franse challenge

Word een CATFLUENCER en maak katten gelukkiger! ???

Weet je waarom katten hun eten en drinken niet naast elkaar gebruiken? En waarom ze zo zot zijn van kartonnen dozen? Weet je waarom je kat soms zo door het huis kan rennen alsof ze bezeten is? Waarom er geen dominante katten bestaan? Weet je waarom je kat aandacht komt vragen om dan vervolgens uit te halen? Weet je waarom ze zo graag hun kont in je gezicht duwen wanneer je naar het nieuws probeert te kijken?

Na honderden gedragsconsultaties als kattengedragstherapeut (MSC CABC) in de laatste 10 jaar, heb ik geconstateerd welke inzichten de meeste katteneigenaars missen over hun kat, en dat vervolgens resulteerde in ongewenst kattengedrag. ?

Dat is de reden waarom het mijn dagelijkse missie is om eigenaars en professionals te vertellen over het WAAROM van het gedrag van de kat. Waarom ze doet wat ze doet. Want wanneer jij als eigenaar begrijpt waarom ze iets doet, dan wordt je kat gelukkiger, jullie relatie versterkt en zo houden we samen katten uit het asiel.

Ik wil dat jij ook CATFLUENCER wordt. Een catfluencer is iemand die andere mensen in zijn of haar netwerk inspireert over gelukkig kattengedrag. ?

Ik wil je dus alles vertellen wat ik weet om katten samen gelukkiger te maken, en wil je dan ook vragen om deze informatie te verspreiden bij de mensen in je eigen netwerk: je ouders, je broer of zus, je collega’s, je date, je buren, of eender wie voorbij komt!

–> Je krijgt gedurende 7 weken inspiratie toegestuurd dat kant-en-klaar is om verspreid te worden.

Dus volgende keer als je een schattige foto van je kat deelt op sociale media, dan voeg je een superinteressant feit toe en maak jij ook katten gelukkiger! ?

Doe je mee?

Liefs, Anneleen ?
Gedragstherapeut voor katten
Auteur van de I love Happy Cats boeken

www.felinova.be

#1 – Hoeveel vakjes kan jij afvinken op de Checklist voor een gelukkige kat?

Hey *|FNAME|*

We willen allemaal gelukkige katten, maar er is zoveel informatie van alle soorten, waar begin je in hemelsnaam. Dat was ook mijn uitdaging met deze challenge: waar begin ik, mijn hoofd zit vol 🙂

Je kan ook niet alles tegelijk bespreken, dat is allemaal kei ok! Ik zie tijdens consultaties de overweldiging bij liefhebbers vaak, soms is het gewoon te veel.

Daarom houden we van lijstjes 🙂

We promoten extra aandacht omtrent 18 basisnoden waar je je kat in wil tegemoet komen. Als je kat in haar omgeving bepaalde zaken mist of ziet als onvoorspelbaar of onveilig, vergroot de kans op onrustig, angstig gedrag en mogelijk andere onwenselijke gedragingen.

We zetten we ze allemaal voor je op een rijtje:
O Mijn kat heeft eet- en drinkbakjes die ver uit elkaar staan
O Mijn kat heeft minimum twee eetlocaties
O Mijn kat heeft minimum twee drinklocaties
O Mijn kat heeft minimum twee kattenbakken
O Mijn kat heeft een kattenbak die geoptimaliseerd is in grootte, vorm, zand, locatie, schoonheid enz.
O Mijn kat heeft altijd de keuze om weg te wandelen
O Mijn kat kan schuilen indien ze dat nodig vindt
O Mijn kat heeft 24/7 toegang tot elke ruimte in huis
O Mijn kat wordt niet opgepakt
O Mijn kat wordt enkel geaaid wanneer ze er zelf om komt vragen
O Mijn kat wordt niet belaagd door buitenkatten (fysiek & visueel)
O Mijn kat kan in de hoogte op verborgen plaatsen en ook op doorgangsplaatsen, deze plaatsen zijn altijd beschikbaar
O Mijn kat mag in de hoogte wanneer zij dat wil
O Mijn kat wordt niet invasief gestraft (waar ze geen controle over heeft en een schrikreactie op vertoont)
O Mijn kat krijgt begrip voor haar gedrag
O Mijn kat bezoekt minstens eenmaal per jaar de dierenarts
O Mijn kat wordt extra in het oog gehouden voor pijn en verandering in haar gedrag
O Mijn kat mag eerst ruiken aan mijn hand vooraleer ik haar aai

