoon bij elkaar gelaten worden en de eigenaar hen laat vechten, zodat ze hun hiërarchie kunnen uitvechten (= dierenmishandeling + katten kennen geen hiërarchie)

Kunnen we samen een pact sluiten dat we allemaal samen deze nonsens uit de wereld helpen?

Hoe dan wel?

Ik geef je alvast mijn hoofdstuk ‘Je kat introduceren’ mee in deze mail. Ik heb het doorgestuurd daar de jongedame van de Facebook post, dan kan ik het evengoed met jullie delen. En ik ga bij deze een ongewone oproep doen: DEEL DIT HOOFDSTUK MET ZOVEEL MOGELIJK MENSEN. 

Zodat elke kat voortaan op de juiste manier de kans krijgt om de andere kat te leren kennen én er vriendjes mee kan worden.

Download hieronder het hoofdstuk ‘Katten introduceren’ uit het I love Happy Cats Handleiding. Je vindt deze ook terug in de Catfluencer bibliotheek op de website


#33 – Tips om kittens in een asielomgeving te socialiseren.

De challenge van vandaag is eentje op aanvraag 🙂

Kittens in een asielomgeving, het is geen gemakkelijke situatie en alle respect voor de medewerkers en vrijwilligers die zich elke dag inzetten om kittens op te vangen, te verzorgen en een goede thuis voor vinden.

Toch zie ik met de allerbeste bedoelingen dat er niet altijd genoeg aandacht wordt besteed aan actieve socialisatie. Het lijkt een grote taak, een taak die men enkel kan uitvoeren als men tijd en geld en motivatie over heeft. Niets is minder waar, socialisatie is iets dat je kan inbedden in elke seconde dat je interactie hebt met kittens, binnen of buiten een asielomgeving.

Opvanggezinnen zijn geweldig!
 
Probeer zoveel mogelijk met opvanggezinnen te werken die de kittens tot 12 weken kunnen socialiseren aan een huiselijke omgeving, vaak met andere huisdieren, katten, kinderen en alle situaties die bij een huishouden komen kijken.

Zorg voor een ‘safe haven’ waar ze altijd terecht kunnen en volledig genegeerd worden, dit kan in huis als de kittens vrij rond lopen of in hun verblijf of bench als ze daar gehouden worden. Waar ze ook zitten, ze moeten daarin nog eens een kleiner gedeelte hebben waar ze zich volledig veilig kunnen voelen. Bijv. een kartonnen doos in een bench, een bench in een kamer, een slaaptent, enz.

Zorg er wel voor dat je eigen katten geen stress hebben van de opvolgers en scheid hen indien nodig.

En in het asiel?
 
Indien het niet mogelijk is om met opvanggezinnen te werken en de kittens zitten in het asiel, kan je volgende zaken proberen implementeren:
• Voorzie een aparte kittenruimte, exclusief voor de socialisatie van kittens. Laat vrijwilligers hier een boekje lezen, terwijl de kittens exploreren. Doe dit een uurtje per dag. Zorg er wel voor dat er altijd een plaats is waar de kittens worden genegeerd en dus geldt als hun ‘safe haven’, dit kan een bench zijn of een kartonnen doos. Als ze hier inzitten, negeer je hen compleet. Voorzie er meerdere, afhankelijk van het aantal kittens. Je kan deze ruimte eventueel ook gebruiken als bezoekruimte als ze groot genoeg is. Blijf rekening houden met hun safe haven.
• Socialiseren komt neer op ofwel gewenning van allerlei geluiden, zaken, mensen, structuren, geuren enz, alsook deze items samen met iets lekkers aanbieden zoals bijv. natvoer. Belangrijk is hier dat de blootstelling ‘gesandwiched’ wordt. De kittens beginnen te eten en dan pas leg je iets ter beschikking in de buurt. De eerste keer neem je het weer weg alvorens ze gedaan hebben, de tweede of derde keer kan je het laten liggen zodat ze het na hun eetpartij kunnen gaan onderzoeken.
• We forceren nooit iets, alle exploratie gebeurt volledig vrijwillig en de kittens kunnen ten allen tijde weg van alles waar ze maar van weg willen.
• Doe een inzamelactie van huiselijke voorwerpen bij vrijwilligers of haal ze bij de kringloopwinkel zoals knuffels (kan je bepaalde geuren op doen), keukengerei zoals soeplepels en kookpotten, instrumenten, kinderspeelgoed, kleine kastjes, bezems, een oude stofzuiger of handstofzuiger, enz.
• Verzamel zaken waar ze op kunnen klimmen en waarbij je dus locomotorisch spel uitlokt, zoals bijv. een klein bijzettafeltje, een kinderopstapje, een opbergdoos die je kan omdraaien, enz.
• Kartonnen doosjes met meerdere ingangen met gesloten plafond zodat ze er ook op kunnen. Vergeet de piepgaatjes niet!
• Speelgoed in een speelgoedkoffer bijhouden en elke dag afwisselen.
• Van jongsaf aan al noodzakelijke handelingen zachtjes introduceren ipv altijd alleen maar te aaien. Aai ze niet altijd op dezelfde plaats maar wissel af door elk onderdeel van het lichaam eens te aaien: oren zelf, achter de oren, in de oren, pootjes, pootkussentjes, staart, basis van de staart, buikje, kin, enz.
• Gebruik zoveel mogelijk de sandwichmethode als je onaangename zaken moet doen met het kitten: leuk – leuk – leuk – niet leuk – leuk – leuk – leuk – leuk. Beloon in de mate van het mogelijke met spel of netvoer.
• Vergeet het belang van een surrogaatmoeder niet als er geen mama meer aanwezig is. Kittens mogen nooit zomaar alleen opgroeien, een sociale kater of kattin bij hen laten die hen de kneepjes van het kat-zijn leert is oh zo waardevol! Uiteraard op voorwaarde dat niemand hier stress van ondervindt!
Werk jij in een asiel of ben je pleeggezin?

Bij deze wil ik je ontzettend hard bedanken voor alles wat je doet voor die kleine hummeltjes. Jij zorgt eigenhandig voor een verschil in hun leven en daarbij voor dierenwelzijn in het algemeen.

En ik weet dat je veel meemaakt. Zaken die de meeste mensen niet weten: de vele nachtjes in de regen terwijl je wacht op gevulde vangbakken, het eindeloos naar de dierenarts rijden, de slapeloze nachten met je handen vol flesjes en je kleren vol melkplekken, de pijn van eentje te verliezen (vooral omdat jullie beiden zo hard gevochten hebben), de weerstand van omstaanders, de onwetendheid van nieuwe eigenaars, de leegte en tranen als ze verhuisd zijn, de discussies met andere vrijwilligers en misschien zelfs met je eigen organisatie die niet altijd begrijpt wat je wil zeggen als je (weeral eens) begint over vroegcastratie, verplicht chippen en een actief socialisatieproces.

Weet dat je werk niet ongezien is, dat wij vinden dat jij je hemel verdiend reeds lang verdiend hebt en ik hoop dat deze oprechte bedanking een hart onder de riem is om te blijven gaan, want wat je doet is absoluut goud waard. DANKJEWEL!


#34 – Is stress bij katten écht zo’n probleem?

Stress! Een woord dat zo ontzettend vaak gebruikt wordt, zowel bij mensen als bij katten. We gaan het in deze mail echter simpel houden en ons tot de essentie richten die belangrijk is om ongewenst gedrag bij katten te begrijpen.
 
Stress is een reactie van het lichaam op de buitenwereld met maar één doel: overleven. Het zorgt ervoor dat de kat opgewonden geraakt zodat ze kan jagen achter prooien, bedreigingen uit de weg gaan, vluchten, vechten, schuilen en dat ze opgewonden geraakt in het bijzijn van een seksuele partner, enz. 
 
Het is dus een héél natuurlijk proces, daarom bekijken we even waar we ons nu zorgen over moeten maken en waarover niet. Stress is namelijk een verzamelnaam voor alle mogelijke gevoelens van opwinding, irritatie, schrik, angst, frustratie en onzekerheid. Stress kan daarom nodig zijn om te presteren of een doel te halen, maar kan ook onaangenaam zijn als je oog in oog staat met een bedreiging. En daarvoor dient het ook: acute momenten van opwinding. Er gebeurt iets, jouw lichaam reageert en heeft daarna weer tijd nodig om tot rust te komen. 
 
Stress is eigenlijk echt een geweldig systeem. Elk dier heeft het en het is een product van honderden duizenden jaren evolutie. Het zorgt ervoor dat je lichaam op tijd kan reageren zodat je kan overleven. Fantastisch toch!

Wat gebeurt er in het lichaam? 
 
Op de moment dat het lichaam (bij katten, mensen, andere dieren) stress ervaart, gebeurt er iets ongelooflijk. Er komen stoffen vrij die ervoor zorgen dat we snel kunnen bewegen, minder pijn voelen, krachtiger en sneller zijn, sneller beslissingen kunnen nemen, onze bloedsomloop en ademhaling versnelt, ons bloed stolt sneller, allemaal met het oog op overleven. Je lichaam beslist instant om serieus op de gaspedaal te gaan staan! Ik blijf hiervan versteld staan.

Bij stress wordt er ook wat uitgeschakeld, wat dan?

Er zijn bepaalde systemen waarvan het lichaam beslist dat ze nu niet belangrijk zijn en dus even op een laag pitje gezet moet worden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de spijsvertering. Katten die gestresseerd moeten eten in een onveilige omgeving, zullen erna sneller overgeven omdat haar maagje zegt: ‘Uhu, nu niet, dit is nu niet belangrijk, er ligt een bedreiging op de loer!’. Als we verliefd zijn of een mondeling examen moeten afleggen, hebben we ook minder tot geen eetlust.

Het voorplantingstelsel is nog een systeem dat onderdrukt wordt. Vrouwen die onder langdurige stress staan, ervaren problemen met hun maandstonden of om zwanger te geraken.

En dan nog een belangrijke: het immuunsysteem. Als we onder stress staan, wordt het immuunsysteem even onderdrukt, het systeem dat tegen ziektes en infecties vecht in ons lichaam en ervoor zorgt dat we weer gezond worden.

Is stress dan een probleem?

Stress kan op zich dus eigenlijk geen kwaad, ook niet bij de kat. Op voorwaarde dat het acuut plaatsvindt! Stress bij katten komt namelijk niet zozeer van de aanwezigheid van een bepaalde stressfactor, dat is echt ok, daarvoor is het lichaam gemaakt om mee om te gaan. 
 
Stress komt immers niet zozeer door de aanwezigheid van een stressfactor in de omgeving (of in het lichaam)  maar heeft vooral te maken met:
 
            –> de onvoorspelbaarheid van de stressfactor
            –> onvoldoende keuzes om te kunnen omgaan met de stressfactor
 
Wat krijg je dan in situaties waarbij een bedreiging in de omgeving onvoorspelbaar is en/of de kat niet voldoende keuzes heeft om hier op een natuurlijke manier mee om te gaan?

Chronische stress! Want zelfs in afwezigheid van de desbetreffende stressfactor ervaart de kat stress omdat ze niet weet wanneer de bedreiging nog eens opdaagt en als die opdaagt, weet ze niet wat voorspelbare opties zijn én of ze zichzelf in veiligheid zal kunnen brengen. Dit heeft dan weer vooral te maken met de inrichting in de omgeving en de mogelijkheden die de kat heeft om natuurlijk gedrag te vertonen.
 
Daarom is het zo belangrijk om te werken op stressreductie, en dat is nu net waar ik mijn volledige Revolutieboek aan gewijd heb! Ik hoop dat jullie er klaar voor zijn 😉


#35 – Kan je een kat eigenlijk trainen?

Tuurlijk wel!! Eigenaars denken vaak dat training enkel iets is voor honden, dolfijnen of circusdieren. Niets is minder waar. Heb je al eens nagedacht hoe slim jouw kat is? Katten zijn elke dag héél actief hun omgeving aan het scannen en leren dus constant.

Kan een kat dan nieuwe dingen leren?
 
Omdat je kat slim is en snel verbanden legt, kunnen wij met haar werken en trainen. We moeten het haar uiteraard wel eerst aanleren, onbewust doen we dat eigenlijk al regelmatig in het dagdagelijkse leven. Er zijn katten die hun naam kennen of binnenkomen rennen wanneer ze het doosje met snoepjes horen rammelen.

Maar het omgekeerde is ook waar, er zijn heel wat eigenaars die denken dat hun kat of hond op een wonderbaarlijke manier ‘weet’ wat er van hen verwacht wordt, terwijl de beestjes het nooit geleerd kregen. We moeten even de tijd en het geduld nemen om onze dieren wegwijs te maken in datgene dat wij verwachten van hen. 
 
Door te begrijpen hoe katten leren, kan je het zelfs gemakkelijk implementeren in je dagelijkse routine zonder elke dag een trainingsessie te doen, het wordt gewoon een onderdeel van je dag. Zo kan je katten leren om de transportmand ok te vinden of hen te leren wanneer de stofzuiger eraan komt, zodat ze zichzelf op tijd in veiligheid kunnen brengen, zonder de stofzuiger effectief te trotseren.

