Gedragsconsultaties

Consultatie in de praktijk
Consultatie aan huis

Gedragstherapie aan huis

Je kat vertoont effectief ongewenst gedrag waar je een permanente en positieve oplossing voor wenst?

Tijdens deze individuele gedragsconsultatie aan huis wordt het gedragsprobleem van uw kat volledig geanalyseerd en werken we samen naar een permanente oplossing. Je bereidt je voor met een vragenlijst, wij komen aan huis voor een alomvattend huisbezoek en je kan onmiddellijk van start gaan met een duidelijk stappenplan. Je houdt later telefonisch contact met ons voor verdere opvolging.

Algemene gedragsconsultaties

Je hebt vragen over het gedrag van je kat en je wil graag brainstormen over wat wel en niet te doen? Je wil haar gelukkiger maken, je huis beter inrichten, je relatie verbeteren, een baby introduceren, haar aan het spelen krijgen of meer laten bewegen, kleinere ongewenste gedragingen aanpakken zoals krabben of een ongelukje naast de bak?

Neem snel contact op met ons om de mogelijkheden te bekijken, we helpen je graag verder! Je kan ons bereiken op het Felinova nummer 0470 47 34 30 of via veerle@felinova.be.

Praktische vragen

Mijn kat vertoont gedrag dat voor mij ongewenst is, kan ik bij Felinova terecht?
Ja, natuurlijk! Felinova is gespecialiseerd in het oplossen van ongewenst gedrag bij katten. Afhankelijk van de aard van het probleem en de geschiedenis van de kat zoeken we samen de beste oplossing die zowel langdurig is als de beste positieve uitkomst voor jullie als de katten.

Waar vindt zo’n therapie plaats?
Een gedragstherapie vindt plaats bij je thuis. We verkiezen om de katten niet uit hun vertrouwelijke omgeving te halen. We vragen wel om zoveel mogelijk beeldmateriaal te verzamelen zoals foto’s en filmpjes.

Ik woon in Brussel, hoofdstedelijk gewest, komt Felinova daar ook?
Ja, Felinova is actief in héél Vlaanderen en nederlandstalig Brussel. Er wordt een km-vergoeding gerekend van € 0,45 per km vanaf Kruibeke, heen en terug. Gemeenten Kruibeke, Temse, Steendorp, Linkeroever, Haasdonk, Zwijndrecht, Melsele en Beveren zijn vrij van vergoeding.

Moet ik eerst naar de dierenarts voordat ik Felinova laat komen?
Ja, het is noodzakelijk dat je dierenarts eerst een medische oorzaak van het gedragsprobleem uitsluit. Als een kat bijvoorbeeld pijn heeft, een blaasprobleem of een huidallergie, dan zal veel energie verloren gaan en geen vooruitgang geboekt worden. Ga dus eerst langs bij je dierenarts, die weet precies welke testen er moeten gebeuren om een medische oorzaak uit te sluiten.

Hoe gaat dat in zijn werk, zo een therapie voor katten?
Na telefonisch contact en het vastleggen van de afspraak, ontvangt u een vragenlijst die moet ingevuld worden voor alle katjes in het huishouden. Zo krijgen we allebei een goed zicht van de katten, hun geschiedenis en hun dagelijkse routine. Dan komt Felinova bij u thuis of u komt op kantoor en leert u alles wat u moet weten om het probleem op te lossen en beter nog, hoe je je katjes gelukkig maakt, minder angstig en hoe je ze opvoedt tot goed gewenst gedrag. Een vervolgconsultatie is dus niet van toepassing tenzij we dit onderling overeenkomen (bijvoorbeeld bij een herintroductie tussen katten). U ontvangt meteen een aangepast rapport zodat u onmiddellijk aan de slag kan. Achteraf kan u steeds met vragen terecht via mail of telefoon.