Bekijk deze checklist en sta stil bij wat je niet kan aanvinken. Waarom niet? Wat houd je tegen? Wat kan je doen om het toch mogelijk te maken? Misschien toch nog eens brainstormen, met je gezinsleden? Misschien kan je je kat al een beetje tegemoetkomen of er gewoon al extra rekening mee houden?

Veel succes!

Bedankt, Anneleen

#3 – 3 gouden tips om de relatie met je kat te versterken

Wat staat er vandaag op het Happy Cats menu? De drie gouden regels om ervoor te zorgen dat elke kat helemaal zot van je wordt!

1. Negeer alle vormen van natuurlijk gedrag

Wanneer je kat bezig is met haar dagelijkse routine en activiteiten, merken we in de praktijk dat het een uitermate goed is voor de kat om haar hier volledig en compleet met rust te laten. De kat is immers van nature een solitaire jager (geen solitair dier, een solitaire jager) en is volledig van zichzelf afhankelijk om aan eten te geraken en zichzelf in veiligheid te brengen/houden.

Negeer dus volgende zaken:
– slapen (oh, dat is zoveel moeilijker dan je denkt, laat dat bolletje wol gewoon slapen, niet aankomen!)
– vachtverzorging
– toiletbezoek
– eten
– drinken
– exploreren en onderzoeken
– jagen, spelen, trappelen
– communicatie met geuren: kopjes, krabben en sproeien
– zintuiglijke waarnemingen: ruiken, kijken-kijken,
– zelfs ongewenst gedrag moet je compleet negeren, anders maak je het erger. Wat je dan moet doen, bespreken we later in deze Challenge nog
– vul zelf verder aan

Uiteraard allemaal binnen het kader dat er geen situatie plaatsvindt waar jij moet ingrijpen zoals spanning met een andere kat of een mogelijk gevaar.

2. Als je niet in de ogen van je kat kan kijken, doe je alsof ze niet bestaat

Als je kat jou niet kan zien, denkt ze dat jij haar ook niet kan zien. Zo simpel is het. Kan je je dan voorstellen hoe hard verschieten het moet zijn, als de kat gezellig ligt te slapen of met haar rug naar jou ligt gedraaid, denkende dat jij haar niet kan zien en ineens ‘KOEKOEK! + AAI + OPPAKKEN + KNUFFEL’.

Dat is toch verschieten geblazen voor je kat? Die denkt onbewust: “Oei, volgende keer moet ik ergens anders of ergens verder of meer verstopt gaan liggen, want dit is een onvoorspelbare plaats.” En als er nu één ding is dat katten echt wel belangrijk vinden, dan is het wel voorspelbaarheid en veiligheid.

Als je niet in de ogen van je kat kan kijken, denkt je kat dat jij haar niet kan zien, en laat je haar compleet met rust. Ligt ze met haar rug naar jou (niet het begroetend kronkelen waarbij ze haar kont laat zien, dat niet), ligt ze ergens onder of op of in, ligt ze in een andere kamer enz, met rust laten, doet wonderen, ik beloof het je! Jij en de omgeving worden hierbij veiligere en voorspelbaarder, geweldig!

3. Laat altijd eerst je hand ruiken, altijd.

Katten weten graag wat er komt. Ze observeren daarbij voornamelijk met hun geurzintuig want met hun ogen zien ze niet veel op minder dan 1m. Ga dus nooit zomaar je kat aaien langs boven. Laat altijd eerst je hand ruiken en geef haar tijd om rustig alles te kunnen ‘beruiken’. Hierdoor leert ze dat jij voorspelbaar bent, en alhoewel ze de eerste keer misschien zal wegdraaien, zal ze volgende keer (of soms zelfs binnen de minuut) je wel kopjes geven en zeggen dat contact helemaal ok is voor haar.