Vanwaar mijn passie voor trainen?
 
Ik heb zelf jarenlang in dierentuinen geweldig gepassioneerde teams begeleid in het trainen van hun dieren. Een fantastische ervaring! Van kuifmakaken, gieren en keizertamarins tot nijlpaarden, jaguars en tapirs. 
 
Ervaring genoeg dus om erover mee te kunnen spreken, maar wat vind ik vooral belangrijk? Dat elk dier in gevangenschap (en dus ook onze huisdieren) gestimuleerd wordt om te leren. En dat noemen we ‘training’, het opzettelijk aanleren van associaties aan onze dieren om op die manier hun gedrag in goede banen te leiden. Dit is het verschil tussen leren (= natuurlijk proces) en training (= opzettelijk proces). 
 
Je kan ze grappige trucjes leren, maar dat is niet (altijd) de bedoeling. We willen onze katten vooral leren om zich goed te voelen in de kunstmatige omgeving die wij hen aanbieden en om vrijwillig mee te doen met de dagelijkse routine en zich daar happy bij te voelen doordat het herkenbaar en veilig wordt. 

Training heeft zoveel voordelen!
 
Ik geef je graag een overzicht van de voordelen van training met je kat, je kan:
• stress verminderen bij de kat 
• écht communiceren met de kat
• de kat vertellen wat je wil van haar op een manier dat zij begrijpt
• de kat vertellen wat je niet wil van haar op een manier dat zij begrijpt
• een meer voorspelbare omgeving bieden aan de kat
• de kat mentaal en fysiek uitdagen (met een beter welzijn als gevolg) 
• noodzakelijke handelingen zoals transport, kammen en aaien leuk maken
• de kat geruststellen op haar manier
• gedragsproblemen kanaliseren en verbeteren
• een diepere band en een sterkere relatie opbouwen met de kat
• ook leuke trucjes aanleren als vorm van mentale verrijking
• indruk maken op je vrienden als ‘kattenfluisteraar’ 🙂
Dit kan in zowel een situatie dat je een happy cat hebt die je graag nog happier maakt door haar een ‘job’ te geven maar ook in een situatie waarin je kat ongewenst gedrag vertoont en je wil dit ‘afleren’. Stel het jezelf voor alsof je jaren werkloos bent geweest, en ineens mag je een superleuke job doen, met een toffe baas en een mooie verloning, heerlijk!

Wat willen we dan aanleren?
 
Er zijn twee mogelijkheden om het gedrag van de kat te trainen:

– We willen een nieuw gedrag creëren, vastleggen, uitlokken bij de kat. 
– We willen een bestaand gedrag veranderen bij de kat
 
In de eerste situatie gebruiken we bekrachtiging waarbij we een bepaald gedrag gaan belonen met iets lekkers of iets leuk. In de tweede situatie focussen we ons op het complexe gegeven van gedragsmodificatie waarbij we een ongewenst gedrag omvormen naar een gewenst gedrag. Beide situaties leg ik in het lang en in het breed uit in het nieuwe Revolutieboek, één van mijn favoriete topics!
 
Ik hoop dat ik je warm gemaakt heb om je te willen verdiepen in dit onderwerp, het heeft zoveel voordelen! Google alvast ‘clickertraining for cats’ op Youtube en je bent een hele zondag zoet 😉


#36 – Waarom werkt gewenning vaak niet bij katten?

Aha, nog een beetje leertheorie, heerlijk! Vaak denken eigenaars wanneer hun kat schrik heeft van iets: “Ze zal er wel aan wennen.” Nope, not gonna happen! Waarom? Omdat gewenning niet kan plaatsvinden nadat een dier een negatieve associatie heeft met iets. Ze beleeft onaangename emoties, wat betekent dat ze gestresseerd is en dan is een dier niet meer in staat om te leren dat iets ok is. 
 
Dit zijn termen uit deze leertheorie maar wat betekenen ze nu exact? Je moet ze zeker niet vanbuiten leren maar het zijn belangrijke elementen die je helpen om de materie te begrijpen. Er zijn vele boeken over dit onderwerp geschreven dus zoek gerust verder op als je dit interessante materie vindt.
 
Wat betekent gewenning? 

Gewenning of ‘habituation’ (pas op, in de USA heeft dit een andere betekenis dan in Europa) is het natuurlijke proces waarbij een dier (en dus ook jij en ik) leert over de aanwezigheid van een stimulus in de omgeving zonder er heftige emoties bij te voelen (lees: gestresseerd zijn, opgewonden zijn). 
 
Dit betekent dus dat er nog geen voorgaande aangename of onaangename emoties mee geassocieerd zijn. Er zijn héél wat misverstanden rond het idee van gewenning, zoals bijv. dat het kan plaatsvinden nadat de kat reeds een onaangename associatie gemaakt heeft met iets in de omgeving, zoals bijv. de stofzuiger, een andere kat, een persoon of de deurbel. In deze gevallen, kunnen we haar gevoel niet zomaar veranderen door ‘gewenning’, net omdat er reeds een onaangenaam gevoel gecreëerd werd. Dat gaat gewoon niet, maar ik zie jarenlang dat eigenaars en professionals dit wel verwachten. ‘Ze zal het wel gewoon worden’ of ‘ze zullen wel wennen aan elkaar (twee katten die elkaar afmaken). 

Gewenning na een negatieve associatie is dus NIET mogelijk!
 
Je kan de kat niet blootstellen aan iets waavoor ze schrik heeft, zelfs niet op een laag pitje, en verwachten dat ze gaat ‘wennen’. Dat is alsof ik je met je grote schrik voor spinnen in een kamer vol spinnen zet en verwacht dat je na een tijdje de spinnen wel leuk zal beginnen vinden. Dit is een ander concept in de psychologie, namelijk ‘flooding’ en doet meer kwaad dan goeds. 

Hoe dan wel?
 
Om een onaangename associatie te veranderen, om te buigen of te verbeteren is een ander leerproces nodig, namelijk de combinatie van desensitisatie en daarbovenop een nieuwe associatie. Bij desensitisatie wordt de stressfactor een tijd wordt weggenomen (of toch tenminste onder de drempel van bewustzijn gebracht). Daarna creëer je een nieuwe associatie. Deze nieuwe associatie kan je pas aanleren aan je kat, wanneer ze geleerd heeft dat de vorige onaangename associatie niet meer geldig is en wanneer je dus ziet dat ze zich relaxed voelt in de ruimtes en bij blootstelling aan signalen in de omgeving die voorheen de bedreiging voorspelden.
 
Zo is het dus bijv. belangrijk als je twee vechtende katten hebt, dat ze eerst een tijd gescheiden worden van elkaar, zodat ze denken dat de andere kat er niet meer is. Pas wanneer ze weer helemaal zichzelf zijn, niet meer schrikken van geuren, van deuren die opengaan en zelfs van het gemiauw van de andere kat (zonder gevolg), dan pas kan je overgaan tot het creëren van een nieuwe associatie.
 
In het Revolutieboek doe ik alle leerprocessen helemaal uit de doeken hoe je aan de slag kan gaan met desensitisatie en ‘contraconditionering’ (het aanleren van een nieuwe associatie bovenop een oude negatieve associatie).
 
Onze katten zijn toch echt zo’n geweldige dieren, ik blijf er dagelijks van versteld staan. Ik hoop dat jullie met de Catfluencer Challenge en straks ook het Revolutieboek nu het gevoel hebben dat jullie écht in de leefwereld van de kat zijn gestapt 😉


#37 – Wat doe je als je kat prooien mee naar huis brengt?

Aha, onze katten, superlieve dieren maar geboren jagers! Regelmatig durven ze wel eens naar huis komen met half levende muizen, insecten en vogels. Leuk voor hen maar niet zo leuk voor jou en voor die prooi…
Hoe komt dat toch?

Onze huiskatten zijn van nature opportunistische jagers met vlijmscherpe nagels en een superscherp gehoor. Ongeacht of ze honger hebben of niet, zal hun jachtinstinct naar boven komen bij het minste geruis in het gras of het zicht van een bewegend object in de omgeving.

Ondanks dat ze niet altijd zo succesvol zijn in hun pogingen, zien we toch vaak onze kat met hun buit naar huis komen, dit is hun veilige omgeving waar ze de prooi dan kunnen lossen om ze al dan niet verder te verorberen. Meestal gebeurt dit niet met een onaangenaam ‘kado’ als gevolg.

Is het een kadootje voor jou?

Nee helaas niet, ook al denken veel eigenaars dit wel. Het is waarschijnlijk ook geen restant van moedergedrag waarbij de mama half-levende prooien naar het nest brengt zodat jij kan leren hoe je ze best moet vangen en doden. Wat is wel de reden dat ze de prooien mee naar huis brengt? Katten jagen in hun jachtgebied en eten in hun hartsgebied. Ze brengen de prooi daarom mee naar huis, maar zullen die niet opeten omdat ze geen honger hebben. Ze krijgen al genoeg eten van jou. Katten blijven echter jagen, of ze nu honger hebben of niet. Het zijn en blijven opportunistische jagers die elke kans zullen grijpen om een prooi te vangen, ongeacht hun hongergevoel.

Kan je hen duidelijk maken om hun prooien in de tuin te laten?

De kat doet wat ze doet volgens haar instincten, dus je kan dit niet ‘afleren’. Wat je wel kan doen is veilige plaatsen voorzien in de tuin, waar de kat haar vertrouwen kan groeien en zich voortaan mogelijk daartoe went om haar prooi achter te laten. Dit zijn bijvoorbeeld tuinhuizen en voldoende visuele barrières (zoals hagen, plantenbakken, gestapelde houten appelbakken, enz).

Kan je nog iets anders proberen?

Aangezien de kat de naam ‘surplus killer’ gekregen heeft in de wereld van het natuurbehoud, zijn er héél wat technieken ‘op de markt’ om de kat haar jachtskills te beperken. De belangrijkste hier zijn de avondklok, waarbij de kat op bepaalde tijdstippen die het succesvolste blijken te zijn (meestal ‘s nachts dus) moet binnenblijven en hier een consequente routine wordt opgebouwd.

Daarnaast kan men ook een belletje aan de halsband hangen. Wel opletten dat je een veilige halsband gebruikt die rekt of een safety lockje heeft dat onmiddellijk kan openspringen. Dit belletje is geen garantie want er zijn genoeg katten die met bel even succesvol jagen.

Daarnaast is het aangeraden om héél veel met deze kat te spelen, zowel binnen en buiten, met lange hengels zoals de Purrs hengel, zodat ze hier haar jachtnoden al een groot deel kwijt kan. Focus je hierbij op de meest drukke jachtmomenten tijdens de schemering dus vooral voor je gaat slapen en wanneer je opstaat. Je moet geen schrik hebben dat je het instinct dan nog verder aanwakkert, het zit erin en hoe meer jij het eruit haalt, hoe minder ze het moet uiten op andere (levende) prooien.

Kijk op onze Felinova Contactpagina om te zien waar je de Purrs hengel kan kopen. 


#38 – Wat is een kattentoolbox?

Vandaag wil ik je uitleggen wat een KTB is, een KattenToolBox. Ik spreek er al jaren over in mijn lessen voor zowel professionals als liefhebbers en het concept van de kattentoolbox blijft elke dag zo ongelooflijk belangrijk.

“Het moet in je toolbox zitten” – Anneleen Bru

Een kattentoolbox is geen fysieke doos waar je kattenspeeltjes in opbergt. Jij beschikt over een kattentoolbox in je hoofd. Dit is een toolbox waar kennis over ALLES, maar dan ook ALLES dat je mogelijk met je kat zou kunnen doen, inzit. En nu denk je ‘Ah ja, dat heb ik’, maar ik ga je toch nog een stapje verder nemen.

In deze toolbox zit kennis, info en wetenschappelijke achtergrond over alles wat met katten te maken heeft, alle mogelijke oplossingen en tools die jij zou kunnen aanreiken in huis of aan je netwerk. Ik bedoel hiermee ook de zaken die jij in eerste instantie niet zou willen gebruiken, zoals euthanasie, straffen, rauwvoer, homeopathie, en nog andere mogelijk misbegrepen concepten. 

Word hongerig!

Ik bedoel hiermee dat je zo ongelooflijk hongerig moet worden om vooral ook de zaken te begrijpen die je op het eerste zicht nooit zou willen toepassen of gebruiken bij je kat. Wij zijn van nature altijd aangetrokken door concepten die we herkennen en die ons bekend zijn, die ons gepast en katvriendelijk lijken en gaan al snel op onze achterpoten staan als het gaat over technieken die we niet goedkeuren. 

Maar ik zie en merk dat de meeste mensen eigenlijk weinig tot geen kennis hebben van datgene dat ze afkeuren. Dat iedereen zijn rug draait en that’s it. Terwijl een goede kennis van datgene dat we best niet toepassen even belangrijk is dan kennis hebben van hetgene waar je wel fan van bent.

Daarom hammer ik zo hard op die kattentoolbox. Ik wil dat je de technieken die je afkeurt eigenlijk nog beter kent, dan degenen die je dagelijks toepast.