Wat kost dat, een gedragstherapie aan huis door Felinova?
Een consultatie aan huis voor het oplossen van een gedragsprobleem kost in 2016 bij Felinova € 195 incl. BTW + km-vergoeding.

Er wordt een km-vergoeding gerekend van € 0,45 per km vanaf Kruibeke, heen en terug. Gemeenten Kruibeke, Temse, Steendorp, Linkeroever, Haasdonk, Zwijndrecht, Melsele en Beveren zijn vrij van vergoeding. Dit bedrag is inclusief het verwerken van de vragenlijst, thuisbezoek, afleveren van het rapport en begeleiding na de therapie. Opvolging krijg je zolang het nodig is, maar het is wel noodzakelijk dat je de eerste keer binnen de 6 weken na de consultatie contact opneemt!

Mijn kat heeft geen probleem. Kan ik ook een algemene informatie over normaal kattengedrag krijgen van Felinova?
Bij Felinova zijn wij gespecialiseerd in gedragsproblemen bij katten. Voor algemene vragen over katten, sturen wij u binnenkort graag door naar één van onze kattenexperts die het Felinova Cat Coach® diploma behaald hebben. Bij hen kan u met een gerust hart alle vragen kwijt. Vind je Felinova Cat Coach op www.catcoach.be.

Staat je vraag hier niet bij? Contacteer Felinova dan vrijblijvend op +32 (0)486 17 80 98 of info@felinova.be voor meer info.

Neem contact op met ons voor een consultatie

Vragen over gedragsproblemen

Mijn kat is onzindelijk!

Felinova (54

 

Onzindelijkheid is een veelvoorkomend probleem bij katten. Katten communiceren op een héél andere manier dan de mens. Dit is héél vaak hun manier om duidelijk te maken dat zij niet op hun gemak zijn binnen hun omgeving.


Er wordt een onderscheid gemaakt tussen plassen en sproeien, beiden kunnen elk verschillende redenen en oorzaken hebben, dus het is belangrijk om dit zorgvuldig te bepalen.

Plassen is het nalaten van grotere hoeveelheden urine op een horizontaal vlak en vaak op plaatsen waar de geur van de eigenaar hangt zoals bedlakens, wasmanden, zetels enz.

Sproeien is het achterlaten van kleine hoeveelheden urine op een verticaal vlak. De plaats, de frequentie, de samenstelling van de kattengroep en de geschiedenis van de kat kunnen ons dan veel bijbrengen over het ‘waarom’ van deze onzindelijkheid, wat voor elke kat anders is.

Met een gedragstherapie is het mogelijk om dit gedrag zo goed als volledig te stoppen door een langdurige verandering teweeg te brengen in het karakter en gemoed van uw kat. Door het karakter van de kat zelfzekerder te maken, zodat deze beter omkan met zijn omgeving en hierdoor minder stress ervaart, wordt dit de structurele oplossing tot het wegnemen van dit gedragsprobleem.

Dit is natuurlijk slechts een onderdeel van de therapie, daarnaast bekijken we de omgeving, de groep, gedrag van de eigenaars enz. om zo tot een langdurige en permanenten oplossing te komen.

Wat moet je nu doen?

Eerst is het absoluut noodzakelijk dat je met je katje naar de dierenarts gaat. Plassen en sproeien in huis kan in eerste instantie en in de meeste gevallen veroorzaakt worden door een medisch probleem en dit moet eerst onderzocht worden. Heeft uw dierenarts vastgesteld dat uw kat perfect gezond is, dan kunnen we vol goede moed met de therapie beginnen. Neem contact op met Felinova voor of na het consulteren van uw dierenarts, waar u zich het beste bij voelt.

Mijn katten vechten met elkaar!

Katten zijn sociale dieren maar zijn duizenden jaren lang geëvolueerd als solitaire jager. Dit wil zeggen dat hun repertoire aan lichaamstaal en sociale vaardigheden beperkter zijn dan diersoorten die wél moeten samenwerken om te overleven.

