Felinova Poes Café 2018 komt eraan!

Zaterdag 1 en Zondag 2 december 2018

9u00 – 18u – ‘t Bauhuis, Sint-Niklaas

Download gerust de poster om te delen, want sharing is caring 😉

Vlaanderens meest unieke en leuke kattenevent, daar moet je bij zijn!

Op 1 & 2 december gaat in Sint Niklaas de 6e en finale editie door van het Felinova Poes Café! Heb je nog geen ticketje? Kies jouw ideale ticket hieronder en kom je mee amuseren om dit unieke kattenevent!

 

 • 2 dagen vol originele lezingen door sprekers uit 4 landen
 • Zowel voor professionals als liefhebbers
 • 16 unieke lezingen over gedrag, gezondheid en welzijn bij de kat die je niet wil missen
 • 15 wetenschappers, gedragstherapeuten, dierenartsen en kattenexperts die jou komen inspireren
 • 18 Felinova Cat Coaches om jouw vragen te beantwoorden
 • 33 superleuke kattenstandhouders
 • 3 foodtrucks
 • 2 dagen vrijblijvend water ter beschikking
 • 2 dagen à volonté cat networking

 

Het is weer bijna zover!

Lieve kattenvrienden, het is weer zover, het Felinova Poes Café 2018 komt eraan! Dit jaar vieren we 10 jaar Felinova, is het de 6e & finale editie van Poes Café en gaan we volop voor 2 dagen feest!

En wat een jaar is het intussen geweest sinds de launch van I love Happy Cats, het is gewoonweg onvoorstelbaar. We hebben héél veel mensen bereikt met onze boodschap over katten gelukkiger maken, en we blijven gaan! Dus veel dank aan iedereen voor alle support en vertrouwen!

Ik ben héél dankbaar voor het geweldige programma dat we in elkaar hebben gestoken, aan alle gastexperts die komen spreken en alle standhouders die hun producten en diensten komen tonen. En uiteraard kijken we enorm uit om jullie te verwelkomen

Ik ben ook héél blij dat ik op deze editie het nieuwe I love Happy Cats Werkboek mag voorstellen. Je krijgt hem in je experience bag als je een weekendticket aankoopt. Kom je een dag? Dan kan je hem indien gewenst aanschaffen aan onze Felinova stand. Hopelijk willen jullie nóg meer bijleren over het gedrag van jullie kat :).

Tot in december, we kijken ernaar uit om jullie te verwelkomen!

Liefs, Anneleen, Jolien, Peter en het Felinova Team

Kies hier je ticketje!

Kom je héél het weekend of enkel zaterdag of zondag, dat kan!

Het spetterende Poes Café programma 2018

Maar liefst 16 lezingen van expertsprekers uit 4 landen, dat mag je gewoon niet missen!

Zaterdag 1 december 2018

10u Hoe acute stress evolueert naar chronische stress en wat we er aan kunnen doen?

door Anneleen Bru

Gastvrouw, kattengedragstherapeut bij Felinova & auteur ‘I love Happy Cats’

In deze lezing neemt Anneleen je mee in de geweldige wereld van ‘stress’. Het is een veelgebruikt woord maar wat betekent het nu effectief voor de kat en wat is het verschil tussen acuut en chronische stress? En is stress echt zo’n probleem? Moeten we echt alle stress bij onze kat proberen vermijden? Na deze lezing zal je anders naar stress bij je kat kijken en geïnspireerd zijn om stress op een andere manier aan te pakken.

11u Katten op vakantie – Als je kat zijn bestemming zelf zou kunnen kiezen.

door Joline De Jaegher (BE)

Kattengedragstherapeut en kattenhoteleigenaar bij Chat-O-Gand

Katten zijn tegenwoordig het huisdier bij uitstek en worden veelal aanschouwd als deel van het gezin. Helaas leent de aard van de kat zich minder tot het delen van onze passie om als gezin samen op reis te gaan. We nemen je tijdens de lezing mee door de meest populaire opties om katten op te vangen tijdens je vakantie. Je komt te weten waar je kan op letten om je afwezigheid voor je kat zo stressless mogelijk te maken!