Ik geef je een voorbeeld. Ben je voorstander van rauwvoeding? Dan moet jij als geen ander ALLES weten over droogvoer. Als jij tegenstander bent van invasief straffen bij katten, dan moet jij de meest geïnformeerde persoon zijn inzake invasief straffen en alle bijkomende leerprocessen. Ben je een asielmedewerker en voel je weerstand tegen fokkers? Wel, dan ga jij in de komende 6 maanden elke week lunchen met een fokker zodat jij hier ALLES over weet. Fokkers zijn in feite de beste bondgenoten van asielmedewerkers en ik bekrachtig dialoog tussen de twee partijen al héél mijn carrière. Ben je een dierenarts die niet openstaat voor homeopathie, dan is dat de reden om een homeopathie en natuurgeneeskundige opleiding te gaan volgen. Enkel dan kan je je standpunt verdedigen (of veranderen :)). 

Iets afkeuren dat je niet kent, is eigenlijk absurd. Hoe kan je nu iets afkeuren als je er het fijne niet van kent? 

Je weet al héél veel over datgene waar je achterstaat, nu moet je expert worden in datgene waar je tegen bent. Er zijn dan twee mogelijke uitkomsten: je kan je strijd nog beter strijden of je wordt volledig overtuigd dat er meerdere mogelijkheden en tools zijn voor een bepaalde situatie en dan wil je toch die persoon zijn die volledig geïnformeerd is.

Moraal van het verhaal

Ik wil dat je hongerig wordt voor datgene dat je nog niet weet. En weet je hoe je dat kan herkennen? Door datgene waar je weerstand op hebt. Datgene waar je eigenlijk niet over wil lezen, dat is net hetgeen dat je moet gaan uitspitten. Want daar zit jouw grootste groei. We keuren vaak af wat we niet goed (genoeg) kennen.

Les volgen over iets, betekent niet dat je het goedkeurt of gaat gebruiken, het betekent dat je het wil doorgronden. Het is pas als je alles begrijpt en kent, dat je daadwerkelijk de juiste keuze kan maken. 

Waarom zou ik geïnteresseerd zijn in iets dat ik niet goedkeur?

Omdat inzichten en technieken constant veranderen. En als blijkt dat jouw inzicht, waar jij zo 300% zeker van bent, toch niet de beste of juiste of enige oplossing blijkt te zijn, dan wil je toch de allereerste om het door te hebben en om te schakelen. Je wil het eerst weten, alvorens iemand anders je voor is.

Ik ben in mijn carrière al verschillende keren van mening veranderd (en waarschijnlijk nog niet genoeg), omdat ik constant nieuwe inzichten en argumenten in mijn kattentoolbox steek door mensen te ontmoeten, te ondervragen en mezelf en mijn kennis constant in vraag te stellen. Omdat ik er voor opensta om te groeien en bereid ben om mijn mening te wijzigen in functie van kattenwelzijn. En ja, dat doet zeer, toegeven dat je het (nog) niet helemaal wist.

Maar wat is daar mis mee? Zijn we niet allemaal mensen? Niemand weet toch alles? Het zou arrogant zijn dat de claimen of verwachten. Het is net willenleren dat ons dichter bij dat doel brengt, niet het afblokken van nieuwe kennis, ongeacht wat onze mening erover zal zijn.

In je toolbox zit al je kennis, en het is pas wanneer je alle opties volledig doorgrond hebt, dat je ook een juiste keuze kan maken. Als je maar de helft in de toolbox hebt zitten, hoe kan je dan kiezen? In je toolbox zitten dus ook ALLE zaken die je niet zou gebruiken, maar je moet ze wel verdomd goed kennen.

Word slimmer door vragen te stellen, niet door te oordelen

Is er iemand die iets verkondigt waar je weerstand tegen voelt? Volg hier dan een workshop of lezing over. Niet om daar lastig te gaan doen of hen de les te spellen, maar om vragen te stellen:

“Hoe kom je daarbij?”
“Vanwaar heb je die inzichten?”
“Wat is jouw ervaring daar mee?”
“Ik las een artikel dat A zei, jij zegt B, hoe zou je dat uitleggen?”

Zeg hen “Ik heb een andere mening dan jij en dat is zo verdomd interessant, ik wil alles begrijpen wat je nu zegt”.

Want het zou maar eens moeten gebeuren dat deze persoon het bij het juiste einde heeft, een interessante nieuwe kijk heeft op de dingen of iets in zijn toolbox heeft zitten waar jij écht iets mee wil gaan doen.

En uiteraard houden we ons oordeel voor onszelf. Mensen overtuigen van jouw mening zonder ze erachter vragen is verspilde energie. Ieders leerproces is uniek, je kan dit niet versnellen of veranderen. Heb respect voor iedereen zijn eigen journey. Jij bent enkel en alleen verantwoordelijk voor die van jou.

Leermomenten na weerstand wil je dus opzoeken want dat is de enigste manier om te groeien en om daadwerkelijk kattenwelzijn te blijven verbeteren in de decennia die komen.

Blijf jezelf uitdagen, stap uit je comfortzone, maak je kattentoolbox zo zwaar als je kan!


#39 – Tips voor dove katjes

We mogen een dove kat niet onderschatten. Op de moment dat één van de zintuigen niet in gebruik is, steken de anderen een tandje bij. Een kat kan perfect overleven, zelfs zonder gehoor of zelfs zicht.

Gedragen alle dove katten zich hetzelfde?

Nee, uiteraard niet. Veel hangt af van het individuele karakter van de kat. Is ze zelfzeker of verlegen, is ze goed gesocialiseerd aan haar omgeving en mensen of niet? Katjes die niet horen zullen uiteraard de wereld anders beleven en daar moeten we ons bewust van zijn.

Hoe benader je een dove kat?

Hier raden we steeds aan om onze omgang met de kat helder en duidelijk te houden. Benader de kat enkel als je in haar ogen kan kijken, zodat je zeker bent dat zij weet dat jij er bent. Katten denken dat als zij jou niet kunnen zien, dat jij hen ook niet kan zien. En ze horen je niet aankomen, dus laat ze nooit verschieten door ze langs achter te benaderen.

Wat kan je in de omgeving aanpassen?

Steek het licht aan als je thuis komt en gebruik een laserlichtje om op afstand haar aandacht te trekken. Zorg dat je huis is aangepast met meerdere schuilplaatsen en vooral héél voorspelbaar en herkenbaar is. Ga niet zomaar zaken veranderen en verspreid alle bronnen op vaste plaatsen in huis.

Spel is een leuke manier om de relatie met je kat een boost te geven en haar zelfvertrouwen op te krikken. Ze zal niet kunnen reageren op belletjes maar kan wel perfect reageren op bewegende prooien en geuren zoals valeriaan en kattenkruid.

Gebruik visuele signalen

Werken met visuele signalen is een goed idee bij katten. Maak je klein en maak een handbeweging als je bijvoorbeeld wil dat ze naar jou komt. Dit leer je haar door deze beweging te maken in situaties waarin ze reeds naar jou toe aan het komen is en je de kat hiervoor beloont. Zo associeer je dit gebaar met het gedrag dat ze vertoont. Herhaal dit vele malen.

Kan je dove katten iets afleren?

Belangrijk hier is de kanttekening te maken dat ‘iets niet mogen’ niet bestaat voor katten, ZEKER niet voor dove katten. Katten kennen geen onderscheid tussen goed of fout, dit mag en dat mag niet. Als je niet wil dat je kat iets doet, moet je je kat altijd eerst opzetten voor succes door het gedrag in eerste instantie onmogelijk maken.

Als dat geen optie is, zorg je ervoor dat de keuze die zij wil maken, geen belonende factor meer heeft (aandacht, eten, enz) en maak je andere opties beschikbaar en aantrekkelijk. We gaan katten, en zeker dove katten nooit ‘invasief’ straffen, een kat kan enkel iets leren als ze zelf de tijd kan nemen om beslissingen te maken.


#40 – Wat mogen we niet vergeten bij gedragsmodificatie bij katten!

Onze 40e challenge, waw, nooit gedacht dat ik bij de 40e mail nog ZOVEEL goesting zou hebben om te blijven knallen 🙂

Momenteel wordt het boek nagelezen door Herman van Alta Verba, hij zal er persoonlijk voor zorgen dat er geen fouten in het boek staan, hip hoy! Ik schrijf vandaag nog het laatste hoofdstukje af, en dan zijn we er, dan komt het leukste deel, foto’s selecteren!

Ik heb letterlijk honderden en honderden foto’s binnengekregen van enthousiaste Happy Cats fans die prachtige foto’s hebben doorgestuurd van katjes die misschien in het komende boek zullen schitteren, spannend!

Vandaag wil ik het graag met jullie hebben over gedragsmodificatie bij de katten, ‘gedragsmodificatie’ is de verzamelterm voor alles wat we ondernemen wanneer we gedrag bij de kat willen veranderen. Het is dus het proces dat wij als eigenaar in gang zetten en bevat vele verschillende facetten.

Verschillende stromingen binnen de dierensector

Er zijn verschillende ‘stromingen’ binnen de dierprofessionals als het gaat over veranderen van gedrag bij een huisdier, in dit geval onze kat. En dat is echt helemaal ok! Want er zijn zoveel verschillende katten én verschillende eigenaars én verschillende technieken dat er op die manier voor iedereen wel een juiste en meest-gepaste oplossing is als er ongewenst gedrag ervaren wordt door de eigenaar.

Ik kom uit een Engelse school, een Engelse stroming. Ik heb in Southampton gestudeerd en mijn opleiding heeft me onderricht en gevormd  zodat ik als professional kon groeien en bloeien. Daar leer je gedragsmodificatie op een andere manier dan bijvoorbeeld in een Franse scholing, en dat is allemaal superboeiend. Belangrijkste dat we daarover kunnen zeggen is dat we allemaal met onze snoet in dezelfde richting staan en dat we gedragingen bij de kat op een diervriendelijke, professionele en permanente manier willen veranderen.

Wat ik je in deze mail zal vertellen, is dus het resultaat van mijn opleiding met daar bovenop 10 jaar ervaring opgebouwd.

Wat wordt er zo vaak vergeten bij gedragsmodificatie bij katten?

Wat we, ongeacht de stroming, absoluut niet mogen vergeten, is dat we een ongewenst gedrag of gedragsprobleem nooit zomaar mogen isoleren van ander gedrag en puur op zichzelf gaan behandelen. Wat bedoel ik daarmee?

Ik zie nog té vaak eigenaars zich enkel en alleen focussen op het ongewenst gedrag en daar actie rond nemen. De kat sproeit? Dan zijn ze bezig met de sproeiplekken. De kat krabt? Dan zijn ze bezig enkel met die krabplek. De kat plast buiten de bak? Dan focust men zich op die plasplek.

Maar je kan niet verder van de waarheid zitten met deze focus… Het ongewenste gedrag is slecht een tipje van de sluier, het puntje van de ijsberg, een symptoom van een veel groter en complex gegeven. En bijgevolg kan je het ongewenst gedrag ook niet oplossen door enkel naar het symptoom te kijken.

Wat hebben verrijkingskommen nu met sproeien te maken? 

Ik begin dus mijn consultatie vaak als volgt, omdat ik weet welke weerstand er zal volgen:

“Ik ga zaken bespreken die op het eerste zicht lijken alsof ze niets te maken hebben met het probleem, zoals bijv. eten, krabplaatsen, kattenluikjes, hoogtes, spelen, enz., maar weet dat dit allemaal kleine bouwstenen zijn binnen een gedragsplan. Als je kat stress ervaart, door eender welke trigger dan ook, dan wordt die stress opgebouwd uit héél veel verschillende stenen. En die stenen moeten we één voor één ertussenuit halen zoals een spelletje Jenga. Als je er genoeg bouwstenen tussenuit haalt, dan valt de hele berg stress in elkaar en zal de kat niet meer zo fel reageren wanneer ze gestresseerd geraakt door bijv. die buitenkat, de kinderen of het bezoek. Omdat al de rest in orde is, zal de impact van de stressfactoren die we niet kunnen weghalen, niet meer zo invasief zijn. ”

Dit betekent dat we dus zelfs in vele gevallen gedragsproblemen en ongewenst gedrag kunnen oplossen door ons zelfs geen seconde bezig te houden met het effectieve ongewenste gedrag. Geweldig toch 🙂

Er is een bepaalde volgorde die we moeten volgen

Die volgorde was voor mij zo van belang bij het creëren van mijn model, de Kattenmatrix®. Ik had hiervoor mijn laatste 200 therapieplannen uitgepluisd en binnenste buiten gedraaid omdat ik een algemeen gedragsplan wilde ontwikkelen.

Dit is een model waar elke liefhebber en elke professional resultaten mee boekt. Vooraleer ik de stappen kon uitwerken, moest ik eerst de volgorde bepalen van de ‘grote lijnen’. En tot vandaag is dat nog steeds een uitdaging want er zijn nu eenmaal stappen die we tegelijkertijd moeten toepassen en niet alleen stap-per-stap kunnen doen.