Je wacht dus op haar toestemming door haar reactie af te lezen: een kopje tegen je hand. Al de rest (wegkijken, wegwandelen, gewoon niets doen) betekent dat ze er toch niet zoveel zin in heeft. Als je haar dan aait, dan ben je minpunten aan het scoren. Aan jou de keuze 🙂

#32 – Waarom je nooit 2 katten zomaar bij elkaar zet!

Hey *|FNAME|*

De 32e challenge intussen, wat een reis hebben we samen al afgelegd! Hopelijk zit jij nog steeds schrap op je stoel, want ik ben nog niet uitverteld! Soms verplicht ik mezelf om te stoppen met schrijven, omdat de mail anders té lang wordt :).

Vandaag wil ik het met jullie hebben over katten aan elkaar introduceren, na een vermoeiend Facebook gesprek. Een collega ondernemer had me getagd in een Facebook post van een jongedame die was thuisgekomen met een kitten en haar oudere kat van 7 jaar gedroeg zich zeer agressief. Ze had het kitten in een bench gezet maar de oudere kat bleef zich agressief gedragen naar het kitten in de bench.

Dit zijn enkele antwoorden die ze kreeg:
“Time”
“Samen komen ze er wel uit”
“Dit is normaal. Een gevechtje vr leiderschap is noodzakelijk. Ze moeten bij elkaar kunnen zijn zodat de oudste dominantie kan tonen”
“In een bench 1 week om elkaar gewend te raken”

Worst… idea… EVER…

Ik dacht echt dat ik zot werd. Hoe kan het dat anno 2019 deze antwoorden nog bestaan? Er is nog veel werk aan de winkel, en ik heb jullie nodig!! Helaas komen deze taferelen nog vaak voor. Al minder dan vroeger omdat we al tien jaar ijveren om de juiste kennis bij eigenaars te krijgen, maar dit is gewoonweg ongehoord. Daarom besteed ik er graag deze mail aan.

Katten zijn van nature vijanden

En zo gedragen ze zich ook. Als katten elkaar voor de eerste keer ontmoeten, dan zijn ze een potentiële bedreiging voor elkaars welzijn. Met tanden om door vlees te bijten en klauwen om prooien te doden, kunnen ze ook elkaar stevig verwonden. En als dat gebeurt, is ziekte en pijn niet ver te zoeken en is het zelfs mogelijk dat ze eraan wegkwijnen.

Katten kennen daarnaast geen dominantie, zoals besproken in Challenge #13. En katten kennen helaas ook geen verzoeningsgedrag, ze kunnen geen sorry zeggen. Dit betekent dat elk conflict steeds erger en erger wordt, tot één van de kat zich terugtrekt uit schrik en angst, en de eigenaar denkt ‘dat ze hun plaats nu kennen’. Maar niets is minder waar.

Wij werken aan een gezond mentaal welzijn van de kat en dat betekent dat wij als eigenaar de taak hebben om onze katten te beschermen tegen ongezonde sociale contacten. Onze katten kunnen het niet alleen, wij moeten hen helpen. En dat betekent dat wij het hen NIET laten uitvechten, dat is pure dierenmishandeling!

De bench is ook geen goed idee, want dan neem je alle controle weg voor de kat in de bench. Dit is geen gezonde situatie, een introductie dient vrijwillig te gebeuren waarbij beide katten elke moment weg kunnen, controle hebben over hun situatie en onder hun drempel van opwinding zitten. Dan pas zijn ze in de mentale mogelijkheid om een positieve associatie te maken met de andere kat. Als een kat in overlevingsmodus zit, dan kan die niets leren, laat staan dat de andere kat ok is.

