nieuwjaarkatMorgen is het weer zover, oudejaar! Een avond met veel ambiance, champagne en vuurwerk. Voor de katjes is dat uiteraard iets minder goed nieuws, want vele katten hebben het al niet voor bezoek, laat staan in combinatie met lawaai zoals vuurwerk.

Bij deze een paar tips van Felinova!

De rode draad doorheen de tips is het creëren van veilige plaatsen.

Je kat wil het liefste schuilen als ze zich niet comfortabel voelt en schuilen wil ze alleen doen. Zorg er dus voor dat er geen ruimtes afgesloten zijn, dat ze zich kan wegtrekken waar zij dat wil en ga er onder geen omstandigheden achter of ze gaan opzoeken.

Zorg ervoor dat eten, drinken, kattenbak en krabplankje (desnoods enkel voor deze twee dagen) beschikbaar is op veilige plaatsen en dat ze hiervoor de feestelijkheden niet moet passeren (bijv. bureau of logeerkamer, zolder…. Verzet geen bronnen, zet enkel bij!

Zorg ervoor dat er geen dronken nonkels of pakgrage tantes de veilige plaats gaan opzoeken!

Indien er veel lawaai is, zet dan de radio of muziek op zodat de achtergrondgeluiden wat wegvagen.

Geef haar zoveel mogelijk afleiding met geuren zoals valeriaan (rustgevend) of kattenkruid. Focus je niet te hard op voedselverrijking. Als ze schrik hebben, willen ze niet de moeilijkste spelletjes uitvoeren om aan wat voer te geraken, dat is voor veilige momenten.

Hou je katten binnen! Er is veel volk en lawaai op straat, dus zo vermijd je dat haar weg naar huis geblokkeerd wordt of dat ze verschiet en niet naar huis wil komen. Een kat die zich niet veilig voelt, zal gewoon onder de struik blijven zitten waar ze zit, hoe vaak je haar ook roept. Heb je schrik dat ze toch naar buiten glipt, zet haar dan in een afgesloten ruimte met al haar bronnen. Daar kan ze zich veilig voelen en bescherm je haar tegen alle festiviteiten.

Geniet ervan en tot volgend jaar!

Anneleen