Paars
#9a91d6
R: 154 G: 145 B: 214
Oranje
#F38C37
R: 243 G: 140 B: 55
Groen
#9dd675
R: 157 G: 214 B: 117
Roze
#e0768c
R: 224 G: 118 B: 140
Grijs
423C3F
Ramen tot op de grond? Afplakken. Einde discussie.

Ik voer deze strijd al jaren. Ik geef eigenaars een gouden tip en velen willen deze NIET uitvoeren. Ze vinden hun ramen zo mooi, het zijn dure ramen en wat gaat hun partner of schoonmoeder daar niet van zeggen.
 
Ik heb in mijn carriere over deze kwestie geen uren, maar dagen gediscussieerd, beredeneerd, gesmeekt, overtuigd, bijna mensen omgekocht, echt alles uit de kast gehaald om eigenaars om te praten die om esthetische redenen geen raamfolie willen plakken.
 
Misschien is het de combinatie met het feit dat het zo’n simpele tip is? Een gouden tip die héél het probleem oplost, en maar een paar euro kost. Dat kan toch niet…
 
Wel, je bent dit absoluut aan je kat verschuldigd. Je kat mag NOOIT zomaar plots bestaard worden door een buitenkat op ooghoogte. Ook al kennen ze elkaar, ook al ken jij de kat al langer, ook al neuzen ze af en toe eens. 

Maar mijn kat wil toch buitenkijken?
 
Dat mag zeker en vast, maar vanop een hoogte. Zet dus altijd een krabpaaltje of tafel of stoel naast het raam met de folie zodat je kat naar buiten kijken wanneer 1, zij het zelf verkiest om naar buiten te kijken en 2, als er een bedreiging is, ze deze vanuit de hoogte observeert, wat voor haar minder bedreigend overkomt.

Heb je ramen in huis waar je kat zicht heeft op andere katten, ook al komen ze niet tot op de grond, kan je nog altijd proberen om deze af te plakken. 
 
Grote voordelen op een rijtje

– voornaamste oplossing bij sproeiende katten
– katten geraken niet meer gestresseerd door het plotse zien van andere katten
– katten worden niet meer ‘bestaard’ door buitenkatten
– buitenkatten worden ontmoedigd om in de buurt te komen, omdat er toch niets meer te zien is, en zullen bijgevolg ook minder aan deuren komen sproeien.
– je vermijdt een belangrijke vorm van agressie tussen je eigen katten, namelijk ‘redirected aggression’ of ‘misplaatste agressie’, waarbij katten hun emotie afreageren op het eerste beste zieltje dat in de buurt is, in dit geval de andere kat. Ik heb vele mensen begeleid in herintroductie processen tussen katten nadat de eigenaar thuis kwam en de katten elkaar tot bloedens toe aanvallen nadat ze een buitenkat gezien hebben, of buitenkatten hebben zien vechten en hun schrik/angst/frustratie geuit hebben op hun huisgenoot.

Conclusie
Wie niet weet, niet deert 🙂

Deel je foto’s!
Heb jij nu zin om aan de slag te gaan met je ramen? Ik wil graag meevolgen 🙂 Deel je foto’s op onze Happy Cats Community op Facebook. Hier inspireren we elkaar elke dag om onze katten gelukkiger te maken. Inmiddels zijn we met meer dan 1100 leden! Let op, je moet wel eerst onze huisregels lezen en akkoord typen, anders kan ik je geen toegang verlenen. Ik kijk ernaar uit om je foto’s te zien!