Katten moeten dus, nog voor ze elkaar voor de eerste keer opmerken, begeleid worden d.m.v klassieke en operante conditionering, wat moeilijke woorden zijn voor het creëren van een positieve associatie met de andere kat. Wennen werkt hier niet, want een eerste blootstelling gaat direct over in een negatieve associatie.

Hoe doen we het niet?

Ik geef jullie een overzicht van hoe eigenaars denken dat het moet, maar wat eigelijk uiterst traumatisch is voor zowel de nieuwe als de reeds aanwezige kat:

– Nieuwe katten die niet de tijd krijgen om de nieuwe ruimte alleen te verkennen.
– Katten die zomaar bij elkaar worden gezet.
– Katten die elkaar niet kennen en onmiddellijk bronnen moeten delen.
– Katten die in een bench worden gezet zodat de andere katten aan hen kunnen wennen (= trauma)
– Katten die samen in een bench worden gezet, zodat ze het kunnen uitvechten (= dierenmishandeling)
– Katten die gewoon bij elkaar gelaten worden en de eigenaar hen laat vechten, zodat ze hun hiërarchie kunnen uitvechten (= dierenmishandeling + katten kennen geen hiërarchie)

Kunnen we samen een pact sluiten dat we allemaal samen deze nonsens uit de wereld helpen?

Wil je graag het hele hoofdstuk over hoe katten te introduceren lezen? Dat vind je in het boek ‘I love Happy Cats – Mode d’emploi pour un chat heureux’.

Bedankt, Anneleen

#21 – EHBO voor angstige katten

Hey *|FNAME|*
Vandaag bekijken we de emotie ‘angst’ bij katten en hoe we dit vaak over het hoofd geziene ongewenste gedrag kunnen verbeteren door kleine tips.

Angstig gedrag veroorzaakt vele andere ongewenste gedragingen zoals onzindelijkheid, frustratie, agressie naar eigenaars en andere katten toe, overdadig likken en in het algemeen een moeilijke relatie tussen eigenaar en kat. Preventie ervan is dus uiterst belangrijk en management en modificatie kunnen een uitweg bieden.

Algemeen over angst bij katten
We maken eerst het onderscheid tussen ‘angst’ en ‘schrik hebben’. Zo kan een kat schrik hebben van ‘een groot gevaar’ op de moment dat dit gevaar zich vertoont voor bijv. het raam van de woonkamer. Deze emotie vindt plaats op de moment dat de stressfactor zelf ook aanwezig is.
Angst daarentegen is de emotie waarbij de kat anticipeert dat er een ‘groot gevaar’ mogelijk voor het raam zou kunnen verschijnen. Bijgevolg kan de kat 24/7 angstig gedrag vertonen, omdat hij verwacht dat er mogelijk een gevaar kan verschijnen.
Het is belangrijk om bij het analyseren en zoeken naar een oplossing, een onderscheid te maken tussen schrik & angst.

Herkennen van angstig gedrag bij katten
Angst bij katten is een vorm van stress en kan problematisch worden wanneer het chronisch voorkomt. Het kan medische problemen met zich meebrengen en neemt de kat de mogelijkheid weg om normaal gedrag te vertonen.
Als eerste stap moet angst op de juiste manier herkend worden. We kennen allemaal de grommende en blazende kat, de haren die rechtop staan en de pupillen die rond en donker staan. Maar katten zullen altijd eerst proberen schuilen en vluchten als ze bang zijn, dus dit moet zeker als signaal gezien worden. Katten kunnen soms schuilen op manieren die wij niet begrijpen. Zo zijn er katten die héél de dag doen alsof ze slapen, om te ontsnappen uit stresserende situaties. Een kat kan ook in het midden van een woonkamer gehurkt zitten met zijn rug naar de eigenaar en op deze manier aan het schuilen zijn. Maar dit herkent de eigenaar zelden als schuilgedrag en zal hier daardoor niet op de correcte manier op reageren.
Verder zijn subtiele stress signalen:
– likken met de tong
– kort opheffen van een voorpootje
– snorharen naar achter
– schokken van de vacht op de achterkant van de rug
– ‘puffen’
– oogcontact vermijden
– staart laag tegen de grond houden tijdens het wandelen.
We beginnen met het identificeren van mogelijke omgevingsfactoren die stress teweegbrengen. We delen dit op in: intense zintuigelijke stimuli, nieuwigheden, stimuli waar instinctief angstig op gereageerd wordt, aangeleerd sociaal gedrag, onvoorspelbare zaken en aangeleerde associaties.