Ik vond uiteindelijk deze volgorde, die in zo goed als alle gedragsplannen terugkwam en dit werkt voor mij het beste:

1. Absolute basics
Dit is de fundamentele basis die we eerst aanpakken om de stress bij de kat onder haar ‘drempel van opwinding’ te krijgen. De meeste ongewenste gedragingen zijn bij deze eerste 10 stappen opgelost.

2. Relatie versterken met de eigenaar
Deze 10 stappen gaan vooral over het diskwalificeren van de eigenaar als stressfactor en zorgen ervoor dat de eigenaar veilig, voorspelbaar en plezant wordt.

3. Natuurlijk gedrag uitlokken
Natuurlijk gedrag uitlokken dient in eerste instantie als preventie van ongewenst gedrag en is ook een zeer belangrijke strategische stap in het veranderen van de kat haar dagelijkse gewoontes en routines om gewenst gedrag te stimuleren.

4. Training & management
Deze stap is niet voor elk gedragsplan van toepassing maar bevat wel superbelangrijke stappen om effectief te communiceren met de kat zoals clickertraining, recall training en husbandry training. Hiermee maken we de omgeving voorspelbaar, geven we de kat de kans om ons écht te begrijpen en stimuleren we de kat ook op mentaal vlak, wat de relatie alleen maar ten goede komt!

5. Dan pas het ongewenste gedrag
Het is pas in de laatste stap dat we effectief het ongewenste gedrag gaan aanpakken, als dat nodig is. In deze stappen focussen we ons op het stimuleren van het gewenste gedrag, het ontmoedigen van het ongewenste gedrag en hoe we katten een nieuwe beleving kunnen geven van iets waar ze voorheen schrik van had.

De Kattenmatrix® is een levenswerk waarvan ik hoop dat er héél veel katten mee geholpen gaan worden, ofwel door eigenaars die zich verdiepen in het boek en het model, alsook professionals die ermee aan de slag gaan met hun klanten. 


#41 – De waarheid over krabpalen

Ik hou niet van krabpalen. Djeezes, nee. Ik vind ze lelijk, lomp, veel te duur en ik begrijp niet waarom ze er al 30 jaar hetzelfde uitzien. Ze zijn ook niet functioneel en zijn al helemaal niet wat een kat zelf zou uitkiezen in de winkel, als ze dat zou kunnen. 

Deze mail gaat uiteraard over mijn persoonlijke mening als gedragstherapeut. Het kan zijn dat jij palen in huis hebt staan, waar je katten zot van zijn, laat ze dan vooral staan! Toch zal je de info in deze mail interessant vinden ;).

De functionaliteiten van een krabpaal

De klassieke krabpaal combineert 3 functies op één en dezelfde plaats die de kat in de natuur nodig heeft. In het wild zal ze deze noden echter zoeken én vinden op verschillende plaatsen doorheen haar territorium. Deze functionaliteiten zijn:

1. Hoogtes om op uitkijk te staan of om te slapen/rusten, afhankelijk van de locatie (plankjes aan de paal)
2. Schuilplaatsen om te gebruiken als visuele barrière of als slaapgelegenheid, afhankelijk van de locatie (schuilhuisjes op de paal)
3. Krabmogelijkheden om stress te ontladen of nagels te verzorgen, afhankelijk van de locatie (sisaldraad rond de palen)

We zien in de praktijk dat katten meestal één, maximum twee functies van de krabpaal zullen gebruiken. Alles hangt ook af van waar de paal staat, in het hartsgebied of leef/jachtgebied. Idealiter staat de krabpaal in het midden van de woonkamer of op een drukke doorgang, en dit om stress te ontladen, als visuele barrière om te schuilen of als uitkijk te gebruiken.

Dat gebeurt echter niet in het dagdagelijkse leven. De krabpaal verdwijnt vanwege zijn lelijk- en lompheid ergens in de verste uithoek van de woning en de eigenaars denken dat dat voldoende is.

Katten krabben echter om meerdere redenen. In hun hartsgebied krabben ze om hun nagels te verzorgen, daarbuiten krabben ze om hun stress te ontladen. Verschil tussen de twee noden zit vooral in het feit dat we de locatie om nagels te verzorgen gemakkelijk kunnen verplaatsen en de kat kunnen verleiden naar een andere plaats. Stress ontladen en geuren afzetten op de omgeving is echter definitief locatie-gebonden en kan je dus niet zomaar verplaatsen. 

Als gevolg van deze feiten, krijg ik volgende opmerkingen: “Mijn kat wil niet aan haar paal krabben, maar ze krabt wel mijn zetels kapot, de paal is niet groot genoeg ofwa?”, “We hebben een nieuwe paal in de living gezet maar ze blijft aan de muziekboxen aan de deuropening naar de gang krabben.” Dit zijn allemaal katten die wel krabmogelijkheden hebben die hun noden voldoen in hun hartsgebied, maar die katten hebben ook krabmogelijkheden nodig op onveilige plaatsen!

Zijn er dan alternatieven?

Uiteraard. Van mij mag je perfect die paal laten staan maar hij is zeker niet nodig voor je kat! Je kan perfect hoogtes, krabmogelijkheden en visuele barrières voorzien doorheen het huis op verschillende locaties, zowel op veilige verborgen plaatsen (om te slapen, rusten en nagels te verzorgen) alsook op onveilige plaatsen (om te schuilen, op uitkijk te staan, geuren uit te zetten als waarschuwing voor zichzelf).

Maak dus kasten, keukenaanrechten, tafels en bedden vrij en laat je kat hier gebruik van maken als rustplaats én uitkijkplaats. Voorzie horizontale en verticale krabplanken en krabstammetjes doorheen het huis (dat is wat mooier dan zo’n lelijke krabpaal). Zet op open drukke plaatsen en overgangen van ruimtes kartonnen dozen die open zijn langs boven met een hogere rand van een 20-tal cm.

Dat is allemaal veel mooier en minder opvallend en je kat vindt dat GE-WEL-DIG, zoveel keuzes en veel beter dan die ene lelijke krabpaal waarvan verwacht wordt dat de kat daar alles moet doen.

Onze sofa is onze sofa, daar zetten we ook niet onze schoenen. Ons bed is ons bed, daar maken we ook geen eten klaar. Onze keuken is onze keuken, daar gaan we niet naar toilet. Onze tuin is onze tuin, daar gaan we niet onze tanden poetsen en ga zomaar door. We moeten de locaties en keuzemogelijkheden van onze katten respecteren door ze aan te bieden en de kat te laten kiezen.


#42 – Moet het allemaal perfect zijn?

Natuurlijk niet… Ik krijg sinds de I love Happy Cats Handleiding en nu ook in de loop van de Catfluencer Challenge heel wat mails en berichten van gestresseerde katteneigenaars. Ze voelen zich schuldig dat ze al die jaren zoveel niet wisten en hun katten (of zelfs vorige katten) precies zo teniet gedaan hebben, terwijl ze de beste bedoelingen hebben. Eigenaars mailen me dat ze gestresseerd zijn dat ze plots zoveel dingen weten en zoveel in orde moeten brengen en deze gedachte geeft hen héél veel stress.

Dat is héél normaal. Ervoor was je niet op de hoogte en was je situatie dus ook niet geoptimaliseerd. Plots ben je wél op de hoogte waardoor je niet-geoptimaliseerde situatie plots een stressfactor is! Er is maar één oplossing en dat is stilaan je situatie aanpassen aan de nieuwe informatie en dan gaat de stress weg.

Zo zit het leven in elkaar, dat heet cognitieve dissonantie in de psychologie. We voelen ons enorm ongemakkelijk en gestresseerd als onze gedachten en de situatie niet overeenkomen. Dus ofwel veranderen we onze gedachten over de situatie (dat willen we hier niet ;)), ofwel passen we de situatie aan aan onze gedachten.

Eerst en vooral: ademen

Rustig, probeer al die gedachten door je hoofd niet te veranderen maar neem ze gewoon even waar. Luister ernaar met een warm hart. Waarom? Omdat dat je hersenen zijn die voor jou aan het werken zijn. Zij staan 24/7 paraat om voor jou mogelijke gevaren te spotten en je ineens ook de beste oplossingen aan te bieden. 

Het is niet erg! Je weet nu iets dat je ervoor niet wist. Dat is niet alleen niet erg, dat is net héél goed. Wees lief voor die oude zelf van je, die had alleen maar de beste bedoelingen.

Dat is zoals een vlinder. Die moet doorde pijn van het uitbreken uit haar cocon, anders krijgen de vleugeltjes geen bloeddoorstroom en sterft ze. Net zoals bij ons, zorgt een ‘pijnlijke’ moment vaak voor de grootste groei. En als ik persoonlijk verantwoordelijk ben voor die pijnlijke momenten bij jou wanneer je nieuwe zaken over het gedrag van je kat leert, zal ik er allesbehalve sorry voor zeggen!

Vergader met je team en zoek de beste oplossing

Nu denk je, welk team? Aha, jouw team! De beslissers die GEZAMELIJK moet beslissen wat jij nu met al die nieuwe kennis over kattengedrag moet gaan doen.

Ik beschrijf hier nu even het vrouwelijke team, maar dit kan je perfect vertalen naar de mannelijke vorm.

Jij bent héél veel: vrouw (of man), moeder, vriendin, katteneigenaar, hondeneigenaar, paardeneigenaar, zelfstandige of werknemer bij een bepaald bedrijf, zus, lief, schoondochter, sportvrouw, vul zelf aan…

Daarnaast heb je ook héel wat eigenschappen zoals gevoeligheid, intelligentie, verantwoordelijkheidszin, enz.

Dan heb je ook nog zaken wel of niet beschikbaar zoals geld, tijd, energie, enz. 

Al deze functies en eigenschappen vormen samen jouw ‘team’, waar jij naar moet luisteren. Jij gaat nu moeten vergaderen waarbij alle teamleden gaan zeggen wat er wel en niet mogelijk is, wat wel en niet belangrijk is, wat prioriteiten zijn en wat niet, je zal te maken hebben met veto’s en unanieme beslissingen.

En iedereen van jullie maakt dus samen met het ‘team’ beslissingen die niemand anders voor jou kan maken. Als jij iemand bent zonder kinderen met een zelfstandige zaak, hoogsensitief is en veel belang hecht aan sport, dan ga jij andere zaken in huis voor je kat voorzien en de relatie met je kat anders ervaren dan dat je gepensioneerd bent, éénmaal per week op de kleinkinderen let en daarnaast héél veel tijd kan vrijmaken voor de katten. Je prioriteiten liggen anders, je keuzes zijn anders.

Dus laat anderen (zoals mijzelf) jou inspireren om zaken in jouw leven anders te doen, maar niet klakkeloos dicteren hoe het moet. Jij moet zelf beslissen wat je meepakt en wat je wil gebruiken!

Wat is dan de beste oplossing?

Dat is een combinatie van:
– wat katten nodig hebben
– wat jouw kat nodig heeft
– de mogelijkheden van de omgeving
– jouw prioriteiten (hygiëne, esthetiek, gebruiksgemak, prijs, enz)
– jouw mogelijkheden (tijd, budget)

Dus elk kattengezin ziet er anders uit! Ga dus niet panikeren omdat iemand iets deelt op de Happy Cats Communitydat jij niet kan zetten omdat je geen plaats hebt, er geen budget voor hebt of het niet mooi vindt. 

Dat is allemaal helemaal ok! Volg je hart en je buikgevoel en weet dat het niet perfect moet zijn. Want perfect bestaat niet. Heb je mijn rondleiding in mijn huis tijdens de Facebook livegezien? Ook niet perfect hé, en ik ben de auteur van I love Happy Cats.

Dus: relax & enjoy the ride 😉

PS: Volg je ons al op Facebooken Instagram? Dan hou ik je dagelijks op de hoogte van superleuke inspirerende kattenposts!


#43 – Wat is de rode draad voor een gelukkige kat in huis?

Vandaag heb ik het over een rode draad doorheen alle mogelijkheden die jij als katteneigenaar aan je kat geeft. Ik leg dit altijd uit tijdens consultaties omdat ik mensen tools wil geven om in nieuwe situaties zelf de juiste beslissingen te nemen of toch zelf te kunnen experimenteren met de omgeving, hun eigen gedrag en training bij de kat.

Er zijn drie zaken waarvan ik wil dat je ze nooit meer vergeet!

VOORSPELBAARHEID

De omgeving moet voorspelbaar zijn voor de kat. Dit gaat dus niet over de aan- of afwezigheid van een stressfactor. Voorspelbaarheid gaat over het feit of de kat de kans kreeg om signalen in de omgeving op te vangen waarvan ze kon afleiden dat dit ging gebeuren. De grootste stress bij dieren in gevangenschap (en dat zijn onze katten) komt van een onvoorspelbare omgeving. Zowel stressfactoren die plots voor je neus staan alsook een omgeving die plots verandert.

Als je kat schrik heeft van iets, hoef je niet direct je kat haar gedrag te willen veranderen. Je begint bij het voorspelbaar maken van datgene waar ze schrik van heeft. Je kan er bijv. een geluidje maken als ze dichterbij komt (dat doen wij met onze blinde Lilly als ze richting een andere kat toeloopt en het niet doorheeft), je hangt een sjaal aan de deur de ochtend dat de kuisvrouw komt, je klapt eerst een halve minuut zacht in je handen alvorens de stofzuiger boven te halen, je verhoogt je stem en je zegt ‘pas op pas op pas op pas op’ wanneer ze iets nadert waarvan je weet dat ze het niet leuk gaat vinden, enz. 