12u De uitdagingen van het meerkatshuishouden – Is het wel zo leuk voor katten: een kat erbij?

door Maggie Ruitenberg (NL)

Kattengedragstherapeut bij K.A.T. Kattengedrag, Advies & Therapie

Katten die in harmonie met elkaar leven, dat zien we allemaal toch het liefst. De praktijk is vaak heel anders: vechtende katten, onzindelijke katten, sproeiende katten. Hoe kun je dit voorkomen? En hoeveel katten passen er eigenlijk in een gemiddelde woning? Maakt het nog uit of het poezen of katers zijn, raskatten of juist niet? Al deze facetten van het meerkatshuishouden komen aan bod in deze lezing.

13u Leven als kat en hond – Hoe je kat en hond in alle rust samen brengt

door Greet Diels (BE)

Dierenarts, Felinova Cat Coach & Diergedragstherapeut in opleiding (PgDip CABW) bij Talk2Pets

Twee dieren met een erg verschillende achtergrond samenbrengen, loopt niet altijd van een leien dakje. Toch kan het, onder voorwaarde dat de noden van elk dier gerespecteerd worden. Door het vooraf afvinken van enkele basisprincipes en een geleidelijke introductie van kat en hond, wordt de kans op een geslaagde vriendschap een pak groter.

14u Mythe of niet: kaalheid bij katten door stress of is er toch iets anders aan de hand?

door Kelly van Amersfort (NL)

Gespecialiseerd dierenarts bij Huidadvies voor Dieren

In deze lezing bespreekt Kelly het onderwerp ‘kaalheid door stress’. Is de kale kat bij zijn volle verstand of zit er toch een steekje los? Al sinds de jaren ‘90 behoort psychogene alopecia tot de zeldzame aandoeningen. Maar als het niet door stress komt, waar wordt de kaalheid dan door veroorzaakt?

15u De Kattenraad – Hoe we katten een stem geven

door Wendy Kerselaers (BE)

Mede-founder van de Kattenraad

De kat is één van de populairste huisdieren in Vlaanderen, maar toch blijven er nog veel misverstanden bestaan over katten. Correcte informatie over katten en hun gedrag is echter belangrijk voor een optimale wetgeving. De kattenraad is een vereniging die zich inzet om wetenschappelijk gefundeerde kennis aan te bieden aan de beleidsmakers. Daarnaast wil de kattenraad kennis over katten verspreiden en bestaande katten organisaties ondersteunen.

16u De kat vriendelijk herplaatsen – Voor snelle plaatsing van katten vanuit opvang

door Sonja Van Leeuwen (NL)

Kattengedragstherapeut bij het Gedragsadviesbureau en founder van de Kattenacademie

Een nieuw systeem van ‘I Cat Care’ voor een betere omgang en inschatting van gedrag van katten in een opvang situatie. Door dit stoplicht systeem wordt extra aandacht gericht op de katten, wat ervoor zorgt dat ze sneller herplaatst kunnen worden.

17u Natural history of feline chemical communication – A new era in the human-cat relationship (Engelstalig)

door Dr. Patrick Pageat (FR)

Hoogstaande onderzoeker & wetenschapper, bekend van zijn onderzoek naar gezichtsferomonen bij katten en uitvinder van Feliway

Cats, as most species between the Carnivora order, own a well-developed range of glands specialized in the release of semiochemicals. During the last 25 years, our growing understanding in cat’s chemical communication, makes possible to improve the quality of life of both cats and humans: this is this history that we will discuss during this lecture.

Zondag 2 december 2018

10u Gezondheidsproblemen bij de oudere kat – Welke ziektes treffen oudere katten, en wat zijn de alarmsignalen?

door Joshua Dutré (BE)

Dierenarts bij Dierenarts Overleie & presentator van het VTM programma ‘Beestig’

In deze lezing gaan we dieper in op de ziekten die oudere katten het vaakst treffen. Dit zijn onder meer nierproblemen, schildklierproblemen, hartproblemen en suikerziekte. Er wordt kort ingegaan op hoe deze aandoeningen ontstaan, waarom zij voor problemen zorgen, en welke symptomen hiervan je mogelijks bij katten kan herkennen. Op basis van deze ziekten wordt er gesproken over de mogelijke onderzoeken die de dierenarts kan uitvoeren (waarvan bloedname onder meer zeer belangrijk is). Ook het belang van preventieve gezondheidscontroles wordt toegelicht.

