Felinova Poes Café 2014

Hét jaarlijke netwerkingsevent voor poezenliefhebbers & professionals!

14 december 2014 – Verbeke Foundation, Kemzeke

11u – Deuren Verbeke Museum
12u – Deuren Poes Café
13u – Lezingen
18u – Einde

Felinova Poes Café

Dit unieke jaarlijkse poezencongres vindt plaats op zondag 14 december 2014 van 12u tot 18u.

Dit congres brengt poezenliefhebbers en professionals samen voor een reeks interessante lezingen over katten en hun welzijn. Er zijn tal van standjes aanwezig van organisaties en bedrijven, gespecialiseerd in producten en diensten voor katten. Het unieke concept van het dessertenbuffet waarbij iedereen zijn eigen specialiteit meebrengt, overtreft iedereen’s zoete dromen!

Kortom, dit unieke netwerkingevent voor kattenliefhebbers mag je gewoon niet missen!

Sfeerbeelden van deze unieke dag!

De 2e editie van dit unieke poezencongres!

Programma Poes Café 14 dec 2014

Vier lezingen over kattenwelzijn!

Onderzoek Sociaal Gedrag bij Katten

13u – Ontvangst door Anneleen Bru, Felinova

Felinova LogoVan maart 2013 tot juli 2014 voerde Anneleen Bru van Felinova als Masterstudent aan de Universiteit van Southampton (UK) een groot onderzoek uit naar individuele verschillen in sociaal gedrag bij huiskatten en wat hierop mogelijks een invloed heeft. Meer dan 500 katteneigenaars deden mee en bezorgden informatie over hun katten.

Om Poes Café te starten, blikt ze terug op dit onderzoek en de impact die de resultaten mogelijks kunnen hebben op onze visie van het moderne kattengezin.

Voeding voor katten & de invloed van castratie op de voedingsbehoeften

15u – Lezing door Els Van Haver, dierenarts bij Royal Canin

logo RCSterilisatie en castratie van uw kat kunnen de levensduur van uw kat verdrievoudigen… op voorwaarde dat je attent blijft voor de mogelijke nadelige effecten van deze ingreep. Overgewicht en urinewegproblemen liggen dan immers op de loer…

Gelukkig kunnen de juiste voeding en een beetje goede wil van de katteneigenaar deze gezondheidsrisico’s vermijden. Je hoort er alles over in deze informatieve lezing voor een gezonder en langer leven van uw poezelige viervoeter.

Meerjarenplan Katten

14u – Lezing door Ester Peeters, Wetenschappelijk adviseur voor de Raad voor Dierenwelzijn

PoesCafe_logo_EsterDoor ongecontroleerde voortplanting ontstaan grote populaties zwerfkatten. Daarnaast kampen asielen met een overpopulatie van katten, waardoor 1/3e van de binnengebrachte katten geëuthanaseerd wordt.

De Raad voor Dierenwelzijn boog zich in het verleden over deze problematiek en formuleerde een advies. Gezien het beperkte en matige resultaat van verschillende sensibilisatiecampagnes voor sterilisatie van katten, achtte de Raad het nodig om sterilisatie van huiskatten waarmee men niet wil fokken, verplicht in te voeren.

Het advies van de Raad voor Dierenwelzijn werd gedeeltelijk omgezet in wetgeving onder de vorm van het meerjarenplan voor de sterilisatie van katten. In deze lezing, doet Ester Peeters dit meerjarenplan en de visie die erbij hoort, uit de doeken.

Verrijking voor katten: een must voor elke kat!

16u – Lezing door Anneleen Bru, Felinova

Hoe mooi en lief onze katjes er ook uitzien, het zijn echte jagers. Onze moderne huiskat stamt af van de Noord-Afrikaanse Wilde Kat (Felis Sylvestris Lybica) en dit heeft een invloed op verschillende aspecten zoals bijvoorbeeld voortplanting, communicatie, omgaan met conflicten, sociaal gedrag én natuurlijk jachtinstinct. Onze huiskat is doorheen de jaren niet echt veel veranderd en heeft nog steeds een zeer specifieke nood aan verrijking in haar omgeving.

In deze lezing legt Anneleen uit welke jachtfases we kunnen onderscheiden bij de kat, hoe we hier op de juiste manier zaken voor kunnen aanbieden en hoe dit een positief effect heeft op zelfzekerheid en geluk bij de kat.

Praktische informatie

Inkom

Inkom = € 10

  • Toegang Poes Café
  • Toegang Verbeke Foundation museum
  • Goodie bag
  • Inclusief een drankje

Locatie

Verbeke Foundation
Westakker
9190 Kemzeke
Gratis parking!
Bekijk de kaart

Dessert

We houden dit jaar ook onze traditie in stand voor het dessertenbuffet. Iedereen brengt een eigen dessertje mee dus dat wordt superlekker smullen. Je grootmoeders bekende rijstpap? Je eigen befaamde tiramisu of kriekentaart? Je bent expert in muffins/donuts/cupcakes? Dan kan je je helemaal laten gaan en ons van onze sokken blazen!

Standhouders

Schrijf je vandaag nog in!

Inschrijving voor deelnemers

Inschrijven is niet meer mogelijk maar je bent wel van harte welkom om zondag aan de kassa te betalen (€12). Goodiebags zijn beschikbaar zo lang de voorraad strekt.