Zo geef je je kat de kans om al vroeger en sneller te reageren en zich weg te begeven. 

Daarnaast is het ook echt de moeite om te letten op de voorspelbaarheid van variabelen in de omgeving zoals jouw eigen gedrag, wees altijd lief en veilig en gedraag je zoveel mogelijk consequent naar de kat toe. Die begrijpt immers niet dat je de ene moment wil knuffelen en de andere moment de vacht wil verzorgen. Maak elke moment leuk en als er toch iets onaangenaam moet gebeuren, ‘sandwich’ dat dan tussen leuke en lekkere momenten zodat het minder hard aankomt.

HERKENBAARHEID

Katten hebben autistische trekken als het gaat over herkenbaarheid. Ze zijn zo ontzettend gevoelig aan de minste verandering in hun omgeving omdat die volgens hen compleet en volledig gescand, gelabeld en gecontroleerd moet zijn.

Een kat is daarom een groot deel van de dag aan het rondlopen op haar vaste route, om te checken of alles nog staat waar het stond, geuren af te zetten en de vorige geuren te versterken om aan te duiden waar het ok en niet ok is en te zien of er indringers of prooien zijn. 

Weet dus als er iets in de omgeving verandert, dat ze tijd nodig heeft, dat ze dit helemaal alleen en ongestoord wil onderzoeken. Laat haar dus volledig met rust, ze zal zo weer bij je zijn, geen zorgen. Je kan de toelating geven om overal te mogen komen, is een ongelooflijke stap inzake stressreductie.

VEILIGHEID

Jij speelt politieagent in huis. Je bent je bewust van zaken die je kat mogelijk onveilig ervaart en zorg ervoor dat ze ten eerste verwijdert worden, ten tweede gereduceerd worden tot het minimum en als het lang blijft duren, begeleid je je kat met een training naar een nieuwe beleving, zodat haar gevoel vermindert.

Een kat die zich veilig voelt, betekent een gelukkige kat en vooral ook een kat die veel keuzes heeft om om te gaan met een stressvolle situatie, omdat ze vele mogelijkheden heeft om vrij haar natuurlijk gedrag te mogen tonen.

Voorspelbaarheid, herkenbaarheid en veiligheid tezamen is de rode draad doorheen de omgeving van je kat, dus als je aan iets twijfelt, stel je jezelf de vraag: “Is het voorspelbaar? Is het herkenbaar? Is het veilig?”


#44 – Waarom sproeit een kat in huis?

Sproeien is een veelvoorkomend ongewenst probleem bij katten, terwijl het eigenlijk supernormaal gedrag is! Sproeien is het afgeven van een kleine hoeveelheid urine op een verticale oppervlakte op een duidelijke plaats of doorgang in huis. Eigenaars verwarren dit vaak met plassen, maar dat is urineren, het afgeven van een grote plas urine (ledigen van de blaas) op een horizontale oppervlakte op verborgen plaatsen in huis.

Ik geef jullie vanuit mijn ervaring alle mogelijke redenen op een rijtje waarom een kat mogelijk zou kunnen sproeien. Het is belangrijk dat mensen niet alleen weten wat sproeien nu exact is maar ook waarom katten het doen. 
 
1. Seksueel signaal 
De kat is niet gecastreerd en zet een seksueel signaal af om een partner te zoeken. Zowel poezen als katers kunnen seksueel sproeien (alsook gewoon sproeien) en beiden worden ook gecastreerd. 
 
Het woord ‘steriliseren’ ligt gewoon gemakkelijker in de volksmond om het verschil tussen poezen en katers aan te duiden. Steriliseren betekent echter dat de ei- of zaadleiders worden afgeknoopt en castreren betekent dat ze worden weggenomen. Bijgevolg worden in een doorsnee procedure zowel poezen als katers gecastreerd. Het blijft grappig wanneer mensen me hier keer op keer op corrigeren omdat ze hier niet van op de hoogte zijn…

Het is dus een fabeltje om te denken dat enkel katers sproeien.
 
In een cattery waar meerdere katten ongecastreerd leven, is het bijna onmogelijk om sproeien op te lossen omdat het werkelijk de normaalste zaak van de wereld is. Als er één kat begint te sproeien, kan dit de andere katten ook aansteken om dit te doen. Niet gegarandeerd maar je hebt een mooie kans. Als open katers in de buurt wonen van ongecastreerde poezen, dan heb je hoogstwaarschijnlijk prijs!
 
2. Medische oorzaak
De kat heeft pijn en voelt zich fysiek niet goed. Dit is reden genoeg om in huis te beginnen sproeien.
 
3. Zelfzeker karakter
Katten met een zelfzeker karakter, zie ik in de praktijk meer geneigd zijn om te sproeien dan verlegen katten. Beide karakters kunnen stress, schrik, angst en frustratie voelen, maar een zelfzekere kat zal haar emoties niet onder stoelen of banken steken en het duidelijk laten zien aan haar omgeving. Verlegen katjes gaan zich eerder terugtrekken en wegstoppen i.p.v het aan de grote klok te hangen.
 
4. Bedreiging van andere katten buitenshuis
Eén van de meest voorkomende redenen waarom er gesproeid wordt in huis, omdat de kat zicht en notie heeft van vreemde buitenkatten. Een simpele staarwedstrijd is genoeg om alles in huis onder water te zetten. De kat is danig van streek. Dit is twee keer zo erg als de kat dan ook nog eens niet buiten kan en dus niets kan ondernemen om de tegenligger fysiek te gaan wegjagen.
 
5. Schaarste binnenshuis tussen katten
Territoriaal sproeien als gevolg van te weinig bronnen of te weinig locaties in huis is alweer een voltreffer hier. Katten die het gevoel hebben dat er niet voldoende is, gaan overal in huis rode vlaggen uitzetten om zichzelf eraan te doen herinneren dat ze hier moeten oppassen voor de andere katten in huis. 
 
6. Stressontlading
Een kat sproeit op die plaatsen waar ze stress ervaart, maar ze kan ook sproeien op veilige plaatsen als vorm van stressontlading. Ze heeft bijv. een staarwedstrijd aan het raam of een vijandige ontmoeting met de andere kat in huis, ze vlucht weg, springt op het aanrecht om zichzelf in veiligheid te brengen en sproeit daar om haar stress los te laden. “Pfieuw, nu voel ik me weer beter”. Daarom is het moeilijk om elke sproeiplek op zichzelf te gaan bekijken, omdat het mogelijk helemaal niets met die plek te maken heeft, integendeel, dit was net een veilige plek.
 
7. Onvoorspelbaarheid in huis
Katten sproeien op schoenen (met rare geuren), fietsen (met rare geuren), handtassen en supermarkttassen (met rare geuren), allemaal onbekende zaken voor de kat. Daar moet ze haar post-it opplakken met daarop geschreven: ‘PAS OP: ONBEKEND, KAN GEVAARLIJK ZIJN’. 
 
8. Onvoldoende controle over de omgeving
Als een kat niet voldoende keuzes heeft in huis om om te gaan met mogelijke bedreigingen, dan wordt de nood om te sproeien groter dan in een situatie waar ze gewoon alles kan doen wat ze maar wil.
 
9. Elektronische zaken in huis
Het is een feit (vraag me niet waarom) dat katten gemakkelijk sproeien op elektronische zaken zoals laptops, tv’s, stopcontacten, broodroosters en ja, zelfs op de Feliway verstuiver. Deze apparaten zouden de semiochemicals (een mooie naam voor een verzameling feromonen) door opwarming beter verspreiden, en het is ook effectief zo. Vele sproeiplaatsen tijdens consultaties gaan over elektronische apparaten. Hoe weet die kat dat toch? On-ge-loof-lijk.
 
10. Frustratie
Ik zie regelmatig katten sproeien in huis, enkel en alleen uit frustratie. Frustratie is een sterke emotie die héél wat fel gedrag met zich meebrengt. De wereld doet niet wat je wil, en die emotie kan je niet onderdrukken. De kat kan niet naar buiten en ze wil zo graag of ze verwacht dat jij elke moment natvoer gaat klaarmaken. 
 
11. Aangeleerd gedrag
Elk sproeigedrag dat ooit om een eerder besproken reden begonnen is, kan resulteren in een kat die sproeit omdat ze along the way geleerd heeft dat het haar nog iets anders opbrengt, aandacht bijv., of naar buiten mogen (lees: vliegen). Pas dus goed op met de uitkomst die jij zelf koppelt aan het gedrag van je kat.

Dit overzicht komt uit het nieuwe I love Happy Cats Revolutieboek dat op 20 november gelanceerd wordt.

Bij deze een poster om op te hangen in je praktijk of vereniging om mensen te sensibiliseren dat sproeien daadwerkelijk een probleem is waar men zich bewust van moet zijn. Je vindt deze ook terug in de Catfluencer bibliotheek op de website.

Geniet nog van je dag!

https://www.felinova.be/wp-content/uploads/2019/08/HappyCats_Poster7_Sproeien.pdf

https://www.felinova.be/wp-content/uploads/2019/08/HappyCats_Poster7_Sproeien.jpg


#45 – Hoe kan ik mijn kat stimuleren om te drinken?

Waarom is drinken stimuleren en optimaal aanbieden zo belangrijk? Omdat het een essentieel onderdeel van het natuurlijk gedrag van de kat en een ideale manier om je kat elke dag meer bezig te houden met natuurlijk gedrag. Daarnaast is het ook nog eens goed voor haar gezondheid, wetende hoeveel katjes er last hebben met hun nieren. 
 
Het drinken is in huis vaak niet geoptimaliseerd en is mogelijk een bron van frustratie. Dit merk je doordat katten afwijkend gedrag beginnen vertonen zoals drinken uit glazen, uit de drinkbak van de hond, uit het aquarium. De meeste katten houden van water en zijn er gefascineerd door. Je kan deze troef dus omzetten naar tijdsverdrijf dat haar happy maakt. 
 
Het concrete stappenplan om je kat meer te doen drinken!
 
Stap 1: Zet alle drinkkommen ver weg van het eten.
Stap 2: Bied enkel kommen aan met een oppervlakte van +20 cm.
Stap 3: Vermijd plastieken bakjes en kies enkel voor glas, keramiek, porselein enz.
Stap 4: Wissel lage kommen af met hoge vazen en vul alles tot aan de bovenrand. Zorg ervoor dat bij hoge vazen de voet minsten even groot is als de mond van de vaas.
Stap 5: Zet kommen zowel op veilige plaatsen alsook doorgangen.
Stap 6: Zet de kommen op doorgangen op een 30-tal cm van de muur.
Stap 7: Ververs het water elke dag.
Stap 8: Bied liefst regenwater of gefilterd water aan.
Stap 9: Fonteintjes zijn geen meerwaarde dus hoeft niet aangeboden te worden, tenzij je ziet dat je kat dat echt geweldig vindt.
Stap 10: Zet ook drinkkommen buiten in de tuin.
Stap 11: Vraagt je kat achter water van de kraan, geef haar dat dan zoveel als je kan.
Stap 12: Voeg een zuurstofplantje toe aan je drinkkom, dat geeft een lekkere smaak.

Ik heb een leuke poster gemaakt om te delen en op te hangen, alsook een informatieve video over drinken stimuleren, deze staat op onze Facebook en kan je handig delen met je netwerk!

https://www.felinova.be/wp-content/uploads/2019/08/HappyCats_Poster8_drinkenstimuleren.jpg

https://www.felinova.be/wp-content/uploads/2019/08/HappyCats_Poster8_drinkenstimuleren.pdf


#46 – Tips over het geven van natvoer aan katten

Natvoer is een onderwerp waar zoveel verschillende meningen over bestaan en dat is helemaal ok. Toch wil ik een paar zaken met jou doornemen zodat je mijn standpunt hierin kent.

Ik hoor regelmatig dat je je kat geen natvoer mag geven. Dat mag niet omdat ze ‘daar tandplak van kan krijgen’. Wel, sommige katten krijgen tandplak van natvoer, andere katten van droogvoer, sommigen van niets, anderen van alles. Je mag dit dus niet allemaal over dezelfde kam scheren.

Er zijn vele verschillende soorten natvoer, dus een goede selectie voor jouw kat is belangrijk. 

Waarom is natvoer belangrijk?

Natvoer is belangrijk voor mijn therapieën en trainingen om te gebruiken als beloning en stimulans om bepaalde gedragingen aan te leren. Simpelweg zeggen dat het dus niet mag is een triestig feit dat héél wat trainingsmogelijkheden wegneemt. 

Natvoer is uiteraard ook belangrijk voor de vochtopname van je kat. Er zit veel meer vocht in dan in droogvoer en je kat moet meer vocht binnenkrijgen dan vroeger, omdat ze nu eenmaal geen verse prooien meer verorbert.

Welk natvoer moet ik dan geven?