11u Over katten & kerstbomen – Hoe loods je je kat veilig de feestdagen door?

door Eva Van Ginneken (BE)

Felinova Cat Coach bij Instacat

De infosessie “Over katten & kerstbomen” leert je samen met je kat veilig de feestdagen door te komen. We maken het graag gezellig in de wintermaanden, maar die veranderingen in huis merkt de kat ook op. De kille temperaturen maakt het binnen dé place to be, zeker met een mooi versierde kerstboom vol glitters en lichtjes. Maar is dat allemaal wel zo veilig voor je kat? En hoe hou je je kat in godsnaam uit de kerstboom? De eindejaarsperiode is de tijd bij uitstek om familie en vrienden uit te nodigen, maar hoe reageert jouw kat op de vele bezoekers? En wat met het nieuwjaarsvuurwerk? Met enkele handge tips en tricks kan je zelf aan de slag voor stressvrije feestdagen en een veilig nieuw jaar vol fun!

12u De titerbepaling bij de kat – Check of je kat beschermd is, voorkom overbodig vaccineren en bepaal het juiste moment van vaccinatie

door Hans van Brussel (NL)

Specialist bij NML Health

In deze presentatie behandelen komen de volgende zaken aan bod:
• Waarom is er zoveel aandacht rondom titerbepalingen?
• Werking van het immuunsysteem.
• Waarom vaccineren?
• Welke soorten vaccins zijn er?
• Bijwerkingen vaccins.
• Vaccinatieschema’s.
• Hoe lang werkt een vaccinatie?
• Wat is VacciCheck en waarom en hoe zetten we deze in?
• Praktijkvoorbeelden.

13u Het baanbrekende werk van GAIA leidde tot een Europese primeur: de wettelijke verplichte sterilisatie van katten in ons land

Ann De Greef (BE)

Directeur bij Gaia

It was a long and winding road… In deze lezing blikt GAIA-directeur Ann De Greef terug op de lange en moeilijke campagnes die leidden tot de verplichte sterilisatie, identificatie en registratie van katten in Vlaanderen. Je krijgt een overzicht van de wettelijke bepalingen alsook inzicht in de door GAIA gebruikte strategieën om tot het gewenste resultaat te komen. Verder kijkt Ann ook vooruit: wat is er nodig om van deze wetgeving een succes te maken en ervoor te zorgen dat er op termijn evenveel asielkatten geadopteerd worden dan dat er in asielen terechtkomen en dat de voortdurende toevloed zwerfkatten geleidelijk wordt ingedijkt. Last but not least weerlegt Ann ook heel wat mythes over kattensterilisatie.

14u Kwestie van verzorgen of begeleiden? … Leave the cat alone, leave the coat alone

door Jet Bijen-Veldhoen (NL)

Vachtspecialist bij Praktijk voor Huid & Vacht

Katten besteden veel tijd aan zelfverzorging, kittens leren het al in het nest.We willen geen vachtproblemen, móeten we katten daarom helpen met verzorging? Wat heeft de korthaar, en wat de langhaarkat nodig?Zijn er nadelen aan vachtverzorging en met welke materialen kunnen we dat het beste doen?

15u Genetica bij katten – Is jouw kat rood of zwart?

door Els Peeters (BE)

Gedragsbioloog, gespecialiseerd in huiskatten en lector aan Odisee Hogeschool

Ontdek waar al die leuke kleurtjes en patronen bij onze katten vandaan komen. Wat is de genetische basis erachter en hoe kunnen twee zwarte katten toch een grijs kitten krijgen? Els neemt je mee in de wondere wereld van genen, DNA, dominante en recessieve allelen en chromosomen, en verklaart hoe katten hun mooie kleurtjes krijgen zoals tabby, wit, zwart, chocolate and creme!

16u To Medicate or Not to Medicate? That is the question… (Engelstalig)

door Dr. Jamie Rushton (UK)

Gedragsdierenarts bij de Village Vet Clinic London

When, Why, How, What??!
In this lecture we will look at the role of medication as an augmentation to behavioural therapy. Jamie will review how they work, their benefits, their limitations and their side effects. In addition, he will share tips for choosing appropriate medications including what to expect, how long until their effect can be judged, why they may be helpful, and when they should be avoided.

17u Gedragsmodificatie bij katten – hoe kan je katten nu effectief iets afleren?