Preventie van angst bij katten
Er is nog geen angstig gedrag, hoe vermijden we dat naar de toekomst toe?
1. Kittens goed socialiseren op nieuwigheiden, geluiden en contacten.
2. Selectie van een sociaal en zelfzeker kitten
3. Omgeving van de kat volledig aanpassen aan de noden van een sociaal dier maar solitaire jager met zekere voorkeuren omtrent schuilplaatsen, beschikbaarheid van bronnen en mogelijkheid tot jagen en verrijking.
4. Informeren van eigenaars over de juiste omgang met hun kat
5. Juiste introductie met nieuwe soortgenoot
6. Verrijking

Management van angst
Sommige situaties zijn onvermijdelijk, hoe gaan we ermee om, om dit noodzakelijk gedrag tot het minimum te herleiden.
1. Stressfactor identifiëren en indien mogelijk verwijderen of verminderen. Zo zal zowel ‘schrik’ als ‘angst’ verminderd worden.
2. Angst herkennen en de kat volledig met rust laten.
3. Schuilplaatsen voorzien over héél het huis, vooral op doorgangen en op hoogte. We moeten katten de kans geven om die angst te verwerken en om te gaan met hun omgeving.
4. Bronnen verspreiden in een huishouden met meerdere katten.
5. De kat met rust laten en niet onnodig pels kammen, oogjes proper maken, aaien en knuffelen als ze slapen of niet op hun gemak zijn.
6. Conflicten tussen katten vermijden en uit elkaar halen, katten kennen immers geen verzoeningsgedrag! Laat ze het dus nooit ‘uitvechten’.
7. Gebruik handdoeken met haar eigen geuren om de kat op haar gemak te stellen, bijvoorbeeld bij verplaatsing.
8. Werk op voorspelbaarheid in de omgeving. Een stressfactor is niet zo erg als je weet wanneer en waar je het zal tegenkomen.

In het laatste hoofdstuk van de Mode d’emploi pour un chat heureux vind je een handig en gemakkelijk trainingschema om bange katjes zich beter te doen voelen.

#16 – Wat is de moedertaal van mijn kat?

Hey *|FNAME|*

Wist je dat ik naast een MSc in diergedrag ook een diploma Communicatiewetenschappen behaalde aan de UA? Zo ben ik ook in de wereld van de katten terecht gekomen, met een thesis over communicatie bij katten.

Bij deze ben je op de hoogte 🙂

Communicatie fascineert me ongelooflijk! Al van jongsaf aan vind ik het een uitdaging om contact te maken met mensen en dieren, hun taal en gedrag te begrijpen en hun gevoelswereld te exploreren.

Communicatie bij katten?

Daar waar mensen vooral op een vocale manier met elkaar communiceren, gaat het bij katten vooral om geuren. Katten zijn oorspronkelijk solitaire jagers, dus als je als jager alleen op jacht bent, zal miauwen geen effect hebben. Geuren nalaten zowel voor zichzelf als voor soortgenoten daarentegen werkt natuurlijk wel, omdat ze hierdoor kunnen communiceren in tijd en ruimte. Hun communicatiesysteem is zo geëvolueerd doorheen duizenden jaren en dat heeft zijn gevolgen als we deze jager in onze huisomgeving plaatsen. Hoe gebruiken katten deze instinctieve communicatie bij ons in huis en hoe kunnen we dit beter begrijpen?