Eigenaars vragen me dan: welk natvoer geef ik dan best? Dat kies jij zelf en zoveel maakt dat ook niet uit, als ze het maar binnenkrijgt. Je kan uiteraard wel voor kwaliteit kiezen. Ik ben geen dierenarts of voedingsdeskundige, dus ik zeg altijd: kies natvoer dat je zelf in je pan zou gooien.

Ga experimenteren en je kat zal je duidelijk laten zien wat ze verkiest. Weet dat het vooral de geur is die katten aantrekt om iets op te eten. Hoe straffer de geur, hoe aantrekkelijker.

Stress rond het natvoer

Ik zie in de praktijk ook heel wat stress ontstaan op de momenten dat natvoer wordt aangeboden. Eigenaars hebben de neiging om alle bordjes schattig naast elkaar te zetten. Dat mag je absoluut niet doen! Katten moeten op minimaal twee meter van elkaar kunnen eten, en liefst nog met een hoogteverschil of een deur ertussen. 
 
Meestal zitten de katten al klaar, dus geef hen eten daar waar ze zitten te wachten én zorg ervoor dat dit ver uit elkaar is, liefst op verschillende hoogtes. Het kan ook zijn dat je een katje of twee moet verleiden naar een andere locatie.

Heb je een kat die het eten van de andere katten wil opeten? Dan zet je die definitief apart tot iedereen rustig zijn eetmoment gehad heeft.

Vergeet niet dat er na zo’n natvoer-moment een belangrijk vachtverzorgingsmoment plaatsvindt. Bewaar hier ook de rust tussen je katten door ze op verschillende hoogtes te krijgen en zorg ervoor dat ieder zijn ding kan doen. Ga dan zitten in de zetel en observeer hen, pure meditatie!


#47 – De waarheid over gedragsmedicatie voor katten

Vandaag geef ik het woord aan dierenarts, gedragstherapeut en cat coach Katrien Drijversvan Ubasti, zij zal jullie inlichten over gedragsmedicatie voor katten.

Ik vind dit een belangrijk topic omdat ik jarenlang katten in mijn praktijk krijg die al een tijdje op medicatie staan zonder dat er iets werd aangepast in hun omgeving of het gedrag van de eigenaar. Dat is een beetje een absurde situatie als je erover nadenkt. Medicatie zorgt er namelijk voor dat het dier meer ontvankelijk wordt om terug te leren, maar dan moet er natuurlijk wel iets te leren zijn.

Anderzijds zie je ook dat in het merendeel van de situaties de kat deze stresssituatie ook perfect aankan door haar eigen natuurlijke overlevingsstrategieën te gebruiken, maar dat we haar gewoon niet de kans geven omdat we haar omgeving niet optimaliseren.

Medicatie kan heel goed werken maar is op zichzelf nooit de oplossing. We moeten het begrijpen en nooit naar grijpen als eerste oplossing, enkel als laatste redmiddel in combinatie met een uitgebreide vorm van gedragsmodificatie. Dus hier staan vandaag even bij stil.

Katrien neemt jullie mee in de wereld van de gedragsmedicatie! Veel leesplezier!

Wat is gedragsmedicatie?
 
We gaan het hebben over medicatie die ingrijpt in de hersenen en kan ingezet worden bij probleemgedrag, ‘Prozac voor katten’, zoals het soms wordt genoemd.

Langdurige stress (angst bv., of chronische pijn) of een traumatische ervaring gaan zorgen voor veranderingen in de hersenen en de communicatie tussen hersencellen. Die communicatie gebeurt t.h.v specifieke contactpunten (de zogenaamde synapsen) tussen zenuwcellen dmv signaalstofjes (de neurotransmittors).

De ene zenuwcel stuurt hierbij die signaalstofjes uit in de synaps, waar ze binden op de specifieke bindingsplaatsen (de receptoren) op de andere zenuwcel. 

Als een dier iets leert (of het nu “zit” is ofwel dat het op een bepaalde plaats niet pluis is omdat er daar een vreemde kat zit), gaat er t.h.v die communicatieplaats vanalles veranderen. Zo kunnen er bv. meer signaalstofjes vrijkomen, maar kunnen er ook meer receptoren gevormd worden. 

Gedragsmedicatie grijpt in op dezelfde moleculen en in dezelfde hersengebieden als leerprocessen en gaan er dus voor zorgen dat zenuwcellen in de hersenen beter met elkaar kunnen communiceren.
 
Hoe beslist een gedragsdierenarts of medicatie nuttig is?

Elke situatie is anders en wordt op zich beoordeeld. Een belangrijk aspect om te overwegen is het welzijn van al de betrokkenen en het risico dat ze lopen, bv. een agressieve kat in een gezin met een kindje. 

Er wordt gekeken naar de onderliggende emotie. Hoe sterk is die? Wat zijn copingmechanismen van het dier en brengen die een oplossing? Typisch voor pathologisch gedrag is dat een dier ‘zo in de rooie zit’ dat het niet meer goed kan leren.

Een kat kan bijv. de godganse tijd angstig bovenop de kast schuilen, ze kan bijna automatisch uithalen als je haar benadert, ze kan zich kaal likken als reactie op een stressor. Er wordt beoordeeld of een dier nog responsief genoeg is zodat het probleem enkel door gedragsmodificatie aan te pakken is, of dat hulp van gedragsmedicatie nodig is.
 
Gedragsmedicatie op zich = niet voldoende!!

Gedragsmedicatie is geen magisch pilletje dat de kat zegt hoe we willen dat ze zich gedraagt. 

Ze gaan wel gevoelens van angst, schrik, opwinding en de intensiteit van het gedrag beïnvloeden. De kat gaat meer rust in zijn kopje krijgen, de uitlokkende prikkeldrempel verschuift zodat de kat minder snel reactief wordt en de intensiteit van ongewenst gedrag vermindert. Hierdoor gaat het dier responsiever worden, weer openstaan voor zijn omgeving en terug kunnen leren. En dat willen we bereiken.

Gedragsmedicatie wordt dus steeds gebruikt als ondersteuning van gedragsmodificatie en omgevingsverbetering. De bedoeling is dus niet om de kat gewoonweg af te stompen of plat te spuiten! Bijv. als een kat flipt omdat er vreemde katten binnenkijken in de eetkamer, ga je je ramen afplakken! De medicatie zorgt dat de kat terug rust krijgt in haar kopje en leert dat ze weer in de eetkamer- met afgeplakte ramen- durft komen.
 
In welke situaties wordt er gedragsmedicatie ingezet? 
• Als er triggers en stimuli zijn die niet allemaal kunnen gecontroleerd worden of geëlimineerd. Bv. erge schrik voor onweer.
• Bij katten die panikeren en onhandelbaar zijn als ze naar de dierenarts moeten, kan net voor het consult een kortwerkend gedragsmedicijn gegeven worden. 
• Bij senior katten die cognitieve achteruitgang (dementie) vertonen. Dat kan bv. gepaard gaan met veelvuldig miauwen en een verstoord slaap/waakritme.
• Er is gedragsmedicatie die helpt bij chronische pijn. Hierbij is, lang nadat de originele kwetsuur genezen is, het zenuwstelsel overgevoelig geworden en reageert het op lichte prikkels. Hieraan kan je bv. denken als je kat steeds op een bepaald lichaamsdeel likt of bijt.
 “Ik ben bang voor bijwerkingen”

Ja, elk medicijn kan spijtig genoeg bijwerkingen hebben. Het ene individu is daar gevoeliger voor dan het andere.

Meestal vallen de bijwerkingen mee en duren ze maar een paar dagen. De (gedrags-)dierenarts gaat altijd de mogelijke bijwerkingen uitleggen aan de eigenaar, zodat die het dier in het oog kan houden. Nu, doe dat wat subtiel, ga die kat niet continu onder een vergrootglas houden. Dat beestje heeft al stress…

Veel voorkomende bijwerkingen zijn diarree en braken, verminderde eetlust en sufheid. Door die sufheid is het wel veiliger om je kat die eerste dagen niet buiten te laten. 

Doorgaans wordt met een lage dosis begonnen om de kans op bijwerkingen klein te houden. Je moet ook steeds je dierenarts vertellen welke medicatie, maar ook welke supplementen en kruidenmedicijnen, je kat neemt, omdat er interacties tussen de verschillende medicatie kunnen voorkomen.

Als je gedragsmedicatie geeft is het trouwens goed om jaarlijks (bij senioren of bij ziekte twee maal per jaar) het bloed te laten controleren. Die medicatie wordt via lever en nieren verwerkt en uitgescheiden, dus het is beter om de werking van die organen regelmatig te laten controleren.
 
Gaat mijn kat verslaafd zijn?

Sommige medicatie is wel verslavend. Dan kunnen er ontwenningsverschijnselen zijn bij plots stoppen met behandelen. 

Om dat te voorkomen, wordt bij langdurig gegeven medicatie steeds een zo laag mogelijke dosis gegeven. De meeste medicatie moet aan het einde van de therapie afgebouwd worden volgens een schema (dosis geleidelijk verlagen of om de dag geven) dat de (gedrags-)dierenarts zal opstellen, zodat er geen ontwenningsverschijnselen zijn.

Conclusie?

Gedragsmedicatie is een interessante laatste optie als alle andere gedragsmodificatie technieken niet werken, wat betekent dat de kat de stress niet kan verwerken d.m.v haar eigen coping strategieën en ze niet meer ontvankelijk is om te leren. Ze heeft dus hulp nodig. Medicatie wordt echter nooit zomaar gegeven, wat helaas in de praktijk wel vaak het geval is. Katten krijgen medicatie ZONDER gedragsmodificatie, wat totaal absurd is, want de medicatie zelf is geen oplossing, het bevordert enkel de staat van de kat zodat deze terug kan leren omgaan met stress.

Ga hier dus voorzichtig en beraadzaam mee om en weet dat dit nooit de eerste keuze mag zijn!


#48 – Analyseer het territorium van je katten

Katten zijn enorm gehecht aan hun omgeving. Ze scannen deze constant en willen van elke vierkante centimeter het fijne weten. Op maandag vertelde ik je al over veiligheid, herkenbaarheid en voorspelbaarheid. Ik hecht er enorm voor waarde aan om de juiste elementen op de juiste plaats te zetten dus ontwikkelde ik gedurende mijn jaren op de baan een oefening om het territorium van de kat te analsyeren.

Volgende oefening komt rechtstreeks uit het Werkboek en het I love Happy Cats Revolutieboek en ik vind het zo’n waardevolle oefening voor de gemoedstoestand van je kat.

Analyseer het territorium van je katten

Wanneer een kat ongewenst gedrag vertoont, willen we het territorium van die kat zeer grondig in kaart brengen zodat we bepaalde functies kunnen optimaliseren waaraan het territorium moet voldoen. Zo geven we de kat meer voorspelbaarheid en controle over haar omgeving, wat echt wel een wereld van verschil maakt inzake stressreductie.

Onderstaand stappenplan geeft je de mogelijkheid om te bepalen waar in huis je bepaalde bronnen moet plaatsen zodat katten er meer gebruik van maken. Je kan hiervoor ook de ‘Territorium’-oefening in het I love Happy Cats Werkboek gebruiken, die kan je aan het einde van de mail downloaden.
 
Concreet stappenplan

Stap 1: Lees het hoofdstuk over territorium in de I love Happy Cats Handleiding op p. 55-59.
 
Stap 2: Teken een plattegrond van je woning. Als je twee verdiepingen en een tuin hebt, teken die ook uit. Dit moet niet al te gedetailleerd zijn, het is enkel voor jouw analyse.
 
Stap 3: Kopieer deze plattegrond 3 keer en hou het origineel bij voor later.
 
Stap 4: Duid op de eerste plattegrond aan waar alle bronnen van de kat staan. Denk hierbij aan: eetkom, drinkschaal, krabpaal, kattenbak, slaapmandje, schuildozen, opstapjes, muurplanken in al zijn varianten (verrijkt gewoon, hoog, laag, groot, klein enz.).
 
Stap 5: Duid nu op een tweede plattegrond aan welk kattengedrag je in het hele huis ziet: slapen, naar buiten kijken, rondlopen (looproutes), sproeien, plassen, spanning met de andere kat, krabben (horizontaal of verticaal) en andere gedragingen die je mogelijk nog observeert. Volg hierbij je buikgevoel!
 
Stap 6: Leg nu beide plattegronden naast elkaar en kijk waar je optimalisatiemogelijkheden ziet:
• Plaatsen waar de kat slaapt: daar geeft ze aan dat ze zich veilig voelt. In deze ruimte voorzie je best eten en kattenbakken.
• Plaatsen waar de kat sproeit: hier moet je haar handvaten geven om aan stressontlading te doen, zoals schuildozen, verhoogjes en horizontale krabplaatsen.
• Op plaatsen waar de kat sproeit, ga je ook op zoek naar de oorzaak van de spanning: open ramen, ramen tot op de grond, smalle doorgangen. Je weet intussen wat je daarmee moet doen.
• Plaatsen waar ze naast de bak plast: deze verkiest ze boven de bakken die jij voor haar voorziet. Deze plaatsen bewerk je straks volgens de tips die later bij onzindelijkheid besproken worden .
• Plaatsen waar ze krabt en sproeit: dit zijn vaak doorgangen waar ze geuren wil afzetten. Voorzie hier zowel horizontale als verticale krabplaatsen en optimaliseer verder volgens het principe van gedragsmodificatie (zie later hoofdstuk).
• Stippel haar looproute doorheen het huis uit en zet drink- en krabplaatsen langs deze routes. Als opportunist zal ze hier dan meer gebruik van maken.
• Vul verder aan met je eigen inzichten uit de Handleiding en het Revolutie boek.
 