Anneleen Bru (BE)

Gastvrouw, kattengedragstherapeut bij Felinova & auteur ‘I love Happy Cats’

Heb je je al eens afgevraagd hoe je je kat kan afleren om op het aanrecht te springen, met je gordijnen te spelen of te krabben aan de zetel? Dan is deze lezing voor jou! Anneleen legt in deze lezing uit hoe dieren leren en hoe het mogelijk is om katten op een permanente en positieve manier je kat iets af te leren.

Reserveer nu je weekend- of dagticket!

Praktische informatie

Locatie, timing, prijzen & overnachten

Praktische info

Data & Timing

Dag 1: Zaterdag 1 december 2018
Dag 2: Zondag 2 december 2018
Deuren openen elke dag om 9u
Lezingen starten elke dag om 9u30
 

Overige info

Je kan de hele dag lekker eten en drinken aan de leuke foodtrucks!

Het event is volledig bereikbaar voor niet optimaal mobiele deelnemers, breng ons wel even op de hoogte zodat we extra aandacht kunnen besteden.

Tarieven

Standaard Tickets
 • Weekend: € 95 incl. btw, experience bag + I love Happy Cats Werkboek
 • Zaterdag: € 50 incl. btw & goodie bag
 • Zondag: € 50 incl. btw & goodie bag

Locatie

‘t Bauhuis

Slachthuisstraat 60
9100 Sint-Niklaas

‘t Bauhuis is een complex vlak achter het station van Sint-Niklaas. Je kan dus gemakkelijk met de trein komen alsook met de wagen, want er is een grote parking en je kan ook rondom het complex parkeren.

Overnachten

Indien je graag wil overnachten in de buurt kan je terecht in het prachtige Hotel Van der Valk in Beveren terecht. Het is een kleine 10 minuutjes rijden van ‘t Bauhuis. Met de kortingscode ‘Felinova’ kan je een Superior kamer reserveren voor maar € 99 incl. ontbijt (excl. citytaks van € 1 p.p.).

Je kan gemakkelijk reserveren via telefoon (+32 3 775 86 23) of per email (info@hotelbeveren.be). Vergeet je code ‘Felinova’ niet!

Ontdek op Poes Café het I love Happy Cats Werkboek!

Het vervolg op 'I love Happy Cats' met focus op je kat nóg beter observeren en begrijpen!

I love Happy Cats Werkboek

Het eerste boek van kattengedragstherapeut Anneleen Bru ‘I love Happy Cats – Handleiding voor een gelukkige kat’ ontketende een revolutie van gelukkige katten. Dit werkboek is de volgende stap, nu ga je zelf aan de slag!

Dit werkboek bundelt tal van oefeningen, vragenlijsten, opdrachten en observatietechnieken die Anneleen al jaren hanteert om haar klanten hun kat beter te doen begrijpen. Want een kat tegemoetkomen in haar noden en wensen begint bij het zien van de kleine details, de subtiele gedragingen en beseffen hoe de huidige situatie is en wat je nog kan verbeteren. Je leert ook kritischer naar de omgeving en naar je eigen gedrag te kijken. De info uit de ‘I love Happy Cats’ handboeken helpt je hierbij.

Heel veel plezier met het uitwerken van dit boek, je zal nooit meer op dezelfde manier naar je kat kijken!

Ontdek onze gepassioneerde standhouders!

33 standhouders met een groot hart voor katten!

Felinova

Allemaal Poezen

MEOW Deluxe

Gaia

Evacreajewel

Friendly With Dogs

Purr Nature

Versele Laga Oropharma

Zwerfkat Wommelgem

I love Happy Cats

Chatleroi Kattendierenarts

Kattenhotel Wonderland

Helga's Poezenhuisje

Kattenspullen.be/Comme Chez Chat

De Kattenbrigade

Renske

De Katviseur

Ik miauw van jou

Instacat

Chat-o-Gand

Ceva / Feliway

NML Health

Scratch & Purr

Arhomani

Els Van Belleghem - Verzinsels

Puss & Books Kattencafé

Jolipet

Veerle Pellens Photography

Design for Pussies

Feline Welfare Foundation

Petshot

Senona

Sureflap

Reserveer nu je ticket via deze link bij Ticketkantoor.nl