Introductie

Katten hebben over heel hun lichaam geurkliertjes die feromonen afgeven. Deze bevinden zich aan de mondhoeken, achter de orgen, op de pootkussentjes en onder de staart. De geurkenmerken die ze afgeven, fungeren als rode of groene vlaggen. De groene vlaggen laat de kat achter op plaatsen en objecten waar ze zich goed voelt, de kat laat een geurkenmerk achter zodat ze volgende keer weet dat ze hier op haar gemak mag zijn en dat dit object goedgekeurd werd. ‘Gevarendriehoeken’ worden opgemaakt op plaatsen waar de kat gestresseerd, geirriteerd of angstig is. Hiermee waarschuwen ze voornamelijk zichzelf, zodat ze volgende keer als ze die plaats passeert, op haar hoede is.

Flehmen

Net als paarden en grote katachtigen kunnen ook onze huiskatten flehmen. Ze hebben een extra orgaan hiervoor, het Orgaan van Jacobson in hun gehemelte, het zogezegde vomeronasaal orgaan waarmee katten kunnen ‘geurproeven’ door geuren op te nemen in hun speeksel. Ze vertonen hierbij een grappig zicht, door hun lip op te trekken en hun mond half open te laten hangen. Ze nemen hier voornamelijk geuren mee op van sociale aard en nieuwe geuren.

Sproeien

Sproeien is een zeer duidelijke vorm van communicatie met geuren. Dit zijn de zogezegde ‘rode vlaggen’ die katten uitzetten om aan te geven dat ze op die bepaalde plaats stress ervaren. Ze gaan dus overal in hun leefgebied sproeien, en niet ‘markeren’ aan de buitenkant, zoals we bij andere diersoorten wel zien. Katten die in huis sproeien, doen dit dus niet uit jaloezie, wraak of woede, maar puur om aan te geven hoe ze zich voelen aan zichzelf. Het heeft dan ook geen zin om de kat te straffen want dit vergroot enkel de initiële reden, namelijk dat de kat zich niet goed voelt.

Kopjes geven

Katten geven kopjes en zetten daarbij groene vlaggen uit waarmee ze zeggen ‘Hier voel ik me goed, hier ben ik op mijn gemak en kan ik volgende keer ik hier langskom, ook op mijn gemak zijn!’ Katten kunnen kopjes geven door met de mondhoeken ergens over te wrijven, langs hun oren wrijven en kunnen ook met het kruin van hun hoofd zo ergens tegen stoten. Zo geven ze geuren af. Het bekende Feliway en Felifriend zijn chemische substituten van deze feromonen. Feliway maakt de katten dus wijs dat ze op die plaats al eens eerder een groene vlag hebben uitgezet. Dit werkt enkel wanneer er nog geen initiële negatieve ervaring is geweest.

Krabben

Krabben is naast het verzorgen van de nagels, ook een ‘groen’ geurkenmerk dat katten uitzetten. Ze hebben geurkliertjes in hun pootkussentjes waarmee ze een signaal tegen de muur afzetten. Wanneer de kat een object gebruikt om de nageltjes te krabben, is het verplaatsen van dit object vaak geen probleem en kan dit gedrag ‘gekanaliseerd’ worden door meerdere krabmogelijkheden te voorzien. Aan de andere kant is het moeilijk om een geurkenmerk te verplaatsen want dat gaat nu eenmaal om die specifieke locatie in combinatie met dat object.
Wat we dus kunnen doen, in het geval van nagels krabben is het voorzien van meerdere mogelijkheden (riet, sisal koord, tapijt, kokosmat enz.) doorheen het huis, dus meerdere krabstations. Dit hoeven bijgevolg geen grote en dure krabpalen te zijn! In geval van geurkenmerk kunnen we onze huisomgeving beschermen en aanpassen door bijvoorbeeld krabpaaltjes of krabmatjes op die gegeerde plaatsen hangen en waardevolle spullen opbergen.
Krabplaatsen moeten stevig zijn en moeten hoog genoeg komen of hangen zodat de katten zich volledig kunnen uitstrekken.

Dat was het voor vandaag 😉

#13 – Waarom bestaan er geen dominante katten?