Doe dit 1 tot 2 keer per jaar voor een normale situatie en doe dit om de 8 à 12 weken als je de Kattenmatrix aan het uitwerken bent tot de situatie weer in balans is. Het is namelijk zo dat katten 3 tot 6 weken nodig hebben om een nieuwe gewoonte aan te leren en een bepaalde bron als betrouwbaar te gebruiken. Neem de keuzes van je kat dus tijdig onder de loep om bij te sturen. Lees hierover verder bij Stap 42 van de Kattenmatrix® in het Revolutieboek over de Supermarktfase.

Download hieronder het hoofdstuk ‘Territorium analyseren’ uit de I love Happy Cats Werkboek. Je vindt deze ook terug in de Catfluencer bibliotheek op de website.

https://www.felinova.be/wp-content/uploads/2019/08/HappyCats_Werkboek_Territorium.pdf

PS: Wil je meer weten over het gedrag van je kat en heb je onze boeken nog niet in huis? Dan is het promopakket echt wel een leuk idee! Je krijgt ineens de Handleiding, het Werkboek én het nieuwe Revolutieboek in één bestelling voor € 60! Bestel dit promopakketje hier. 


#49 – Wat hebben we tot nu toe geleerd deze Catfluencer Challenge?

Ik geef jullie vandaag een praktisch overzicht van ALLES wat we tot nu toe geleerd hebben tijdens deze Catfluencer Challenge!

Wat hebben we tot nu toe in deze Catfluencer Challenge geleerd?

1. Dat je 2 keer per jaar de checklist van een gelukkige kat kan invullen en je vooruitgang kan visualiseren.

2. Letten op de subtiele stresssignalenvan je kat is belangrijk om hun welzijn te verbeteren en je elke moment van de dag deze signalen wil observeren. Negeer je kat als ze zich niet goed voelt.

3. Om de relatie met je kat te verbeteren, negeer je alle vormen van natuurlijk gedrag, laat je altijd eerst je hand ruikenen doe je alsof ze niet bestaat als je niet in haar ogen kan kijken.

4. Dat een gezond voedingspatroonvoor je kat inhoudt dat je eten en drinken uit elkaar zet, eetlocaties niet gratis aanbiedt maar verrijkt en genoeg locaties verspreid door de woning, de voeding aanpast aan je kat en de kat genoeg laat sporten. Bekijk de video.

5. Als je gaat verhuizen, heeft je kat ook wat voorbereiding nodig. Train op voorhand al met de transportmand, richt de nieuwe woning in met oude geuren en geef je kat voldoende tijd om alles op haar eigen tempo te verkennen.

6. Ga naar de dierenarts vanaf je de kleinste verandering in je kat haar gedrag waarneemt. Katten zijn ongelooflijk goed in het wegsteken van pijn. Ook bij twijfel ga je gewoon naar dierenarts en laat je extra testen doen.

7. Optimaliseer het dierenartsbezoek. Gebruik de juiste transportmand, train op voorhand al op transport, laat de kat behandelen in een doos of lage bak op de tafel en laat de transportmand als haar veilige plaats. Blijf zelf kalm en probeer het hele proces zo rustig mogelijk te laten verlopen.

8. Heb je ramen tot op de grond? Plak deze af met lichtdoorlatende raamfolie zodat ze niet meer onverwachts oog-in-oog kan staan met buitenkatten. Geef haar iets in de hoogte om toch naar buiten te kunnen komen, maar vanop een veilige hoogte, wanneer ze er zelf voor kiest.

9. Indien mogelijk, hou katjes niet alleen. Als je katten introduceert, doe het dan wel geleidelijk aan met het juiste introductieproces. Heb je katjes in huis, wees dan op de hoogte van je sociale groepen.

10. Forceer al deze tips niet bij mensen die er niet om gevraagd hebben, dat is frustrerend voor iedereen. 

11. Maak je niet te veel zorgen als je kat in de hete zon gaat liggen. Als ze hier zelf voor kiest, is er niets aan de hand want katten zijn van nature woestijndieren en voelen zich lekker in het zonnetje. Geef hen uiteraard vrije toegang naar binnen, vers en veel water en houd afwijkend gedrag in het oog.

12. Respecteer je kat als achterkleinkind van de Noord-Afrikaanse Wilde Kat, ongeacht hoe (mooi) ze eruit ziet, ze is op dezelfde manier geprogrammeerd.

13. Dominantie bestaat niet bij katten. Je ziet zelfzekere katten en verlegen katten.

14. Leer je katten een recall aan om binnen te komen wanneer jij het wil.

15. Ken je kat haar voorkeuren binnen de drie soorten spel: sociaal, locomotorisch en jachtspel. Hou een speelagenda bij en wissel zoveel mogelijk af want katten kennen prooigewenning.

16. Katten communiceren met geuren door kopjes te geven, te krabben en te sproeien. Wees je hiervan bewust en zie hoe jij opportuniteiten in huis kan creëren voor je kat zodat ze communicatief kunnen zijn naar anderen en naar zichzelf toe. 

17. Is je kat ouder dan 10 jaar? Ga er dan om de 6 maanden mee naar de dierenarts voor een seniorcheck-up en pas je huis en verzorging aan aan je ouder wordend katje.

18. Weet dat er een verschil is tussen ongewenst gedrag en probleemgedrag. Er zijn normale gedragingen die een kat vertoont die voor jou problematisch kan zijn maar daarom geen probleemgedrag is voor de kat. Dit gedrag moet op een andere manier veranderd worden dan een situatie die voor de kat zelf ook echt een stressprobleem is.

19. Je kat houdt van schuilplaatsen met randen, voorzie in huis allerlei dozen en manden met een open bovenkant en een rand van een 20-tal cm.

20. Zitten jouw katten in dezelfde sociale groep? Doe de testen kijk op de checklist.

21. Is je kat angstig? Weet dan dat je zowel aan preventie, management en modificatie kan doen en een mooie balans tussen deze drie processen is ideaal. Lees hierbij steeds subtiele signalenaf.

22. Verkies om tijdens je vakantie je katten zoveel mogelijk in haar vertrouwde omgeving te laten en gebruik te maken van een toffe kattenoppas. Heb je supersociale katten, of een kat alleen, opteer dan voor een goed kattenhotel waar de katten elkaar niet kunnen zien.

23. Zorg ervoor dat je kat nooit bij jou moet komen zagen voor eten. Katten eten 10 tot 20 keer per dag een klein hapje en willen dit volledig zelf kiezen waar en wanneer, niet wanneer jij het beschikbaar maakt. 

24. Hou blazen in het oog tussen je katten maar panikeer nog niet, het is perfect normaal kastengedrag. De respons van de andere kat moet wel goed zijn, namelijk weggaan, anders moet de blazende kat straks een andere tactiek probeer en dat wil je vermijden.

25. Kittens kan je niets afleren, je moet hun gedrag zo goed mogelijk kanaliseren en begeleiden zodat ze op een goede manier leren omgaan met hun omgeving. 

26. Binnenkatjes die per ongeluk buitenglippen gaan vaak niet meer dan een paar meter verder. Ze zullen niet op je stem reageren dus jij moet elk blaadje omdraaien om ze te vinden, blijf volhouden en kam elke cm uit in de omgeving rond je huis.

27. Blinde katjes kunnen perfect een mooi leventje hebben. Voorzie een duidelijke routine, laat alles zoveel mogelijk staan in huis, werk zoveel mogelijk met geluiden en je stem en bescherm de kat tegen mogelijke gevaren zodat ze hier onmogelijk mee in contact kan komen.

28. Kittens leren in de eerste 16 weken alles wat ze later van de wereld moeten kennen, ze moeten dus op een toffe en leuke manier blootgesteld worden aan mensen, kinderen, geluiden, structuren, enz.

29. Ben je niet overtuigd dat je je kat haar noden moet begrijpen? Beeld je dan even in hoe het voor jou moet zijn om bij een eigenaar te leven zonder enige keuze te hebben over wat je eet, waar je eet, waar je op toilet gaat, of je je haar kan kammen of niet, en waar je slaapt. Gebruik antropomorfisme om je kat beter te begrijpen.

30. Bereid je katten reeds maanden voor de komst van je baby door geuren beschikbaar te maken, meer alternatieven voor de kat te voorzien en haar te belonen voor gewenst gedrag.

31. Ken het verschil tussen sproeien en plassen. Sproeien is het afzetten van een kleine hoeveelheid urine op een verticaal vlak op een open duidelijke plaats. Plassen is het ledigen van de blaas en gaat over een grote hoeveelheid urine op een horizontaal vlak op een verborgen plaats.

32. Zet 2 katten nooit zomaar bij elkaar, ze zijn elkaars vijand. Je moet ze geleidelijk aan introduceren met een trainingdie tussen de 1 à 4 weken duurt. 

33. Ook kittens in een asielomgeving kunnen en moeten gesocialiseerd worden, mits een extra inspanning. 

34. Stress bij katten is enkel een probleem als het chronisch plaatsvindt en de stressfactor te verwijderen is maar aanwezig blijft. Voorspelbaarheid en keuzes kunnen maken verminderen stress enorm.

35. Trainen met je kat heeft enorm veel voordelen. Het Revolutieboek wijdt hier verder over uit.

36. Wanneer je kat reeds een negatieve associatie heeft met iets, werkt gewenning niet meer, dan is desensitisatie en contraconditionering van toepassing.

37. Je kat brengt prooien mee naar huis omdat ze normaliter eet in het hartsgebied, het is dus geen kadootje en ze laat je niet zien hoe jij beter moet jagen door te laten zien hoe het moet. Ze zal de prooi ook niet opeten omdat ze geen honger heeft. 

38. Stel je open om zoveel mogelijk te leren over katten en hun welzijn, ook technieken en theorieën waar je niet akkoord mee bent moet je helemaal doorgrond hebben. 

39. Benader een dove kat nooit langs achter, enkel langs voor.

40. Als je gedrag wil veranderen bij je kat, moet je je niet alleen focussen op het ongewenste gedrag maar vooral ook op het uitlokken van anti-complementair gewenst gedrag.

41. Je hoeft geen lelijke krabpalen in huis te halen. Deel de drie functies om te krabben, schuilen en klimmen uit elkaar en voorzie hier aparte locaties en items voor. 

42. Het moet niet allemaal perfect zijn, doe je gewoon je best en volg je buikgevoel. Het is allemaal ok. Iedereen kiest zelf wat voor hem of haar kat het beste is. 

43. Richt de omgeving voor je kat zo in dat herkenbaarheid, voorspelbaarheid en veiligheid voor je kat geoptimaliseerd is.

44. Katten sproeien omdat ze zich niet goed voelen. Ga dus eerst naar de dierenarts en doe daarna aan algemene stressreductie in huis.

45. Stimuleer je kat om te drinken door meerdere drinklocaties in huis te voorzien, zowel op veilige als onveilige plaatsen, grote kommen te voorzien op 25 cm van de muur. Bekijk de videoen de poster.

46. Vermijd stress rond het natvoer door je katten ver uit elkaar te zetten en katten die schrokken in een aparte ruimte te zetten zodat iedereen rustig kan eten. Zet ze ook op verschillende hoogtes.

47. Medicatie voor katten is iets dat je pas helemaal op het einde wil inschakelen wanneer je alle vormen van gedragsmodificatie hebt toegepast en blijkt dat de kat de situatie niet aankan aan de hand van haar natuurlijke gedragsmechanismen.

48. Analyseer het territorium van je katten zodat je bronnen kan optimaliseren.


#50 – Leuke ideeën om te blijven catfluencen!

Waw, 50 dagen hebben we al samen doorgebracht tijdens deze Catfluencer Challenge, wat een avontuur. Ik hoop van de bodem van mijn hart dat je er tot nu toe even hard van genoten hebben als ik. Ik hoop dat je geïnspireerd werd door de vele boodschappen, theorieën, meningen en tips in de mails. 

Doe Catfluencer Challenge #1 nogmaals open en vul de checklist nog eens in en vergelijk met de eerste keer, blij met het resultaat?

Nog enkele ideeën hoe je kan blijven Catfluencen

1. Duik elke week in je mails en haal er een leuke tip uit. Neem een leuke foto van je eigen katten, zet de tekst op de foto met Preview en deel het op Instagram of Facebook met nog een woordje uitleg erbij en de hashtag #catfluencer #ilovehappycats

2. Organiseer een leuke avond met vrienden/kennissen/familie die katten hebben en voorzie een hapje en een drankje. Bereid een leuke tekst voor (waaronder een selectie van teksten uit de Catfluencer Challenge, de I love Happy Cats boeken en een paar gedichten uit het Oscar Plusmansboek van Els Van Belleghem) waarbij je elkaar inspireert, helpt, toelicht en vertelt. Zo kunnen jullie erover discussiëren en elkaar raad geven. Zet een leuke foto van julliezelf en jullie theekransje (lees: cocktails) op de Happy Cats Community!