Felinova (168)

Dit wil ook zeggen dat onze kunstmatige situatie van het ad random bij elkaar zetten van twee of meerdere katten vaak tot herrie kan zorgen. Katten kennen namelijk geen of zeer beperkt verzoeningsgedrag waardoor elk conflict steeds maar erger en erger zal worden.

Door therapie is het zeker mogelijk een herintroductie te doen waardoor er opnieuw een goede associatie wordt gemaakt met de andere kat, bovenop de oude negatieve associatie. Dieren vergeten namelijk nooit, maar ‘leren nieuwe dingen’.

Wat moet je nu doen?

Zet uw katten onmiddellijk apart en neem asap contact op met Felinova voor verdere informatie over een therapie voor de herintroductie. Dit is een lang en intensief project maar het is absoluut mogelijk om hen terug overeen te laten komen!

Mijn kat is agressief naar mij en mijn gezinsleden!

Hoe vaak horen we het niet dat katten onvoorspelbaar zijn? De ene moment liggen ze lekker te ronken en lief te wezen en de andere moment halen ze uit zodat je achterblijft met een pijnlijke krab op je hand.

Felinova (171)

Inderdaad, katten kunnen snel ‘omslaan’ als het gaat over contacten zoeken, geaaid worden en opgepakt worden. En de redenen voor dit agressief gedrag is weeral eens zeer complex, er zijn ontelbare mogelijkheden waarom katten agressief reageren. Maar dit hoeft geen mysterie te blijven!

Door inzicht te krijgen in de lichaamstaal van je kat, kan je vanaf nu perfect voorspellen wanneer je wel of niet in de buurt van je kat kan komen. Daarnaast leer je verschillende zaken bij die je je kat kan aanbieden en in zijn dagelijkse routine kan aanpassen zodat je kat minder of geen tijd of motivatie meer heeft om agressief te reageren op jou en je familieleden.

Op deze manier bereik je een permanente en langdurige oplossing voor dit onaanvaardbaar gedrag.

Wat moet je nu doen?

Laat je kat zoveel mogelijk met rust. Geef haar enkel aandacht als ze er zelf om komt vragen en vermijd onaangename contacten zoals ogen en staart proper maken, klitten verwijderen, borstelen enz. Neem zo snel mogelijk contact op met Felinova voor meer informatie.

Mijn kat is angstig!

Héél veel katten zijn erg angstig binnen hun leefomgeving, ze verschieten van het minste geluid, zullen zelden om aandacht komen vragen en hebben het in het algemeen moeilijk om ‘om te gaan’ met hun omgeving.

Felinova (136)

De oorzaak hiervan ligt vaak in de eerste weken van het leven van de kat, de ‘socialisatieperiode’. Katten die te vroeg bij de moeder zijn weggegaan, die nooit optimaal gewoon gemaakt zijn aan het leven dat hen te wachten staat. Gelukkig bestaan er verschillende technieken en methodes om je kat minder angstig te maken en een langdurige verandering kunnen teweegbrengen.

De verwachting van de eigenaar moet natuurlijk realistisch zijn, maar zowel verandering in het gedrag van de kat als nieuwe inzichten in het hoe en waarom van dit angstig gedrag, zal een nieuwe harmonieuze samenleving tot gevolg hebben.

Mijn kat vertoont ander ongewenst gedrag!

Felinova (175)

 

Bovenstaande gedragsproblemen zijn de meest voorkomende problemen, maar er zijn nog vele andere gedragingen die niet wenselijk zijn in ons dagelijkse samenleving met onze katjes. Gedrag zoals: overdadig miauwen, ongehoorzaamheid, overdadig likken, krabben, vandalisme, frustratie enz. Weet je geen blijf meer met de situatie? Neem dan contact op met Felinova om de mogelijkheden te bekijken.

Kijk ook bij de FAQ voor meer uitleg over tarieven en de werking van een gedragstherapie!