Hey *|FNAME|*

Wanneer ik op consultatie ga bij eigenaars, laat ik hen eerst een vragenlijst invullen. Zo krijg ik belangrijke inzichten in het gedragsprobleem, de omgeving en de situatie. En regelmatig schrijven en spreken eigenaars over hun ‘dominante’ kat. De kat die de baas wil zijn en die de weg verspert voor de andere katten, die klappen uitdeelt en degene die al het natvoer gaat opeten.

En dit fenomeen van de ‘dominante’ kat hoor ik ook van mensen aan de telefoon, Facebook berichten en mails die ik krijg, mensen die ik te woord sta op events enz. Overal zijn er ‘dominante’ katten. Katten die de wereld willen overnemen en over iedereen de baas willen zijn.

Wel, met deze mail wil ik graag dit misverstand voor eens en altijd uit de weg helpen:

Dominantie bij katten bestaat niet. Punt.

Katten zijn van nature solitaire jagers en zijn niet in groep geëvolueerd, zo simpel is het. Een muis is niet groot genoeg om met meerdere katten op te jagen, ze delen geen prooien en ze vormen geen groepen om sterker te staan tegenover externe bedreigingen of die de kat beschermen tegen gevaar.

Katten leefden solitair, deden alles alleen en waren enkel in de buurt van andere katten tijdens de paartijd, tijdens het zogen en tijdens territoriale conflicten.

Ze kunnen uiteraard sociale relaties opbouwen met andere katten, zeer sterke relaties zelfs, hier is ondertussen ook héél wat onderzoek naar gedaan. Zo onderzochten teams het wel en wee van kolonies in Rome om hun sociale structuren te onthullen, maar daar ontdekten ze dat deze kolonies bestonden uit vrouwelijke groepen die familie waren van elkaar en bij elkaar bleven voor de gemeenschappelijke zorg van de kittens. Ze konden ook pas gezond samenleven wanneer er voldoende eetlocaties en schuilplaatsen aanwezig waren.

Dat is héél anders dan hoe wij katten bij elkaar houden, niet?

We hebben tot op vandaag geen wetenschappelijk bewijs dat katten een vaste sociale structuur hanteren, een ‘hiërarchie’ waarbij één kat de baas is over de andere.

Sociale relaties zijn dus zeker mogelijk zoals we in Catfluencer Challenge #9 reeds bespraken en zoals elke eigenaar van meer dan één kat wel weet, maar deze relaties zijn ontzettend flexibel en zijn onderhevig aan de invloed van factoren zoals verwantheid, karakter, socialisatie, introductieproces, overvloed/schaarste van bronnen in de omgeving en de aanwezigheid van andere vreemde katten.

Een kat kan als solitaire jager zeer territoriaal zijn (ook al merk jij er niets van) als er schaarste in de omgeving is, wat wil zeggen te weinig bronnen, te weinig locaties, te weinig doorgangen en toegangswegen, te weinig in het algemeen. De kat is genoodzaakt om stukjes van haar territorium te verdedigen om te kunnen overleven. Dit uit zich in doorgangen blokkeren, staren, klop geven, blazen, angstig gedrag, gedragsproblemen en moet onder alle omstandigheden vermeden worden.

Als het geen dominantie is, wat is het dan wel?

Je ziet een zelfzekere kat die ofwel leuke karaktertrekken laat zien zoals zelfzekerheid en nieuwsgierigheid, of je ziet een kat die het moeilijk heeft met haar omgeving en schaarste i.p.v overvloed ervaart.

Je kan eventueel nog zeggen dat je dominant gedrag observeert, wat in die context dan overeenkomt met territoriaal gedrag, maar een ‘dominante’ kat bestaat niet.

Ik hou daarnaast niet van het woord ‘dominantie’ omdat ik doorheen mijn carrière als gedragstherapeut ook de menselijke psychologische reactie op die term constateer: “Mijn kat is dominant en in mijn huis ben ik de baas, mijn kat moet doen wat ik wil, en ze mag niet dominant zijn tegenover ons of de andere katten, ze moet braaf zijn!” Wat dus compleet absurd is, maar als eigenaars overtuigd zijn dat hun kat dominant zijn, verhoogt dat de kans op invasieve fysieke straffen en dat is nu net het allerlaatste dat ooit (lees = nooit) mag plaatsvinden bij gedragsmodificatie bij katten!