3. Nog geen lid van de Happy Cats Community? Doe dat dan snel, want hier kan je terecht voor alle vragen waar je zelf nog mee zit! Let op, geen akkoord bij aanmelding = geen toegang! Lees de huisregels goed door, want ik ben zeer streng 😉

4. Wees je bewust van mensen in je netwerk waarvan je voelt dat ze extra info nodig hebben. Stuur een mailtje door (laad wel eerst de foto’s vooraleer je forward) naar hen dat van toepassing is op hun situatie is. Ze verwachten bijv. een nieuw kitten, hun katje gedraagt zich wat raar of ze hebben een specifieke vraag dat aan bod kwam in de mails of de boeken. 

5. Inspireer mensen rond je om na te denken over hun kat en vraag hen: “De missie van catfluencen om mensen vrijblijvend in te lichten over kattengedrag om het welzijn van de kat te verbeteren en de relatie te versterken. Mag ik je met veel liefde helpen en catfluencen?”. Als je een JA krijgt, kan je het kaderen: “Het kan zijn dat ik iets ga zeggen dat je niet verwacht of gaat over iets dat niet in orde is en beter kan, maar dat is helemaal niet erg, we willen het enkel verbeteren naar de toekomst toe!”

6. Raad de I love Happy Cats boeken aan (zeker het nieuwe Revolutie boek), zo verspreid je niet alleen superveel info over het gelukkig maken van de kat maar steun je mij als ondernemer om te kunnen blijven gaan en content te blijven creëren 🙂 De boeken zijn voor mij een middel om mijn werk te ondersteunen én kennis te verspreiden.

7. Druk de posters af! Zo geef je mensen tijdens hun wachttijd de kans om bij te leren over het gedrag van hun kat. Zo ben je ook aan het catfluencen!

8. Ken je mensen die ook willen Catfluencen of de volle lading willen krijgen? Geef hen de linkhttp://eepurl.com/dyQ_VL door om zich ook in te schrijven voor onze nieuwsbrief, zo krijgen ze ook onze mails. 

9. Geef me een leuke recensie op Facebook. Hoe meer recensies, hoe meer belang Facebook aan onze Facebook posts hecht en hoe meer bereik we dus hebben. 

10. Post op de Happy Cats Community wat de Catfluence Challenge voor jou betekent heeft. Ik post vandaag een oproep om me te vertellen wat de Catfluencer voor jou betekent heeft dus kan je daar op reageren, ik kijk er enorm naar uit je feedback te lezen!

11. Werk je met katten en wil je ook graag de Happy Cats boeken verdelen? Maak dan een account aan op onze websiteen mail me even terug op deze mail zodat ik je kan omzetten naar verdeler zodat je kan inkopen aan handelaarsprijs. 

Vind je het allemaal maar niets?

Dat is helemaal ok. Dan wil ik je wel vriendelijk vragen om je uit te schrijven met de grote grijze knop aan het uiteinde van deze mail. Ik vind het belangrijk om een mailinglijst te beheren waar ik zeker van ben dat iedereen deze info graag wil ontvangen. Bedankt om dit te respecteren.

Bedankt, van de bodem van mijn hart!

Ik dank jullie voor de aandacht, het vertrouwen en het ongelooflijke enthousiasme. Laat me op de Community zeker nog even weten hoe dit tot nu toe jouw leven al heeft beïnvloed! 

Tot snel 😉

 Liefs, Anneleen


#51 – De revolutie van gelukkige katten begint bij jou!

Vandaag vertel ik je graag hoe ik de revolutie van gelukkige katten zie en hoe jouw bijdrage een waardevol verschil kan maken!

De revolutie van gelukkige katten begint bij jou!

Wat bedoel ik hier nu mee? Dat de revolutie begint bij het beseffen waar er mogelijkheid is tot verbetering. En dat begint zowel in je eigen huiskamer als op het internet. Ik ben gefascineerd alsook geaffronteerd door hoeveel kattenleed er op Instagram verschijnt. Katten die vastgehouden worden als een baby, waarvoor gezongen wordt terwijl ze niet wegkunnen van het ‘kattengejank’, komkommers, rekkertjes rond de oren, kleedjes aan, katten die ergens inzetten of opgezet worden, nestjes die allemaal in hetzelfde bordje moeten eten, eten en drinken dat naast elkaar staat, eigenaars die katten laten verschieten, je kan het zo zot niet bedenken!

Op de moment dat je aandachtig naar hun lichaamstaal kijkt, en dan vooral zoekt naar de afwezigheid van rustige lichaamstaal (snorharen naar voor, oogjes zachtjes toeknijpen, relaxe lichaamshouding, vrijheid om weg te bewegen), dan zou het meeste van alle beeldmateriaal moeten verdwijnen. Of toch in elk geval aangekaart worden.

Maar wat kan ik daar aan doen?

Ik begrijp je vraag helemaal, ik ben hier al tien jaar mee bezig! Het werkt in elk geval niet om mensen hier op te wijzen als ze enerzijds niet op de hoogte zijn van deze info en ten tweede hun kat geen opzettelijk kwaad willen doen. Dan kunnen mensen zeer gepijnigd reageren en dat is begrijpelijk.

Daarom zie ik de revolutie op een héél andere manier, namelijk door het goede voorbeeld te geven en het ook te benoemen! Door zelf filmpjes en foto’s te delen als tegengewicht en uit te leggen wat er te zien is op de foto en waarom het zo belangrijk is. En dan kan je eventueel aanhalen hoe het niet moet, maar zonder vingers te wijzen of mensen terecht te stellen. 

Wij geven het goede voorbeeld

Doordat vanaf nu meer en meer gelukkige katten in het online straatbeeld verschijnen, zijn we eigenlijk een nieuwe standaard aan het zetten. Hoe het anders kan, en hoe het eigenlijk zou moeten. Catfluencen is dus gewoon de manier om de revolutie mee te ondersteunen en kracht bij te zetten.

Wij zijn lief, warm en willen alleen maar het beste voor zowel eigenaar als de katten.

Ik hoop dat ik je vandaag opnieuw heb aangemoedigd om verder te catfluencen!

Tot snel,


#52 – Hou je laserfocus op gelukkige katten!

Ik krijg regelmatig wel eens een berichtje van eigenaars en deelnemers die een lezing bijgewoond hebben of in mijn boeken gelezen hebben en me de feedback geven dat ik toch wel heel hard veralgemeen. Dat ik geen rekening heb gehouden met hun kat die ziek is, autistische trekken heeft of overgewicht heeft. Katten die niet helemaal tiptop gezond zijn. 

En dan vraag ik me af: ok, dat is inderdaad zo, hoe kan ik dat veranderen of deze mensen meer tegemoet komen. En dan blijf ik vastzitten 🙂 Het is namelijk zo goed als onmogelijk om in mijn algemene communicatie (zoals lezingen, mailings, Facebook posts) met iedereen rekening te houden, hoe raar dat ook klinkt.

Het zou geweldig zijn, maar dan denk ik: ‘Ho, wacht eens even, we mogen iets héél belangrijk niet uit het oog verliezen!’

Jij als ontvanger hakt de knoop door!

Yes, jij kiest wat je doet met deze info. Ik geef zoveel mogelijk informatie, voornamelijk toepasbaar op normale gezonde katten, maar soms doe ik ook iets voor katjes die iets specialer zijn (en waarschijnlijk nog niet genoeg, daar wil ik met mijn nieuwe podcast verandering in brengen). Ik doe dit langs alle mogelijke kanalen en hoe dit binnenkomt bij jou en of dit relevant is voor jouw situatie en jouw katten, dat is voor mij moeilijk om in te schatten.

Het is absoluut onmogelijk om, hoe goed iets ook werkt bij het merendeel van de katten, informatie te verspreiden die voor ELKE kat van toepassing is, dat is gewoon wegniet mogelijk.

Dus als je iets leest van mij, of bij een collega, waarvan je zegt: ‘mmhm, dat is toch niet echt van toepassing voor mijn kat’, dan is het dat ook gewoon.

Pas op! Wees er dan eerst ook écht zeker van. Misschien zijn hier toch nog groeimogelijkheden maar heb je er nog niet veel zin in of ben je nog niet helemaal overtuigd. Ben je intussen zeker, dan laat je de info gewoon voor wat het is. Zo werkt dat.

Als catfluencer moet je een laserfocus hebben!

Je kan mij proberen veranderen, maar de kans is klein dat dat zal lukken (me inspireren met goede argumenten werkt het beste ;)) Ik heb namelijk een maniakale laserfocus op mijn missie om elke eigenaar bewust te maken van wat zijn of haar kat nodig heeft om gelukkiger te worden. Dus me mailen om te zeggen dat ik meer dit of minder dat moet vertellen, zal ik lezen en overwegen maar zelden zal ik mijn focus wijzigen. Hoe lastig dat dat ook mag zijn voor de zender.

Moet ik dan altijd rekening houden met anderen hun mening?

Het is namelijk de dag van tegenwoordig niet zo simpel ‘om ergens voor te staan’. Iedereen wil je graag beïnvloeden vanuit zijn eigen bagage, visie, noden, meningen, focus, ervaring, enz. En dat is geweldig en dat mag! Ik heb daar al ontzettend veel van geleerd en blijf elke dag leren. Maar ergens van leren betekent niet dat je zomaar iedereen je de les laat spellen.

Het is ok om niet te veranderen en het is ok dat mensen dat niet leuk vinden

Men kan bijgevolg ook lastig zijn als je je dan niet aanpast of verandert. Ik geef je het volgende graag mee, want ik wil dat je je daar bewust van bent. Namelijk dat die lastige reactie normaal is, dat het ok is dat mensen het moeilijk hebben met het feit dat jij je mening of werkwijze niet verandert, maar dat dat absoluut niet betekent dat je halsoverkop van koers moet veranderen. Simpelweg om anderen een plezier te doen.

Ga voor die laserfocus en laat je niet van je melk brengen door anderen hun noden of meningen. Jouw missie is veel groter dan dat!

Ik wens je alvast een geweldige dag toe!


#53 – Je kat en het kattenluik

Vandaag geef ik je graag een paar tips over het gebruik van het kattenluik. Ons gevoel over kattenluiken is dubbel. Langs de ene zijde geeft het onze kat een geweldig gevoel van vrijheid en kunnen we ze op die manier de tuin voorspelbaar aanbieden waardoor de kat bijgevolg heel wat natuurlijk gedrag kan vertonen. Toch kan het kattenluik ook een enorme bron van stress zijn, en moeten we dus extra oppassen voor een paar zaken. 

Bij deze deel ik je graag de eerste 5 stappen om het kattenluik optimaal aan te bieden aan je kat. Wil je graag verderlezen? De rest vind je in het nieuwe Revolutieboek op pagina 271-273.

Vermijd onder alle omstandigheden dat er andere katten door het kattenluik bij jou binnenkomen.
Zorg er dus voor dat jouw kat de enige kat is die het kattenluik kan gebruiken. Er bestaan kattenluiken die de chip van je kat aflezen en dan pas toegang verlenen. Zorg ervoor dat het luik groot genoeg is, maar niet te groot waardoor het luikje zelf te zwaar is voor je kat. 
Een kattenluik is niet voor alle katten

Bereid je voor op het feit dat er katten zijn die het luik niet snappen en niet willen gebruiken, hoe lang je ook probeert. 
Duw je kat er nooit doorheen

Een introductie met een kattenluik gebeurt altijd volledig vrijwillig en op basis van beloning en motivatie! Geef je katten een paar weken de tijd om het te leren gebruiken. Sommige katten hebben hier echt hun tijd nodig. 
Een kat vindt een kattenluik van nature niet leuk.

Ze hebben een gevoelige vacht en door zo’n klein gat kruipen waarbij het luikje over je vacht schraapt, is allesbehalve gezellig. De kat verwacht echter wel een grote beloning als ze erdoor gaat: de toegang naar buiten. Dat geeft normaal gezien wel voldoende motivatie om het te gebruiken, maar een introductie blijft handig. Voor sommige katten is dit nog niet genoeg en je moet ze echt leren dat een kattenluikje iets leuks is, en dat ze ervoor beloond wordt met spel, snoepjes, natvoer of knuffels, afhankelijk van de voorkeur van je kat. 
Wacht eerst even af om te zien of ze zelf leert hoe ze het luik moet gebruiken. 

Je kan wat kattenkruid of valeriaan (afhankelijk van waar ze van houdt) aan de andere kant wrijven/leggen zodat ze met haar neus op zoek gaat naar de geur. Zo krijgt ze het luikje vaak zelf al open. Als het niet lukt, moet je haar een handje helpen door het luik mee open te duwen of open te houden tot ze er half door zit. Dan kan je het zachtjes neerlaten, zodat ze went aan het gevoel.

Indien dit niet lukt, zal je een training moeten inzetten!

Veel succes ermee 🙂