Deel gerust volgende leuke post met je netwerk en een woordje uitleg 🙂

#15 – Waarom speelt mijn kat niet graag met speeltjes die op de grond liggen?

Hey *|FNAME|*

Tijdens een consultatie bespreek ik met de eigenaar standaard hoe ze hun kat meer aan het spelen kunnen krijgen. Spelen in al zijn vormen is belangrijk om stress te ontladen, de kat af te leiden van mogelijke stresssituaties, om hen fit te houden en vooral omdat het uitlokken van natuurlijk gedrag de kat gelukkig maakt. Ze doet datgene waar ze voor gemaakt is om te doen.

Eigenaars antwoorden dan wel eens gemakkelijk dat hun kat niet graag speelt.

Uhum…

Je kat is een geboren jager, die wil graag spelen. En spelen is iets dat katten in verschillende vormen kennen. We onderscheiden om te starten 3 verschillende soorten spelen waarbij katten binnen deze drie vormen nog eens tal van individuele voorkeuren kennen:

1. Sociaal spel

Katten spelen onderling. Ze oefenen tal van gedragingen die ze later goed onder de knie moeten hebben om te overleven zoals vechten en jagen. Als ze klein zijn, dan is spelen een superbelangrijk onderdeel van het dagelijkse gedragsrepertoire van kittens maar ook naarmate ze ouder worden en in dezelfde sociale groep bevinden, is het spelen met andere katten een geweldige vorm van vriendschappelijk gedrag, sport en oefening voor katten. Sociale groepen kunnen pas gezond groeien wanneer wij hen ondersteunen met overvloed aan bronnen, niet alleen in hoeveelheid maar vooral ook in locaties.

2. Locomotorisch spel

Je kent het wel: ‘mijn kat loopt als gek door het huis’, dat zijn die momentjes. Katten spelen met hun omgeving. Ze klimmen, springen, krabben, lopen en huppelen als een zot rond. Katten houden enorm van vrije hoogtes, krabben aan alle hoekjes en kantjes, en exploreren achter en in kasten. Daarom adviseer ik om katten zoveel mogelijk gewoon te laten doen. Het duurt meestal niet lang, maar laat ze gewoon even gaan kijken in die kast, in die doos of achter de tv, ze zijn er zo weer vanachter!

3. Jachtspel

We gaan het later in de challenge nog hebben over jachtspel, maar bij deze het antwoord op de titel van deze mail 🙂 Katten spelen uiteraard ontzettend graag met prooikes. Ze zijn geprogrammeerd als koppige, opportunistische en uiterst sluwe, doch niet altijd zo succesvolle jagers. Elk bewegend of frutselend dingetje moet eraan geloven. Toch zijn hier nog héél wat misverstanden over.

Eigenaars zeggen namelijk (zeer) vaak: “Kijk eens hoeveel speelgoed Marie ter beschikking heeft, en toch speelt ze er nooit mee!” en dan kijk ik rond en zie ik 15.896.411 speeltjes op de grond liggen (of toch ongeveer :)). En dan leg ik uit aan de eigenaar dat compleet normaal is.

Het is namelijk zo dat katten prooigewenning kennen. Dit is ook uitgebreid wetenschappelijk onderzocht. Katten zijn niet erg geneigd om te jagen achter iets dat ten eerste stilligt, ten tweede niet ruikt naar een prooi en ten derde al eens doodgemaakt is, die is mogelijk in staat van ontbinding. Het is daarom erg belangrijk om regelmatig en eigenlijk zelfs dagelijks af te wisselen en ervoor te zorgen dat de kat die prooi zelf niet in gang moet trappen. Beweging en geuren zijn het belangrijkste om een kat in gang te krijgen. Kleuren doen er echt niet toe, dus kies gerust iets dat je mooi vindt en dat bij je interieur past.